reklama 11C

Semice hostily letošní vozatajské mistrovství ČR

ikonka

Ve dnech 20. – 22. července se v Semicích závodilo o vozatajské mistrovské tituly. Mezi startujícími nechyběli obhájci zlata z roku 2017. Jak šampionát probíhal, a kdo se nakonec radoval z vítězství, si můžete připomenout v reportáži EquiTV.
27.07.2018 10:54  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

REPORTÁŽ ZE SEMIC SLEDUJTE V TOMTO ODKAZU

Letošní vozatajské mistrovství České republiky hostily ve dnech 20. až 22. července Semice na Nymbursku, kam se sjela řada výborných jezdců spřežení, včetně několika obhájců titulů z roku 2017.

Jedním z nich byl Michal Kořínek v soutěži dvojspřeží pony. Ten začal druhou nejlepší drezurou a po maratonu se dokonce dostal do vedení. Jenže při jízdě mezi kužely přišly chyby, a nakonec z toho bylo stříbro. Také Erik Zuvač, jenž byl loni druhý, svou pozici nedokázal obhájit. Příliš mu nevyšla drezura, a přestože pak zvítězil v maratonu a velmi dobře si vedl i v parkuru, stačilo to jen na třetí místo. Vítězkou kategorie pony se stala jediná žena ve startovním poli, kterou byla zkušená Monika Pospíšilová. Ta se ujala vedení po drezuře, v maratonu však lehce ztratila. Nakonec jí pomohl výborný výkon na parkuru mezi kužely, který jí zajistil titul mistra republiky.

Napínavý průběh plný zvratů měl také šampionát kategorie jednospřeží. Po vítězné drezuře se do vedení dostal Jiří Ziegler. Maraton mu ovšem nevyšel podle představ a chyby přišly i v jízdě mezi kužely, takže z toho bylo nakonec čtvrté místo. Pořadím se propadli i další účastníci, kteří měli po první části soutěže šance na nejvyšší příčky. Alena Brixová byla druhá, jenže po sobotních a nedělních jízdách klesla na čtrnáctou příčku. David Soukup předvedl třetí nejlepší drezuru, ale kvůli zaváháním v maratonu a na parkuru dokončil celkově osmý. Výsledek z maratonu naopak pomohl Liborovi Kurkovi, když předvedl nejlepší jízdu a posunul se do čela. Poslední den však přišly tři chyby, a ta na úplně poslední překážce jej stála zlato i stříbro. Ze Semic si odvážel alespoň bronz. Na druhou pozici dosáhla Markéta Sedlinská, a to hlavně díky vynikajícímu finiši. V parkuru jí nedokázal nikdo překonat, což jí ve výsledkové listině katapultovalo do nejvyšších pater. Jiří Koníř zaznamenal svůj nejlepší výsledek v maratonu, v němž byl druhý. Navíc podával po celou dobu trvání mistrovské soutěže vyrovnané výkony, což mu nakonec po chybách soupeřů pomohlo ke zlaté medaili.

V kategorii dvojspřeží se fanoušci vozatajského sportu naopak velkých změn v pořadí nedočkali. Posun výsledkovou listinou vzhůru zaznamenala celkově pátá Ivana Komárková, jinak se jezdci na nejvyšších příčkách drželi prakticky od první disciplíny. Těsně pod stupni vítězů skončil zkušený jezdec Zdeněk Jirásek, kterého znají diváci i ze soutěží čtyrspřeží. Tentokrát zapřahal „dvojku“ a dojel s ní čtvrtý. Bronz vybojoval Jaroslav Kohout junior, vnuk zkušeného českého reprezentanta. Dokázal, že v rodině Kohoutových roste pro vozatajský sport nová nadějná generace. Velmi stabilní výkony předváděl Václav Coufalík. Ve všech třech částech soutěže zaznamenal druhé místo, a tak v celkovém hodnocení z toho byl, stejně jako loni, titul vicemistra. Stylem start-cíl absolvoval mistrovství republiky Josef Drábek. Přemožitele nenašel ani v jedné z disciplín a podruhé v řadě za sebou získal zlatou medaili.

Poměrně početné pole startujících se představilo v královské kategorii čtyřspřeží, kterých se do Semic sjelo šest. Kateřina Sklenská, která zahájila pátým místem v drezuře, soutěž nakonec nedokončila, když v maratonu vzdala po problémech ve čtvrté překážce, kdy musela dokonce své čtyřspřeží rozpřáhnout. Kompletní soutěž nedokončil ani vítěz Zimního Jezdeckého poháru Petr Vlašic, který byl v maratonu vyloučen, jelikož si zapomněl před startem zapnout ochrannou přilbu, což pravidla zakazují. V dílčím hodnocení drezury byl přitom čtvrtý a pátou příčku obsadil ve vozatajském parkuru. Smůla provázela tentokrát Radka Nesvačila. V drezurní zkoušce předvedl výborný výkon a průběžně byl druhý. V maratonu ho však potkaly velké potíže, kvůli kterým klesl pořadím na konečnou čtvrtou příčku. Nepomohl ani velmi dobrý výsledek v závěrečném parkuru. Bronz získal Milan Domes, jenž přešel ze soutěží párů na čtyřspřeží teprve od letošní sezony. Drezura se mu příliš nevydařila, poté však zejména díky maratonu vystoupal až na stupně vítězů. Matador královské kategorie Jiří Nesvačil senior obhájil letos titul vicemistra, když stejně jako loni dojel druhý. Nejlépe mu seděla trať maratonu, kterou projel s druhým nejlepším výsledkem. Přitom ani on se nevyhnul v překážkách několika komplikacím. Mistrem republiky se podruhé v řadě za sebou stal Jaroslav Juráň mladší. Ten se do vedení dostal hned v úvodu šampionátu, když zajel nejlepší drezuru, a do jeho konce před sebe již nikoho nepustil.
Pokud se chcete podívat na téměř šestihodinový video záznam z průběhu celého šampionátu, klikněte na náš web www.equitv.cz.




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE