reklama 11B

TK Jockey Clubu: B vzorky byly také pozitivní

V úterý 19. ledna proběhla tisková konference Jockey Clubu k rozboru vzorků B koní Nikase a Čariraye. Rozbor prokázal, že i B vzorky byly pozitivní. Kauza však stále není u konce, ve věci musí jednat Pořádková komise. Více čtěte v článku...
19.01.2016 11:05  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Foto: Ivan Krejza

Úvodem zopakujme, že u koní Nikase a Čáriraye vyplynul pozitivní nález u vzorku A odebraného při dostihovém dni v rámci Velké pardubické 2015. Nikas hlavní dostih sezony vyhrál, Čáriray vyhrál v Křišťálovém poháru. Trenér obou koní Stanislav Popelka požádal o rozbor B vzorků.

Výsledky dorazily na Jockey Club v uplynulých dnech, a ten svolal na úterý 19. ledna tiskovou konferenci.

Tiskovou konfereci zahájil prezident Jockey Clubu Jiří Charvát s tím, že cílem je, aby výsledky rozboru vzorků B byly oznámeny oficiálně a kompetentními lidmi.

Dále uvedl, že z britské labratoře dorazil tento závěr: u obou koní byl nalezen theobromin v množství vyšším, než stanoví tolerovaná hranice. U theobrominu činí 2 mikrogramy na mililitr. Také byl detekován kofein, který kvantitativní hranici udanou nemá. 

U koně Nikas, vítěze Velké pardubické 2015 činila kvantitativní hodnota 2,89 mikrogramů na mililitr. S přihlédnutím k možné odchylce (více než půl mikrogramu) jde o nevelké překročení.

MVDr. Strauss z antidopingové komise uvedl, že přes nepatrné překročení, musí konstatovat, že vzorky byly pozitivní. Doslova řekl: "je to takové překročení, jako když pojedete po městě šedesátkou". Zároveň vyslovil domněnku, že nemohlo jít o tzv. "krutý" doping s cílem zvýšení výkonnosti koní, ale o kontaminaci krmivem.

Tuto teorii podpořil i tím, že ve stejné stáji byly několik dní před VP 2015 odebrány vzorky pro kontrolu dopingu (včetně Nikase) a byly negativní. O pár dní později v Pardubicích již ne. Dále upozornil média, že kontrola dopingu je cílený dlouhodobý systematický postup, kdy se občas setkáváme s pozitivním nálezem. Proto, že je ve hře Velká pardubická, stala se z celé věci senzace.

Trenér obou koní přednesl své stanovisko, s tím, že byl v naprostém šoku po oznámení pozitivity A vzorků, a jelikož si není vědom dodnes, pochybení odevzdal vzorek podávaného krmiva na rozbor. Jeho tým již činí právní kroky ve směru k výrobci, protože rozbor prokázal přítomnost látek, které mohly ovlivnit testy.

Z projevu trenéra Popelky i majitele Nikase Petra Kupky bylo patrné, jak citlivým tématem pro ně tato záležitost je. Petr Kupka řekl, že se ho to osobně velice dotýká, protože ze třech koní, které kdy vlastnil o dva přišel při úrazech. Nikas tak pro něj i přes pravděpodobnou diskvalifikaci bude stále vítězem.

Postup v celé věci je následující: dle Dostihového řádu ve věci rozhodne Pořádková komise, která se teprve sejde. S největší pravděpodobností pak v souladu s paragrafem Dostihového řádu, který citoval na TK Dr. Strauss budou oba koně diskvalifikováni. Zatím se tak nestalo. Na dotaz přítomných novinářů, zda se bude posouvat pořadí VP 2015 odpovědel prezident JC, že by sice předbíhal, ale že se domnívá, že ano.




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE