reklama 11B

Rolex Grand Prix vrcholem CHIO Aachen 2013

Světový jezdecký festival CHIO Aachen 2013 je již minulostí. Navštívilo jej 360.200 diváků a to i přes nepříliš dobré počasí. Drezurní a skokové soutěže v hlavní aréně nalákaly poslední den 81000 diváků. Nejen o tom je tento souhrn dění...
02.07.2013 08:21  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A
Ilustrační foto archiv pořadatele
 

Skoky

Nick Skelton z Velké Británie se stal druhým jezdcem (prvním byl Ital  Piero d´Inzeo), kterému se podařilo vyhrát Rolex Grand Prix v Aachenu celkem čtyřikrát. Vítězství dosáhl již v letech 1982, 1987 a 1988. Poslední den CHIO Aachen 2013 se mu to před 40 tisíci nadšených diváků podařilo znovu, tentokrát v sedle Big Star. Druhé místo vybojovala Janika Sprunger ze Švýcarska, která se ještě s  Patrice Delaveau z Francie (3. místo) dostala do rozeskakování. Daniel Deusser, nejlépe umístěný německý jezdec, obsadil 4. místo, protože v prvním kole získal 1 tr. b. za čas. Christian Ahlman, který v prvním kole absolvoval bez trestných bodů, získal 4 tr. b. v druhém kole a do rozeskakování se také neprobojoval
 
Po vítězství v Aachenu se Nick Skelton zapsal do jezdecké historie jako první jezdec, který má možnost získat Rolex Grand Slam. Vítězství v CSIO5*  Spruce Meadows Masters (5. – 9. září) by mu k tomu otevřelo dveře. Jezdec, kterému se podaří zvítězit v CHIO Aachen, CSIO Spruce Meadows Masters a CHI Geneva v řadě, získá Rolex Grand Slam – a společně s ním i milion eur. 
 
Velice se na CHIO Aachen dařilo také Hans-Dieteru Dreherovi. Nejdříve zvítězil v Preis des Handwerks s Master de Menardiere, potom ve finále ceny pro mladé koně Sparkassen-Youngsters-Cup s Quiwi Dream a také cenu Prize of the AachenMünchener s hřebcem Embassy II. A v závěrečný den se mu podařilo zvítězit počtvrté. V ceně SAP Prize byl se svým 11letým valachem Constanin B neporazitelný. Čtyři vítězství se čtyřmi různými koňmi. Celkem soutěž dokončilo bez penalizace 15 dvojic. Druhé místo patřilo Danielu Deusserovi s Mouse a třetí se umístil Emanuele Gaudiano s Chicago. 
 

Drezura: 

Loňská vítězka Helen Langehanenberg pokračovala dále ve svém vítězném tažení. V závěrečné drezurní soutěži Grand Prix Freestyle si s se svým 14letým hřebcem Damon Hill s hodnocením 85,300 % zajistila vítězství. Druhé místo vybojovala Isabell Werth s Don Johnson FRH (82,075 %). Třetí místo obsadila dánská jezdkyně Nathalie zu Sayn-Wittgenstein s Digby (80,900 %). 
 
Helen Langehanenberg si v průběhu CHIO připsala tři vítězství (předtím ještě GP a GPS). Vzhledem k tomu, že ze svých 11 startů od počátku sezony se dvojici podařilo 10 vítězství, Langehanenberg je jednou z favoritek na blížící se mistrovství Evropy. 
 

Spřežení: 

Úřadující mistři světa potvrdili svou roli favoritů. Již po sedmé v řadě se podařilo holandskému týmu zvítězit v  FENDT Nations‘ Cup. Druhé místo patřilo družstvu Německa a třetí Švédsku. Ve čtyřspřeží nemají Ijsbrand Chardon, Koos de Ronde a Theo Timmerman zatím moc velkou konkurenci. 
 

Celkově: 

CHIO Aachen navštívilo 360.200 diváků a to i přes nepříliš dobré počasí. Drezurní a skokové soutěže v hlavní aréně nalákaly poslední den 81.000 diváků. I přes to, že CHIO Aachen ještě pořádně neskončilo, lístky na příští ročník již skoro nejsou k dispozici. 
 
Připravila Veronika Kratochvílová



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE