reklama 11C

Přehlídka Shagya arabů se konala popětadvacáté

Areál Equitana Martinice se stal v sobotu 5. srpna dějištěm 25. národní přehlídky Shagya arabů, kterou uspořádal Svaz chovatelů Shagya araba v České republice. Níže vám přinášíme článek, výsledky a také fotogalerii z této zajímavé akce...
10.08.2017 13:26  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12B

Foto: Jitka Kořínková a Tereza Firlová 

Svaz chovatelů Shagya araba v ČR uspořádal 5. srpna 2017 jubilejní, již 25. národní přehlídku koní plemene Shagya arab. Přehlídka koní tohoto krásného a historicky cenného plemene proběhla tentokrát v krásném areálů společnosti Equitana, o.s. v Martinicích. 
 
V předvečer přehlídky, v pátek dne 4. 8. 2017, se v konferenčním sále společnosti Equitana konala mezinárodní konference ISG  (Internationale Shagya-Araber Gesellschaft) – mezinárodního svazu chovatelů koní plemene Shagya arab. Organizace ISG sdružuje chovatelské svazy jednotlivých zemí z celého světa.
 
Poprvé byla tato konference překládána i do českého jazyka. Mnohým zájemcům z řad českých chovatelů se tak naskytla příležitost seznámit se s průběhem a programem této mezinárodní akce. Konference byla volební, do čela ISG byl opět delegáty jednotlivých zemí zvolen pan Ahmed Al Samarraie.  Další informace o průběhu konference včetně zápisu lze najít na webových stránkách http://isg-shagya-araber.de nebo na http://www.shagyaarab.org
 
Sobotní přehlídka byla za krásného slunečného počasí zahájena v 10:00. Jako rozhodčí byli letos přítomní: Ahmed Al Samarraie – president ISG, Ing. Michal Horný PhD. – ředitel Národního žrebčína Topolčianky s.p. a Ing. Tamas Rombauer z maďarského národního hřebčína v Bábolně.
 
Přehlídku komentoval ing. Jan Navrátil, CSc., do anglického jazyka překládala paní Kateřina Schmidtová. Dopoledne se představili mladí koně a po přestávce přišla řada na 4-leté a starší ročníky hřebců i klisen. 
 
Koně byli hodnocení celkem ve 13. věkových kategoriích. Rozhodčí vybírali rovněž 2 nejlepší koně v šampionátech, do kterých postupovali z jednotlivých kategorií 2 nejvýše hodnocení jedinci.  Šampionátů  bylo celkem 6: šampionát mladých 1-3letých hřebců i klisen, šampionát starších hřebců a klisen a šampionát plemenných hřebců a taky plemenných klisen. 
 
Šampionem mladých hřebců byl zvolen 1-letý hřebec Shengo Khaliff z chovu manželů Jebáčkových, majitel. A.Zagóra. 2.místo obsadil Koheilan XI/4 Korvín z chovu a v majetku Radka Kavky. Ve starších hřebcích zvítězil Shamar Shadí z chovu MVDr. Paškové, majitelkou je Bc. Nikola Marková. Nejlepší mladou klisnou byla zvolena Oriana, chovatel i majitel Zdeněk Peter – Dubová Hora, za ní se umístila 2-letá klisna Gazal Shayla , maj. Michaela Daubnerová. 
 
V kategorii plemenných hřebců se představili dva – otec a syn. Vítězem se stal hřebec 2000 Gazal IV-CZ Sawil následován svým otcem, hřebcem 2945 Gazal II-CZ Wizard.
 
Šampionát klisen ovládla krásná 4-letá hnědá klisna Nyala z Dubové Hory, druhé místo patřilo klisně Nulla v majetku Šárky Buršíkové. 
 
Vítězství v šampionátů plemenných klisen a později i titul „Kůň přehlídky 2017“ získala 10ti-letá klisna Matragi CZ-Sh-A-342 (780 O´Bajan III-CZ Dibon – Kasuma) v majetku Hřebčína Jeníkov v.o.s. Klisna si odnesla domů i titul „Nejlepší kůň českého chovu“. Kompletní výsledky přehlídky naleznete na svazových stránkách www.shagyaarab.org
 
Početná skupina tentokrát i zahraničních diváků měla možnost shlédnout krásnou kolekci koní plemene Shagya arab. Poděkování patří všem organizátorům 25. ročníku národní přehlídky i vedení martinického areálu. Nezbývá, než popřát českým koním plemene Shagya arab dalších 25 let v rukou starostlivých majitelů.  
 
Text: Adam Zágora



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE