reklama 11B

Oblasti se vůči změnám Stanov ČJF zatím neshodují

Od 4. října probíhají Konference oblastí ČJF. Zásadním bodem jednání napříč celou republikou jsou změny stanovy ČJF, a to nejen v souvislosti s NOZ! Ze třech zveřejněných usnesení vyplývá, že oblasti se ke změnám stanov staví nejednotně...
17.10.2016 16:33  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A

Ve středu 16. listopadu proběhne celostátní Konference ČJF, jejímž stěžejním bodem je schválení změn stanov ČJF v návaznosti na NOZ, který vešel v platnost od 1. ledna 2014. Návrh, který obsahuje i jiné úpravy stanov, je předmětem připomínkování oblastními Konferencemi, které se konají před termínem celostátního zasedání
 
První z řady oblastních Konferencí České jezdecké federace se konala ve Frenštátě pod Radhoštěm 4. října. Šlo o jednání nejvyššího orgánu Severomoravské oblasti ČJF. Konference ve svém usnesení uvádí doslova toto: „Konference oblasti se shodla na tom, že by se Nové stanovy ČJF měly schválit jen dle NOZ a ostatní nechat na pracovní komisi, která připraví prováděcí předpisy k novým stanovám“
 
S navrženým zněním nových stanov nesouhlasí ani zástupci klubů, kteří se sešli na Konferenci Zlínské oblasti ČJF, která proběhla 14. října v Hulíně, jak vyplývá z odstavce: „Konference oblasti se shodla na neschválení takto navržených stanov. Nové stanovy ČJF by měly být podle NOZ, včetně oblastí jako pobočných spolků s právní osobností“. Zlínská Konference řešila i postavení Rady ve struktuře ČJF a nové znění článku o členství.
 
Naprostým protipólem je pak usnesení z konference Východočeské oblasti ČJF, která se konala 5. října. Ta projednala nové znění stanov ČJF bez připomínek.
 
Co je ovšem zarážející, je účast, nebo lépe řečeno neúčast zástupců subjektů na oblastních Konferencích
 
Ve všech třech případech, ze kterých jsou prozatím dostupné zápisy a unesení, se v okamžiku zahájení dle pozvánky nesešel dostatečný počet delegátů, aby byla Konference usnášeníschopná. Ve všech třech případech se tak v souladu s platnými stanovami čekalo dalších 30 minut, aby mohla být jednání zahájená. 
 
Nejvíce zástupců s mandátem hlasovat se sešlo ve Zlínské oblasti ČJF (27 z 90 řádně registrovaných subjektů – 30 %).  Na severní Moravě bylo přítomno 21,5 % (39 z 181 subjektů) a ve Východočeské oblasti ČJF byla účast 17,3 % (34 z 197 subjektů). 
 
Stanovy jsou zásadním dokumentem, kterým se řídí dění a organizace v jakémkoliv spolku. Změny v jejich znění by měly být pro členy prioritou, a oblastní Konference je legitimní možností, jak do případných návrhů aktivně zasáhnout. Bohužel se tak ukazuje, že přibližně tři čtvrtiny delegátů na úrovni oblastí svého práva nemají zájem využít. 
 

USNESENÍ ZE SEVEROMORAVSKÉ KONFERENCE - 4. 10. 2016

 

USNESENÍ Z VÝCHODOČESKÉ KONFERENCE - 5. 10. 2016

 

USNESENÍ ZE ZLÍNSKÉ KONFERENCE - 14. 10. 2016




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE