reklama 11D

Souhrn EquiTV toho nejzajímavějšího z drezury

ikonka

Internetová televize EquiTV pro vás se závěrem sezony připravila souhrn toho nejzajímavějšího, co se dělo v roce 2017 v drezuře na českých obdélnících. Připomeneme si CDI Brno i MČR konané tamtéž. Sledujte souhrnnou videoreportáž...
25.10.2017 14:25  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

REPORTÁŽ Z DREZURNÍ SEZONY SLEDUJTE TADY

 

Jezdecký sport je opravdu velmi rozmanitý. V rámci sedmi disciplín pod hlavičkou České jezdecké federace nabízí napětí i eleganci současně. V dnešní části pořadu Jezdecký sport 2017 se více zaměříme na tu eleganci. V následující patnáctiminutovce si totiž připomeneme nejzajímavější okamžiky uplynulé jezdecké sezony v tzv. estetických disciplínách.

Příznivci drezury v roce 2017 nejednou směřovali svoji pozornost do Brna na Panskou líchu, kde se konaly nejen tradiční mezinárodní závody zařazené do Světového poháru, ale také mistrovství České republiky – a to jak v drezuře, tak v paradrezuře. 

Drezurní mezinárodní mítink se v Brně na Panské líše konal ve dnech 16. až 18. června již podevatenácté a přilákal k účasti hvězdné startovní pole. Do České republiky zavítal mimo jiné jeden z jezdců světové TOP10 – Švéd Patrik Kittel. Ale nepředbíhejme, protože CDI Brno to jsou i soutěže pro jezdce mladších ročníků. V túře vypsané pro děti se blýskla svými výkony česká jezdkyně Eliška Skřivanová. Ta posbírala s koněm Velvet nejvyšší hodnocení ve všech dětských úlohách. Radost domácím fanouškům udělala také Eva Vavříková, která v sedle klisny Belle Ennie nenašla přemožitele v nedělním vrcholu juniorské rundy. Tím byl Freestyle a česká dvojice v něm získala od rozhodčích více než 73 procent. Malou rundu tříhvězdového CDI zakončil rovněž Freestyle, konkrétně volná úloha Intermediate I. Vítězkou se stala maďarská jezdkyně Viktória Nebel s koněm Quite Right. Vidět bylo i české barvy. Hana Vášáryová v sedle mladé klisny Filipy vybojovala výborné druhé místo.

Hlavní lákadlem však jako obvykle byla Velká túra, která vrcholila volnou sestavou Grand Prix započítávanou do Světového poháru. Tradičně vysokou úroveň a silnou konkurenci brněnského mítinku letos ještě pozdvihl švédský jezdec Patrik Kittel, jenž se v hlavní soutěži představil s koněm Well Done de la Roche. V nedělním küru nenašel přemožitele, stejně jako v kvalifikaci, kterou absolvoval o den dříve a jednoznačně tak ovládl vrchol CDI Brno. Za svůj výkon ve volné sestavě dostal od sboru rozhodčích známku atakující hranici 80 procent. Druhé místo obsadila Maďarka Nikolett Szalai, jež s koněm Willy The Hit ztrácela na Kittela osm procent. Třetí příčku vybojovala estonská reprezentantka Grete Püvi s koněm Axel.

Neuběhl ani celý měsíc a do Brna se pro změnu sjela domácí drezurní špička, aby tam bojovala o národní mistrovské tituly. Rozpis závodů nabídl ve dnech 12. až 16. července nabitý program celkem v deseti kategoriích od nejmenších jezdců po zkušené seniory.

Velice vyrovnané byly výkony v šampionátu dětí. Zlato nakonec vybojovala dvojice Jana Táboříková a Janne 1. Naopak v kategorii mladších juniorů, tedy jezdců ve věku od 14 do 16 let, jasně dominovala Eva Vavříková. Ta s klisnou Belle Ennie ovládla všechna tři kola a vyhrála s náskokem bezmála deseti procent na nejbližší soupeřku. Starší junioři se museli rovněž popasovat s třemi úlohami. Alexandra Hanáčková v sedle Well Done předváděla od prvního kola zlepšující se výkony. Zejména díky vydařenému závěrečnému küru vybojovala titul mistryně republiky. V soutěži mladých jezdců nenašla přemožitele Anežka Zajícová se Stasiou EG. Ta vyhrála všechny tři úlohy a odjížděla tak z Brna jako novopečená šampionka. 

Seniorská kategorie zažila letos novinku v podobě rozdělení na velkou a malou rundu. V rámci malé rundy závodily dvojice ve třech úlohách na úrovni sv. Jiří a Intermediate I. Mistryní republiky se stala Tereza Hábová, která získala s Djazzem F průměrné hodnocení přesahující hranici 70 procent. Ve Velké rundě byly pro jezdce připraveny úlohy Intermediate II, Grand Prix a Grand Prix Freestyle. Se soutěží na nejvyšší obtížnosti si nejlépe poradil Fabrizio Sigismondi s Trevisem Jospo a rozšířil tak dlouhou řadu svých mistrovských titulů. Stříbro si z Brna odvezla Adéla Neumannová, která startovala s holandským hřebcem Babylonem van Lange Weeren. Třetí nejvyšší průměrné hodnocení dostala od sboru rozhodčích Petra Minářová s Dumontem a získala tak bronzovou medaili. 
Mistrovství České republiky v paradrezuře se konalo společně se šampionátem jezdců bez hendikepu a bylo vypsané pro jezdce tří kategorií. V soutěži skupiny I nejvyšší známky získala Anastasja Vištalová s Dominique a její početné úspěchy se tak rozrostly o další triumf. V paradrezurní skupině II se z titulu mistryně republiky radovala Zuzana Fialová, která sedlala Larina. Poslední kategorií byli nezařazení jezdci. V jejich soutěži se nejvíce dařilo Tereze Dubcové v sedle Finna.

Opomenout nemůžeme ani mistrovství České republiky pro jezdce na pony. To hostily během třetího srpnového víkendu středočeské Zduchovice nedaleko Kamýku nad Vltavou. Zlaté medaile a tituly mistrů republiky si odváželi nakonec dvojice Markéta Lipinská a Niria, Karolína Wiesnerová a Sweet Heart, Michaela Podešvová a Furia, Lucie Procházková a Lipton Sinaj a Nikola Fehérová a Kimberly.




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE