reklama 11B

Propojování jezdeckých disciplín je cílem CEM

Od 8. do 11. září se v areálu Jezdecké společnosti Equitana v Martinicích uskuteční v české premiéře závody Czech Equestrian Masters (CEM). Po vzoru oblíbených zahraničních soutěží propojují několik jezdeckých disciplín do jedné sportovní akce...
02.09.2016 14:13  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Od 8. do 11. září se v areálu Jezdecké společnosti Equitana v Martinicích uskuteční v české premiéře závody Czech Equestrian Masters (CEM). Po vzoru oblíbených zahraničních soutěží propojují několik jezdeckých disciplín do jedné sportovní akce, které se účastní čeští špičkoví jezdci. Seniorští závodníci změří své síly v parkurovém skákání a drezuře, děti předvedou své umění při skocích na ponících.  
 
 „Jedním z cílů CEM je spojovat jezdecké disciplíny, samotné závodníky i odbornou veřejnost. I proto jsme se do závodů rozhodli jako zpestření zařadit týmovou soutěž. Každý tým budou tvořit náhodně vylosovaní závodníci, kteří soutěží v jednotlivých disciplínách, jejich individuální výsledky se pak započítají do hodnocení celého týmu,“ přibližuje netradiční prvek CEM Martin Pecka, který je společně s Tomášem Vášárym zakladatelem a organizátorem závodů.
 
„Inspirovali jsme se konceptem soutěží, jako jsou například Masters v Německu. Prostřednictvím CEM chceme dát možnost českým závodníkům i divákům zúčastnit se vrcholové sportovní akce na domácí půdě. Vedle sportovních výkonů je pro diváky připravený i bohatý doprovodný program a show, které podtrhnou celkovou atraktivitu soutěže,“ dodává Tomáš Vášáry.
 
Sportovní program organizátoři rozdělili do čtyř dnů. Zatímco ve středu je čas vyhrazen pouze pro drezurní trénink, od čtvrtka se v Martinicích začíná soutěžit již „naostro“, a to v prvních kolech jednotlivých skokových TOUR (SILVER, GOLD, DIAMOND a PONY) stejně jako v prvním kole finále Českého drezurního poháru, konkrétně v CHALLENGE CUPu a TOP TEN CUPu. Postupně závodníci absolvují jednotlivá kola až do prvního vrcholu závodů, kterým bude v sobotu v podvečer finále CHALLENGE CUPu kdy jezdci s koňmi předvedou úlohu vJ. Ostatní soutěží vyvrcholí finálovými koly v neděli, kdy budou seniorští jezdci skákat v DIAMOND TOUR přes překážky ve výšce 145 cm a děti v PONY TOUR ve výšce 70 cm. V závěrečném 3. kole TOP TEN CUPu předvedou jezdci úlohu vIM. Kompletní program závodů najdete zde
 
V neděli pořadatelé oznámí také výsledky týmové soutěže, která už nyní poutá pozornost účastnících se jezdců, mnozí z nich také oceňují pořádání skokových a drezurních soutěží v rámci jedné sportovní události. 
 
Přečtěte si, co od samotných závodů čekají někteří jezdci a jezdkyně, kteří budou na CEM startovat.
 
Netradiční spojení
 
„Doufám, že netradiční spojení skokových a drezurních závodů přinese krásnou atmosféru. Myslím, že týmová soutěž bude zajímavým zážitkem jak pro jezdce, tak pro diváky,“ myslí si například úspěšný skokový jezdec a reprezentant Jiří Luža s tím, že rovněž očekává kvalitní organizaci závodu, jak je z Martinic zvyklý už z mnoha předchozích závodů.
 
Že může propojení více disciplín do jedněch závodů zvyšovat atraktivitu pro diváky, ale i soutěžící je přesvědčena i další parkurová jezdkyně Michaela Refková.  „Týmové nebo kombinované soutěže přinesou téměř vždy výbornou zábavu a atmosféru mezi diváky, jezdce i trenéry. Má to svoje kouzlo v tom, že tam nejste jako jezdec jen sám za sebe. Pro laiky i odborníky bude zábavné sledovat ve větší dynamice menší startovní pole, ale více disciplín a také soutěže pony na té nejvyšší úrovni s nejlepšími jezdci. Bude to takový jezdecký festival a ty mají vždy výbornou diváckou kulisu,“ říká.
 
„Na CEM se velmi těším a jsem přesvědčená, že pro jezdecký sport, zejména pro ten drezurní, bude tato akce velkým přínosem. Díky spojení se skokovými závody si zajisté užijeme skvělou atmosféru a mnohem více diváků, než jsme za normálních okolností zvyklí. Zábavná show účast diváků ještě více podpoří.  Týmová soutěž bude jistě pro všechny zúčastněné zajímavým zpestřením a zároveň jakýmsi stmelením soutěžících v jednotlivých disciplínách,“ přidává svůj názor Tereza Hábová, drezurní jezdkyně a mimo jiné také vítězka loňského TOP TEN CUPu.
 
„Popravdě řečeno nevím, co mohu očekávat, protože se jedná o první ročník. Určitě je ale skvělý nápad spojení vrcholového skákání s vrcholovou drezurou,“ dodává drezurní jezdkyně Hana Vašáryová, která nedávno dosáhla na MS YH v Ermelo na 10. místo.
 
„Od této akce osobně nejvíc očekávám právě zpestření o jiné disciplíny… Drezura, pony soutěže, jak malé, šikovné a nebojácné děti bojují za co nejlepší výsledek nejen pro sebe, ale hlavně pro tým a učí se podle hesla „jeden za všechny a všichni za jednoho.“  Právě myšlenka propojit několik jezdeckých disciplín na jedné akci a ještě sestavit týmy se mi osobně velmi líbila a je to jeden z důvodů mojí účasti. A myslím, že také diváci ocenění možnost sledovat všechno to rozdílné dění na jednom místě a každá si najde ‚to svoje‘,“ říká reprezentantka ve skocích Zuzana Zelinková.
 
Šance ukázat se
 
Těší se i dětští závodníci, kteří dostanou šanci závodit společně s dospělými jezdci za jeden tým. „Týmová soutěž je super, přál bych si být v týmu třeba s Alešem Opatrným, Bárou Tomanovou nebo Ondrou Zvárou. Líbí se mi, že CEM spojil tři disciplíny v jedny závody a že můžu ukázat divákům, kteří chodí na drezuru, že i pony sport je velká zábava. Taky se moc těším, že poznám nové závodníky z ostatních disciplín,“ říká devítiletý Viky Skutecký. Také podle stejně staré Magdaleny Heldové  se mají diváci v pony kategorii na co těšit. „Hlavně uvidí, že jsou pony lepší sportovci, než velcí koně!“ říká s úsměvem.
 
 
Zdroj: tisková zpráva CEM



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE