reklama 11D

Koně v akci 2016 aneb Něžní obři v Pardubicích

Součástí 18. ročníku výstavy Koně v akci bude opět i program chladnokrevných koní. Něžní obři se představí jak v chovatelských přehlídkách, tak i v práci. Chybět totiž nebudou ani atraktivní soutěže v orbě, v těžkém tahu nebo soutěže ovladatelnosti.
29.08.2016 11:43  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12C

 
Představí se o prvním zářijovém víkendu, 3. - 4. září
 

SOBOTA 3. ZÁŘÍ

Plemena norik, slezský norik a českomoravský belgik se představí v rámci sobotního programu, kdy se budou prezentovat nejprve klisny s hříbaty a následně budou předvedeny klisny do národního šampionátu tříletých - to vše v paddocku od 9 do 12:30 hodin. Chladnokrevníci jsou do tří populací rozděleni teprve od roku 1990, kdy se chovatelé rozhodli vrátit k původní praxi nemísit belgickou s norickou krev, a chov rozdělili. Dnes se odděleně chová českomoravský belgický kůň a norický kůň s rázem slezský norik jako podskupina.
 
Na travnatém kolbišti bude v dopoledních hodinách v kategorii chladnokrevných koní původních britských plemen předveden i Shire Horse (nejznámější mohutný, tažný kůň Anglie) a úplně poprvé v České republice i koně plemen Clydesdale (plemeno staré asi 200 let pocházející od řeky Clyde ve Skotsku, kde tahali těžké vozy v uhelných dolech) a Drum Horse (vznešený těžký jezdecký kůň poprvé použitý anglickou královou při slavnostních přehlídkách). 
 
Od 12 hodin se v oranici u Poplerova skoku uskuteční už 14. ročník soutěže v orbě dvojspřeží klasickým a otočným pluhem O ruchadlo bratranců Veverkových. Oráči musí v soutěži předvést své dovednosti s pluhem, které uplatňují při práci na poli. Porota hodnotí nejen hloubku a úhlednost brázdy, ale také souhru oráče se spřežením, jeho ovladatelnost a poslušnost
 
Před hlavními tribunami začne v 16 hodin soutěž v těžkém tahu, tedy v přemístění zátěže na konec předepsané dráhy. Soutěž obvykle bývá vícekolová. Na dvaceti metrech a v časovém limitu musí koně smykem přetáhnout předepsanou váhu, která se každým kolem zvyšuje. Vítězem je logicky ten, který utáhne nejvyšší hmotnost. Koně dokáží utáhnout několikanásobek své váhy
 

NEDĚLE 4. ZÁŘÍ

Nabitý program budou mít chladnokrevníci i v neděli. Dopoledne od 9 do 12 hodin se v dráze u lesíka koně předvedou v soutěži ovladatelnosti. Ta simuluje práci při přibližování dřeva v lese a o vítězi rozhoduje nejen rychlost, ale i přesnost při provedení jednotlivých „cviků“
 
Návštěvníci mohou v neděli vidět také ukázku formanské jízdy, a to od 15 hodin u tzv. vozatajské vody, tedy jakýsi vozatajský parkur.
 
Velmi atraktivní je pak dostih chladnokrevných koní. Ten uzavře celou letošní výstavu Koně v akci. Dostih o Pohár ředitele závodiště odstartuje v cílové rovině dostihové dráhy v 17 hodin. 



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE