reklama 11A

Sport Forum otevřelo diskuzi o změnách formátu OH

Druhý den FEI Sport Fóra proběhl v Lausanne 5. dubna. Více než tři stovky delegátů z celého světa tentokrát diskutovalo na téma formátu olympijských her tak, aby byly divácky atraktivnější. Nové sporty se totiž hrnou na OH i do médií…
06.04.2016 10:28  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B

Druhý den FEI Sport Fóra byl věnován formátu olympiády. Foto: FEI / Richard Julliart

Významným hostem druhého dne FEI Sport Fóra, jež se konalo 4. a 5. dubna v Lausanne, byl Alan Abrahamson, který je členem mediální olympijské komise a zkušenostmedializací olympijských her v posledních 18 letech.

„Není to nic jiného, než realita, čemu čelíte“, řekl bývalý korespondent Los Angeles Times a NBCOlympics.com. „Mnoho lidíveřejnosti neví o jezdectví nic. Jsou tlaky nových sportů, které se snaží prosadit na olympiádu. Skateboarding, surfing nebo lezení po skalách se docela dobře může objevitna OH v Tokiu, protože jsou představovány jako „cool a sexy“ sporty. Vy víte, že jezdectví je skvělé, ale jádrem věci je tento sport dostat mezi mladé fanoušky. Není to krize, není čas na zoufalství, právě teď je čas využít možností,“ řekl delegátům Abrahamson. Dále mluvil o tom, jak lze využít média a masovou kampaní rozšířit základnu fanoušků.

Diskuze se pak přesunulasamotnému tématu změn formátu soutěží na olympiádě i světových jezdeckých hrách. Delegáti se shodli, že změna je nutná, a ačkoliv zazněly i nesouhlasné hlasy, shodli se i na tom, že řešením by bylo mimo jiné zredukovat družstva na tři členy.

Do diskuze vstoupil i Charles Balchin, vedoucí programů v IMG, který řekl, že jezdectví řadu výhod, krásné koně, skvělé sportovce, kteří vystupují na úrovni, rovnost žen a mužů. Také ocenil, že je to celosvětový sport, což mnoho dalších sportů není.

Vicepresident FEI John Madden mluvil o tom, že tříčlenné týmy by přinesly účast více zemí na hrách napříč disciplínami.

Všeobecně panovala shoda, že je důležité zavést nové národy do olympijského sportu. „Také pro malé federace je důležité mít svého olympionika, uvedl člen Byra FEI Frank Kempremantím, že pro náš sport je to doslova výkladní skříň.

Francesco Ricci Bitti, který bude během letošního dubna zvolen do pozice Prezidenta Asociace letních olympijských sportů, bylotázce potřeby změny také neústupný. „Nedělejte to jen kvůli olympijským hrám, ale všeobecně pro váš sport“, řekl. Podle něj je třeba najít kompromis mezi tím, jak udržet vysokou sportovní úroveň a zároveň jej udělat atraktivnějším. „Olympiáda je v médiích a obecně nejsilnějším sportovním produktem. Ovlivňuje celý svět“, dodal.

Diskuzi uzavřela Sabrina IbaňezGenerální sekretář FEI. Bylo by třeba nechat promluvit každého a debatě o olympijském formátu je opravdu nutné věnovat dlouhý čas. Všichni delegáti, jejich federaci a další zástupci ze všech odvětví tak i po odjezdu z Lausanne mají možnost vznášet své námětynovému formátu her.

Zdroj: www.fei.org




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE