reklama 11D

Zaříkávač koní v Pardubicích na Koních v akci

Velkým tahákem výstavy Koně v akci 2016 bude vystoupení českého „zaříkávače koní“. V hlavním sobotním i nedělním programu se představí Miloslav Simandl, který svou show přirozené komunikace s koněm oslňuje diváky nejen v Čechách, ale také v Německu.
29.08.2016 15:47  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C

 
Ke koním se Miloslav Simandl dostal díky nadšení svého tatínka, který si koupil klisnu Dianu. se později narodilo hříbě, dostalo jméno Deny. „Denymu jsem se věnoval každou volnou chvíli. Byli jsme spolu pořád. Běhal za mnou jako pes, chodili jsme bez vodítka, poslouchal na přivolání. Táta přinesl domů natočené video Američana Pata Parelliho o nenásilné komunikaci s koněm a si řekl, že to je cesta, kterou chci jít,“ vzpomíná vyučený kovář a podkovář Miloslav Simandl.
 
Tehdy se začal odvíjet příběh dalšího českého zaříkávače koní, pracujícího v naprosté volnosti. Jeho koně si umí na povel lehnout, zvednout nohu, vzpínat se, couvat, uklonit se, sednout si na zadek, dát nohu na Miloslavovo rameno, španělský krok nebo vrchol drezúry, cvik zvaný Piaffeklusání na místě. Vrcholem vystoupení je bezpochyby skok všech koní ve volnosti, při kterém na koních stojí. „Vše je o důvěře a o zábavě. Kůň nedělá nic z donucení, ale proto, že ho to baví. Nepotřebuji sedlo ani uzdění. Musím pro být vůdce, ale i kamarád," popisuje 26letý Miloslav, žijící v Blatné na Strakonicku. I nejtěžší cvik Piaffe, který se řada koní učí přivázaná ke dvěma kůlům, trénoval Miloslav po svém. „Když je kůň přivázaný a trenér jej pobízí, tak panikaří a začne klusat na místě. jsem ho to učil na volno, že jsem mu bičíkem zvedal nohy křížem. Když třeba lidé učí koně lehnutí, tak je svážou. To je jako jej znásilnit. ho přiměji přirozeně, že na něj jen zatlačím a lehnu vedle něj," vypráví
neuvěřitelnou moc přimět i bitého či týraného koně, aby mu důvěřoval. Rukama mu za 14 let prošlo velké množství koní. Mnoho z nich bylo zrazeno lidmi nebo agresivní a zběsile kopali kolem sebe. Miloslav je přesvědčil, aby se chovali jak ovečky. Bez biče, bez násilí.
 
Dnes Miloslav Simandl nabízí nejen podkovářství, vedení kurzů a pomoc s problémovými koňmi, ale především svou show, která již několik let oslňuje diváky nejen v Čechách, ale i Německu. Pokaždé překvapí, pokaždé předvede něco nového a pokaždé diváci vidí dokonalou souhru a důvěru koní a jednoho výjimečného horsemana...
 
Show Miloslava Simandla je zařazena do sobotního programu 3. září v 15:10 hodin, v neděli 4. září v 15:20 hod., a to vždy v rámci hlavního programu před tribunami. 



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE