reklama 11B

Souhrn z mistrovství světa mladých koní v Lanakenu

Mistrovství světa mladých koní je velice populární akcí, která přitahuje každoročně velký počet chovatelů i nadšenců z celého světa, kteří se sejdou ve světově známém hřebčíně Zangersheide a porovnávají to nejlepší, co plemenné knihy nabízejí.
24.09.2015 08:04  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Vítěz kategorie sedmiletých Mtj Nevados S. Foto: FEI / Dirk Caremans

Letošní ročník proběhl 17. - 20. září
 
Kategorii 5-letých vyhrál Kerswin van ‘T Roosakker zastupující belgickou plemennou knihu a titul mezi 7-letými získal polský hřebec Mjt Nevados S. Do historie Mistrovství světa mladých skokových koní se v Lanakenu zapsal 6-letý valach Earley, který se stal třetím koněm, kterému se kdy podařilo vyhrát dva roky po sobě.
 
Zájem byl i letos opravdu veliký, v kategorii 5-letých bylo 224 startujících, 273 v 6-letých a 208 v 7-letých. Zvítězit v takto početném poli je skvělý výkon, ale pokud se to někomu podaří dva roky po sobě, je to opravdu výjimečné. To se letos podařilo 6-letému Earley, který si tak získal místo v historii po boku dalších dvou koní, kterým se to za celou historii soutěže podařilo – Barnike, zastupující plemennou knihu Dutch Ridinghorse and Pony (Holandský jezdecký kůň a pony) – vítězství v 6-letých a 7-letých 2013+2014) a No Time reprezentující plemennou knihu KWPN v letech 2000 a 2001. 
 
Do finále pětiletých postoupili pouze koně, kteří absolvovali obě kvalifikační kola bez trestných bodů. Z 49 koní ve finále jich do rozeskakování postoupilo pouze devět, což je méně, než obvykle. Velký vliv měl tentokrát stanovený čas. Zlatou medaili si odnesl Kerswin van ‘T Roosakker (Echo van ‘T Spieveld/Diamant de Semilly) v sedle s Doron Kuipers. Stříbro vybojoval další zástupce plemenné knihy BWP, Keops v. Begijnakker (Indoctro/Lux Z) sjezdcem Yves Vanderhasseltem z Belgie. Bronzovou příčku obsadila klisna Formidable (Carambole/Calvados), jejíž holandský jezdec Willem Greve startuje mezinárodně s jejím otcem, Carambole. 
 
Česká republika měla v kategorii 5-letých 5 zástupců. Marek Klus s Carebis absolvovali první kolo bezchybně, druhé s 8 tr.b. Startovali tedy v „malém“ finále, kde dokončili se 4 tr.b., což znamenalo celkové 71.místo. Marek Klus startoval také s Dragillem, se kterým obě kvalifikační kola absolvoval bezchybně a postoupil tudíž do závěrečného finále. To dokončil s 5 tr.b. a obsadil 33.místo. Marek Hentsel s Pandrholou také absolvoval obě kvalifikační kola bezchybně, ve finále dokončil parkur s 8 tr.b. a skončil na celkovém 37.místě. Karel Polák s Manasquan a Roman Ducháč s Elba 41 dokončili shodně první kolo za 8 tr.b. a druhé za 12. Elba v malém finále dokončila s 10.tr.b. 
 
V kategorii 6-ti a 7-letých koní se do finále dostalo 40 nejlépe umístěných po dvou kolech. Ve finále v kategorii 6-letých nejvíce zazářil KWPN Earley (Harley VDL/Indorado). 177cm vysoký valach projel cílem rychleji než všichni ostatní a zopakoval si tak vítězství z předchozího roku v kategorii 5-letých. V jeho sedle byl opět Maikel van Mierlo. 
 
Českou republiku v této kategorii reprezentoval Jan Malý s Ozzym, kteří v prvním kole dokončili s 12 tr.b. a v druhém kole se 17. V „malém“ finále absolvovali sice bezchybně, ale v pomalejším čase a obsadili tak celkové 83.místo. Karel Polák s Empire dokončil první kolo za 20 tr.b. a druhé za 23. 
 
Pro domácí publikum nemohla soutěž 7-letých dopadnout lépe, než vítězstvím domácího jezdce Gregory Wathelet s hřebcem PZHK Mjt Nevados S (Calvados Z/Romualdo). V rozeskakování bylo dvanáct dvojic a Wathelet se snažil překonat čas 35,13, kterého dosáhla britská jezdkyně Laura Renwick s klisnou MHS Washington (OBOS Quality/Cavalier Royale) z plemenné knihy Irského sportovního koně. Tu nakonec překonal o pouhých 0,16 vteřiny. Tato plemenná kniha zaznamenala v kategorii 7-letých i bronzovou příčku díky Talks Cheap (Tinaranas Inspector/Colin Diamond). 
V kategorii 7-letých koní nás reprezentoval Jan Malý s Donna Speciale. V prvním i druhém kole dokončili za 4 tr.b. Tento výsledek se jich udržel i do „malého“ finále a 4 tr.b. znamenaly celkové 72.místo. 
 
Kompletní výsledky najdete na www.hippodata.de
 
Zdroj: www.fei.org



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE