reklama 11A

Velký jezdecký den v Kladrubech objektivem EquiTV

V neděli 26. června se v prostorách Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem konal Velký jezdecký den. Kamera EquiTV u toho nemohla chybět, a tak se nyní můžete podívat na souhrn nejzajímavějších okamžiků z nabitého dne.
08.07.2016 14:25  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B

VIDEOREPORTÁŽ NAJDETE POD TÍMTO ODKAZEM

Krásné letní počasí a bohatý program přilákali do Kladrub mnoho návštěvníků, kteří mohli na úvod sledovat na nádvoří zámku v chovatelské ukázce hřebce i klisny působící v tomto chovu. Největší pozornost se však upínala na hlavní program, který probíhal na závodišti. Nabité tribuny nejprve pozdravili vlajkonoši v sedlech starokladrubských koní. Slavnostní průvodem, který byl také součástí zahajovacího ceremoniálu, šli jezdci v sedlech, které doprovázeli hosté v kočárech. V čele průvodu byl ředitel Národního hřebčína Jiří Machek.
 
V reji kočárů bylo možné vidět rozličné typy spřežení. Představily se i méně běžné zápřahy jako random, ve kterém jsou zapřažení tři koně za sebou. Dalším zajímavým zápřahem bylo pětispřeží vedené Radkem Nesvačilem a šestispřeží, které řídil jeho bratr Jiří Nesvačil. Diváci viděli několikrát čtverylku, která v různých podobách nechybí na téměř žádném jezdeckém dni. V Kladrubech ji vedle tamních jezdců předvedli i zástupci Zemského hřebčince v Písku. Nechyběla také čtverylka v dámských sedlech.
 
Žáci kladrubské Střední školy chovu koní a jezdectví předvedli ukázku méně tradičního koňského sportu – takzvaného pushballu. Starokladrubský kůň může být výborným pomocníkem pro zemědělské práce, o čemž se návštěvníci přesvědčili v další části programu. Atraktivní kombinace parkurového a vozatajského sportu byla předvedená při ukázce nazvané Jump and Drive. V bohatém programu dostala prostor také čtverylka kladrubských a chladnokrevných koní.
 
Další čtverylka byla v podání dvacítky jezdců pod vedením Petra Macka v sedle hřebce Sacramoso Espada XI. Plemeno startokladrubského koně je používáno také pro práci jízdní policie v Pardubicích, která přijala pozvání na jezdecký den a předvedla část ze svých dovedností. Návštěvníky nadchl skok mohutnosti. K této adrenalinové disciplíně nastoupil kladrubský Mystero-K a dva zástupci píseckého hřebčince – Galandro a Hawai. Při společném vystoupení se představili soukromí chovatelé startokladrubských koní. Své koně předvedli na ruce, v drezurní ukázce i spřežení.
 
Jízda ve stoje na hřebech koní je známá jako Uherská pošta. V Kladrubech tuto atraktivní podívanou dopřáli návštěvníkům Jakub Hlávka a Jakub Mack. V Národním hřebčíně se věnují vedle parkurového a vozatajského sportu i voltiži. V rámci jezdeckého dne vystoupili zástupci hřebčína na koni Corinzia a skupina kladrubské střední školy na Sandě. Svoji krásu a ušlechtilost ukázalo stádo starokladrubských bílých klisen, které se po obvodu závodiště prohánělo ve volnosti. Závěr programu patřil Jiřímu Nesvačilovi, který vedl v jednom spřežení neuvěřitelných šestnáct kladrubských běloušů.



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE