reklama 11A

Předposlední Velká cena ČSP 2016 pro Motygina

Finále letošního ročníku Českého skokového poháru se rychle blíží, napětí a touha po bodech zajišťující finále se projevila i v předposlední Velké ceně, která se konala v neděli 18. září v Hořovicích. Vítězství v ní nakonec získal Sergej Motygin…
18.09.2016 22:03  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 
V poměrně početném startovním poli jezdci od počátku předpokládali, že základní kolo dokončí více jak 10 dvojic čistě, a tak o postupu do finále soutěže bude rozhodovat i čas. Proto většina z nich hodně dbala i na tempo. Z kratších nájezdů však pramenilo několik chyb, a nakonec se pouze šest jezdců dostalo do finále s čistým kontem. Po jednom trestném bodu měl Sergej Motygin a Ondřej Pospíšil, dva jezdci postoupili s jednou chybou, tj. se 4 trestnými body. Předpokládalo se však, že o vítězství se popere bezchybná šestka s nulou na bodovém kontě
 
Ve finále zopakoval bezchybnou jízdu nejprve Roman Špičák s Cool Mc Flynn, ale ten si nesl čtyři body ze základní části soutěže. Druhý bezchybný byl Sergej Moygin s koněm Dylan a dostal se do prozatímního vedení. Jak sám později potvrdil, nepočítal s tím, že hendikep jednoho trestného bodu ze základního kola by mohl stačit na vítězství. „Nečekal jsem, že nikdo z bezchybných nedokončí napodruhé bez shození, čímž by se dostal přede mě,“ prohodil Sergej Motygin. Nakonec to byl právě on, kdo se radoval z první příčky. Jiří Hruška s oběma svými koňmi, Kateřina Málková, Jiří Luža, Jan Chýle a také poslední startující ve finále Aleš Opatrný nedokázali dokončit bez shození, a tak se zařadilina příčky další. „Parkur podlenebyl těžký, ale mám problém s točením doprava. Takže pro mě až tak lehký nebyl,“ sdělil své dojmy Sergej Motygin. Druhé místo získal se 4 trestnými body a s nejrychlejším časem ve finále Jiří Luža s Benitem-S před třetím Alešem Opatrným s Quintou 8. Opatrný je nyní na 5. místě pohárového žebříčku, tedy prvním nepostupovém do velkého olomouckého finále. Na čtvrtého Rudolfa Doležala ovšem ztrácí pouze dva body, a tudíž stále ještě reálnou šanci se do něj dostat. Podobně je na tom i šestý Jaroslav Jindra, jehož od Doležala dělí čtyři body. Teoretické naděje si udržují i další jezdci. Třetí Jiří Luža a druhý Jiří Hruška naopak doufají, že se pořadí po poslední Velké ceně Olomouce již měnit nebude. Jediný, kdo si může být jistý, že mu finále letošního Českého skokového poháru neunikne, je Marek Klus.
 
Nabitý nedělní den v Hořovicích, který nabídl divákům více soutěží, než je zvykem, otevřelo finále Amateur Tour. Základní kolo na stupni L** dokončily bezchybně celkem tři dvojice, které se utkaly o prvenství v rozeskakování. Výhodu poslední startovní pozice využila Zuzana Tyšerová, která s Donou 9 znala výsledky svých soupeřů. Bezchybnou a nejrychlejší jízdou si dojela pro prvenství. Druhá skončila Alžběta Ducká s Kirou 3 a elitní trio uzavřela Jana Vlčková. Ta s Be Tender jednou chybovala.
 
V rámci Czech Junior Cupu se o vítězství rozeskakovalo více dvojic. Riskantní jízda se vyplatila Sáře Finsterle s klisnou Elektra 3. Jejich výkon se nepodařil nikomu překonat, a tak si zaslouženě dojely pro vítězství.
 
Netradičně v neděli se uskutečnila také seriálová soutěž U25 na parkuru ST*, neboť kvůli velké nepřízni počasí musel být sobotní program zrušen. Jezdci do 25 let svedli velmi pěkné a vyrovnané boje o první příčky a nechybělo ani napínavé rozeskakování. Nakonec měla lehce navrch Nicola Grünthálová a Carefull Z. Těsně před Velkou cenou se ještě uskutečnila dvoukolová týmová soutěž, která navodila dobrou atmosféru před Velkou cenou.
 
Podrobné výsledky z celého pětidenního mítinku naleznete na stránkách pořadatele www.ceskyskokovypohar.cz. Záznam Velké ceny Hořovic odvysílá Česká televize na programu ČT Sport ve středu 21. září od 12.50 hodin na programu ČT Sport.



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE