reklama 11D

Rada ČJF řešila připomínky ke změnám stanov

Začátkem srpna se konalo zasedání Rady ČJF, z něhož byl na webu ČJF publikován zápis. Zásadním tématem jednání rady byly změny stanov ČJF. Rada zaujala závazné doporučení k šesti okruhům, které jsou pro další přípravu Stanov zásadní...
31.08.2016 10:28  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C


Tato vlajka ČJF a původní logo ČJF se již nebudou do budoucna používat. Ilustrační foto archiv Jezdci.cz

 
Uvedené okruhy mají vliv na celkovou konstrukci Stanov a jejich následné zpracování. Jedná se o níže uvedené okruhy, u nichž ve stručnosti uvádíme závěry vyplývající ze srpnového zasedání Rady ČJF...
 

1. Územní členění ČJF

Územní členění ČJF by mělo zůstat stejné, jako doposud.
 

2. Právní subjektivita oblastí, pobočné spolky

Zavádět by se neměla právní subjektivita oblastí, ani se nebudou zřizovat pobočné spolky.
 

3. Druhy členství v ČJF

Stanovy by měly být nově upraveny tak, aby v případě, že OV nerozhodne o přijetí ani nepřijetí do stanovené doby, se mělo za to, že člen byl přijat. Rada dále doporučila vyjasnit, kdo je členem právnické osoby (zda je to i zaměstnanec apod.).
 

4. Právní postavení odborných komisí

Odborné komise by ani po změně stanov neměly být orgánem ČJF, nebudou mít pravomoci dle stanov, a zůstanou pouze poradním orgánem VV.
 

5. Složení Výkonného výboru

Dojít by mělo nově ke zvýšení počtu členů VV z dosavadních 5 na 7. Rada doporučila, aby stanovy i nadále obsahovaly náplň funkcí, a to viceprezident pro sport, ekonomiku, vzdělávání a legislativu a další dva dle rozhodnutí VV.
 

6. Znak ČJF

ČJF již nebude používat dosavadní logo ČJF – jezdec na koni, ale oficiálním logem se stane dosavadní marketingové logo s českým a anglickým nápisem.
 
Níže uvádíme podrobnější citace zmiňovaného zápisu ze zasedání Rady ČJF dne 3. 8. 2016...
 
OKRUH 1: Diskuze o územním členění ČJF, zejména o pozměňovacích návrzích Královéhradecké oblasti, která navrhovala, aby počet oblastí a jejich územní působnost byly totožné s počtem krajů, a aby se podle toho přejmenovaly oblasti. Dále navrhovala, aby každý člen ČJF musel být členem té oblasti, kde má svoje bydliště nebo sídlo, s výjimkami, které povolí příslušná oblast. Rada po obsáhlé diskusi uvedené návrhy odmítla a souhlasí a doporučuje výkonnému výboru připravovat stanovy bez této úpravy a s dosavadním členěním ČJF. Následně Rada hlasovala o tom, kdo souhlasí se změnou v počtu, názvu a územním členění oblastí podle návrhu Královéhradecké oblasti. Návrh nebyl přijat.
 
OKRUH 2: Diskuze o právní subjektivitě oblastí, pobočných spolcích, zejména o návrhu Zlínské oblasti. Rada po obsáhlé diskusi rekapitulující výhody i nevýhody tohoto řešení vnitřní organizační struktury ČJF uvedené návrhy odmítla a doporučuje výkonnému výboru připravovat stanovy bez této úpravy. Následně Rada hlasovala o tom, kdo souhlasí se zavedením právní subjektivity oblastí a zřízením pobočných spolků. Návrh nebyl přijat.
 
OKRUH 3: Diskuze o členství v ČJF, zejména o návrhu Severočeské a Jihočeské oblasti. Z diskuse vyplynuly dlouhodobé nejasnosti v otázce, kterým okamžikem vzniká členství v ČJF (bylo objasněno, že zaplacením příspěvku a usnesením oblastního výboru o přijetí člena) a o otázce, zda i nadále podmiňovat členství v ČJF členstvím v subjektu, který je již členem, popř. co to znamená členství. Rada ČJF po obsáhlé diskusi doporučuje VV upravit návrh Stanov tak, aby v případě, že OV nerozhodne o přijetí ani nepřijetí do stanovené doby, se mělo za to, že člen byl přijat. To by umožnilo jak nepřijmout člena, kterého ČJF ve svých řadách nechce, tak postavit najisto, co s členem, o němž OV zapomněl rozhodnout.
Rada dále doporučila vyjasnit, kdo je členem právnické osoby (zda je to i zaměstnanec apod.). Přiklonila se k návrhu, aby členem ČJF mohla být i nadále bez dalšího pouze právnická osoba a fyzická osoba provozující živnost související s jezdectvím a členství všech dalších fyzických osob bylo podmíněno pouze písemným doporučením právnické osoby, která je již členem, nikoliv již jeho členstvím v právnické osobě.
Následně Rada hlasovala o tom, kdo doporučuje VV upravit článek 4 návrhu Stanov dle výše uvedených návrhů. Návrh byl přijat.
 
OKRUH 4: Diskuze o postavení odborných komisí, zejména o návrhu Jihočeské oblasti. Jednalo se o tom, zda by odborné komise měly být orgánem ČJF, měly mít stanovami svěřené pravomoci a jejich členové z toho plynoucí právní odpovědnost, nebo zda by tyto vlastnosti neměly mít (jak je navrhováno VV) a měly být nadále pouze poradním orgánem výkonného výboru, který by rozhodoval o jejich složení, předmětu činnosti apod. a její návrhy by byly podkladem pro rozhodování výkonného výboru. 
Následně Rada hlasovala o tom, kdo souhlasí s návrhem VV, aby odborné komise nadále nebyly orgánem ČJF a neměly pravomoci dle stanov, a byly pouze poradním orgánem VV. Návrh byl přijat.
 
OKRUH 5: Diskuze o složení výkonného výboru, o jeho rozšíření na 7 členů a o vypuštění dělení pravomocí mezi členy VV již ve stanovách. Rada doporučila zvýšení počtu členů VV z dosavadních 5 na 7. Doporučila, aby stanovy i nadále obsahovaly náplň funkcí, a to viceprezident pro sport, ekonomiku, vzdělávání a legislativu a další dva dle rozhodnutí VV. Doporučila, aby po přijetí stanov byli 2 noví členové VV zvoleni na návrh prezidentky radou postupem obdobným, jako při volbě náhradních členů VV dle ust. 10.2.12 dosavadních Stanov. Návrh byl přijat.
 
OKRUH 6: Diskuze o znaku ČJF. Rada diskutovala zejména o tom, že ČJF již nebude používat dosavadní logo ČJF – jezdec na koni, ale oficiálním logem se stane dosavadní marketingové logo s českým a anglickým nápisem. Návrh byl přijat.
 
Jak je dále uvedeno v citovaném zápisu z Rady ČJF, JUDr. Toman požádal členy Rady, aby přednesli případné další připomínky k zásadám nově navrhovaných stanov. V následující diskusi byly objasněny dotazy členů k navrhovaným změnám. Žádné další zásadní návrhy nebyly předloženy a zdá se tedy, že lze připravit návrh změn stanov s tím, že další připomínky nebudou již směřovat do okruhů, které byly na uvedeném zasedání Rady ČJF dne 3. 8. 2016 projednány. Současně požádal, aby oblasti pokud možno respektovaly ve svých dalších připomínkách aktuální rozhodnutí Rady ČJF a neopakovaly návrhy, které nebyly Radou na srpnovém zasedání doporučeny. JUDr. Toman zapracuje uvedené připomínky Rady ČJF do nového návrhu stanov a předloží jej VV, který jej opětovně rozešle oblastem k dalšímu kolu připomínek (s výjimkou toho, o čem bylo na srpnovém zasedání jednáno). 
 
Zdroj: www.cjf.cz



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE