reklama 11C

Tribunál FEI rozhodl definitivně v kauze Thornton

Tribunál FEI rozhodl v kauze irského jezdce Kevina Thorntona, který se měl loni v říjnu před závody CSI v Cagnes-Sur-Mer (FRA) chovat hrubě ke koni Flogas Sunset Cruise. Tribunál shledal Thorntona vinným. Více se dočtete v tiskové zprávě...
08.06.2017 09:08  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B
Ilustrační foto: Jezdci.cz
 
Tribunál FEI vydal konečné rozhodnutí v kauze jezdce Kevina Thorntona (IRL). Ten měl loni 10. října před závody CSI v Cagnes-Sur-Mer zacházet hrubě s osmiletým koněm Flogas Sunset Cruise. Kůň přímo na závodišti uhynul.
 
Tribunál FEI shledal Kevina Thorntona  vinným ze zneužití koně a suspendoval jej na dobu čtyř měsíců s platností od 6. června.  Jezdec musí také zaplatit 5000 CHF náklady na řízení a 5000 CHF pokuty.
 
Ve svých zjištěních poukazuje tribunál na to, že “šlo o neakceptovatelné chování jezdce ke koni“. Dále došel k závěru, že kůň byl opakovaně a výrazně přehnaně (třikrát) bit jezdcem Kevinem Thorntonem.
 
FEI ve svém prohlášení uvádí, že i kdyby kůň přežil, bylo by stejně zahájeno řízení proti jezdci ve věci zneužití koně. Jelikož pitva neurčila přesnou příčinu smrti koně, tribunál objasňuje, že rozhodoval ve věci samotného zneužití hrubého chování, nikoliv ve věci případné zodpovědnosti jezdce za tragickou smrt koně.
 
„FEI stojí na základech welfare a dobrého zacházení s koňmi. Vše bylo vzhledem k povaze věci postoupeno tribunálu. V takto závažném případu bych ovšem očekávala mnohem tvrdší postih“, uvedla Sabrina Ibanez Generální sekretář FEI. „Je pro nás důležité, že tribunál shledal jezdce vinným. Zároveň jsme však navrhovali dvouletý trest. Nicméně ctíme princip nezávislosti tribunálu“, dodala Ibanez.
 
Odvolání je možné již jen k arbitrážnímu soudu pro sport, a to do 21 dnů. Konečné znění rozhodnutí tribunálu FEI je ZDE.



Štítky: FEItribunál
reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE