reklama 11C

Radek Nesvačil v elitní konkurenci vozatajů devátý

V Nebanicích u Chebu vyvrcholily v neděli 12.července tradiční mezinárodní závody spřežení, které letos byly výjimečné účastí elitních 5 vozatajů z TOP10 světového žebříčku. V silné konkurenci 23 jezdců čtyřspřeží se neztratil ani náš Radek Nesvačil.
13.07.2015 12:02  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Radek Nesvačil se čtyřspřežím v nové vodní překážce v Nebanicích. Foto: Josef Malinovský

Po úvodní drezurní zkoušce byl hned za nejvýše nasazenou pěticí jezdců na šestém místě. Vedení se ujal trenér české vozatajské reprezentace Theo Timmerman z Holandska, který patří mezi zmiňovanou desítku nejlepších na světě v této jezdecké disciplíně. Pozici lídra si udržel i po náročném sobotním maratonu, kdy však předvedl čtvrtý nejlepší výsledek. Před nedělním vozatajském parkuru mezi kužely však měl náskok jen necelý jeden bod a ten mnohonásobně poslední den prohospodařil. Nasbíral totiž 11,90 trestného bodu, což stačilo jen na dílčí 15. místo a v celkovém pořadí propad na bronzovou pozici.
 
Před ním skončili Glenn Geerts z Belgie a Němec Georg von Stein. Ten získal prvenství i díky čistému parkuru. Holandského reprezentanta Thea Timmermana však třetí místo nemuselo až tak mrzet. Dobrý pocit mohl mít především z velmi dobře odvedené spolupráce s pořadateli závodů v Nebanicích, které se letos uskutečnili již po třiadvacáté. Nikdy za tu dobu však na závody nedorazilo tolik čtyřspřeží. Theto Timmerman je však přesvědčen, že to je jen začátek a příští rok by se na západ Čech mohla dostavit ještě silnější sestava vozatajů v této královské kategorii. „Již pro letošní rok jsme se pokusili získat kvalitní sbor rozhodčích a stavitele tratí, který připravil několik nových překážek. Pro příští ročník bychom ještě rádi upravili termín konání tak, abychom si nekonkurovali s jinými důležitými závody v dalších evropských zemích. Zároveň bychom chtěli Nebanice dostat na ještě vyšší kategorii, než jsou tři hvězdy. Pokud by se to povedlo a jednalo by se o čtyřhvězdičkovou soutěž, tak věřím, že přijede 30 až 40 čtyřspřeží,“ uvedl Theo Timmerman. „Je jasné, že k tomu jsou navíc potřeba pozitivní reference, ale jak jsem již měl možnost hovořit s některými kolegy, tak se jim zde moc líbí a již dokonce volali i několika dalším vozatajům, kteří tu letos nejsou, že je to tu moc pěkné a za rok musí přijet také,“ dodal Timmerman
 
Radek Nesvačil nakonec obsadil finančně dotovanou 9. příčku. „Je škoda, že jsme v maratonu udělali několik chyb, kvůli nimž jsme ztratili cenné sekundy, ale s výkonem koní jsem byl moc spokojený,“ konstatoval Radek Nesvačil. Jeho otci Jiřímu se bohužel tolik nedařilo a po třech zkouškách se usadil na konečné 17. pozici. 
 
Podstatně větší důvod k radosti měli domácí fanoušci v soutěžní kategorii dvojspřeží, byť v ní byla o poznání slabší účast. Hned dva čeští vozatajové se probojovali na stupně vítězů – oba po boku Jacoba Arnolda, jenž celou soutěž vyhrál. Druhý Jaroslav Jirgala měl o téměř 10 bodů více a dalších osm navíc měl Martin Gössl. 
 
Soutěž jednospřeží měla jednoznačného favorita. Tím byl Franz Schiltz z Lucemburska. Se svými koňskými svěřenci Gilberto Gold TSF a Frodo ukořistil nejvyšší dva řádky výsledkové listiny. Třetí byl Daniel Aeschbacher ze Švýcarska před Ricardem Massmanem z Čile. Naše dvě česká želízka v ohni – Libor Kurka a Ota Bareš skončili na 5., resp. 6. místě. 
 
Kompletní výsledky najdete na adrese www.nebanice.com. Hodinový sestřih toho nejzajímavějšího ze závodů Světového poháru spřežení v Nebanicích odvysílá Česká televize na programu ČT Sport ve středu 22. července od 12.50 hodin a v poté ještě v sobotu 25. července od 6.50 hodin.
 
Zdroj: www.cjf.cz
 
 
 



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE