reklama 11C

Splní se v Šamoríně český jezdecký olympijský sen?

České jezdectví má šanci poprvé v poválečné historii vyslat celý tým na olympijské hry v parkurovém skákání. Potřebuje k tomu jediné! – Aby naše družstvo v neděli 2. srpna 2015 vyhrálo jednu dvoukolovou kvalifikační soutěž ve slovenském Šamoríně.
29.07.2015 16:32  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Aleš Opatrný je všeobecně respektovaným lídrem českého týmu. Foto Tomáš Holcbecher (archiv C-E-T)

Vše budou mít ve svých rukou čtyři jezdci s jejich koňskými svěřenci: Zuzana Zelinková a Caleri II, Emma Augier de Moussac a Charly Brown, Ondřej Zvára a Cento Lano a také Aleš Opatrný a Acovaro. O tom, že jsou silní, jsme se již nejednou mohli přesvědčit. Letos na jaře v Linci dokonce při Poháru národů zvítězili a navíc dokázali pokořit ukrajinský tým složený z velkých jezdeckých hvězd, jejichž kořeny pochází ze západní Evropy. „Už konec minulého roku naznačoval, že máme velmi dobrý tým, ale že by to probíhalotak hladce, jak tomu bylo hned na prvních závodech v Linci, to určitě asi nikdo z nás nečekal. – Myslím, že Česká republika delší dobu dobré jezdce, jenom nám chyběli kvalitnější koně, které teď máme,“ říká dlouholetá česká parkurová jednička Aleš Opatrný.
 
Na XXXI. letní olympijské hry v Rio de Janeiru 2016 se do skokových soutěží kvalifikuje 75 dvojic, které utvoří 15 týmů s maximem 4 závodníků za jeden národní tým a zbývajících 15 jednotlivců. Z naší Centrální evropské ligy (skupina C) postoupí pouze jedno družstvo a jeden jednotlivec. O týmu z naší skupiny se rozhodne právě v neděli 2. srpna v Šamoríně nedaleko Bratislavy. O dalších devíti je již rozhodnuto. Budou mezi nimi domácí Brazilci, dále pět nejlepších ze Světových jezdeckých her v Normandii (jsou jimi: Holandsko, Francie, USA, Německo a Švédsko), tři nejlepší družstva ze skupin A a B (kromě již kvalifikovaných – viz výše), dále dva nejlepší celky z Panamerických her (tj. Kanada a Argentina) a nejlepší družstvo ze skupiny F pro Afriku a Střední východ (kvalifikován Katar). Poslední dva týmy postoupí z olympijské kvalifikace skupiny G (Asie a Oceánie). O jménech jednotlivců rozhodnou olympijské žebříčky regionálních lig, do nichž se započítají jednotlivým dvojicím (jezdec a kůň) body za 15 nejlepších výsledků v kvalifikačních soutěžích probíhajících v období od 1. ledna 2015 do 6. března 2016. 
 
Naše skupina C zahrnuje centrální a východní Evropu a centrální Asie. Dohromady se jedná o 29 zemí (ALB, ARM, AZE, BLR, BUL, CRO, CYP, CZE, EST, GEO, GRE, HUN, ISR, KAZ, KGZ, LAT, LTU, MKD, MDA, POL, ROU, RUS, SRB, SVK, SLO, TUR, TKM, UKR, UZB). „Myslím, že se bude rozhodovat především mezi pěti státy, mezi které patří i Česká republika. Určitě největším favoritem je Ukrajina a silné je také Polsko, Rusko a Turecko,“ konstatoval Aleš Opatrný.  Z Turecka pochází také Opatrného aktuálně největší soupeř v jednotlivcích. „Momentálně je ve vedení Omer Karaevli, já jsem zatím na druhém místě a ztrácím na něj přibližně 70 bodů, což není moc, ale vše se ukáže po Šamoríně, kdo vyhraje. Hodně jezdců má stejný plán jako my, prvotně se pokusit kvalifikovat ze Šamorína a pak samozřejmě ty státy, které se nekvalifikují, do toho nastoupí víc, a budou se snažit o kvalifikaci pro jednotlivce. Díky tomu se začnou určitě tlačit víc zezadu,“ shrnul Opatrný. 
 
Kvalifikace družstev na olympijské hry odstartuje na hlavním stadionu (Main Stadium) Hippo Areny v Šamoríně v neděli 2. srpna od 15.30 hodin. Další informace najdete na adrese www.hippoarenasamorin.eu.
 
Zdroj: Tisková informace ČJF



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE