reklama 11B

O historii shagya arabů s MVDr. Janou Paškovou

V sobotu 25. července se na pardubickém závodišti uskuteční už XXIII. Národní výstava koní plemene shagya arab. V článku najdete rozhovor s tajemnicí Svazu chovatelů shagya arab MVDr. Janou Paškovou o tomto ušlechtilém plemeni.
24.07.2015 11:15  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12A

Ilustrační foto: archiv Jezdci.cz

Paní doktorko, představte nám plemeno shagya arab…

Shagya arab je čistokrevné  plemeno, s důrazem na kvalitu rodokmenu a na ušlechtilý a korektní exteriér. V současné době se čím dál více prosazuje ve sportu v disciplíně vytrvalost. Chovným cílem je ušlechtilý arabský kůň, většího rámce, který je pro svoji jezditelnost, temperament, charakterové vlastnosti a zdraví vhodný pro všechny druhy jezdeckého sportu a je dobře využitelný i pro distanční jízdy a k zápřahovým účelům. V současné době chovná populace našeho plemene čítá cca 30 plemenných hřebců a 270 plemenných klisen, celková populace plemene . mladých koní a valachů je zhruba kolem 800. Ročně se rodí kolem 30 hříbat, splňujících chovný cíl plemene shagya arab.
 

Jaká je historie tohoto plemene?

Velmi dlouhá, sahá až do konce 18. století. Tehdy byly císařsko-královským ministerstvem zemědělství  na území východních Karpat, resp. městečka Radovec pronajaty pozemky a bylo tu zřízeno nákupní středisko remont. V letech 1774 – 1815 nakoupili pro armádu více než sto tisíc koní. Základem chovného stáda budoucího hřebčína se staly klisny především orientálního vzhledu, velkou roli hrály i jejich užitečné vlastnosti. Původem byly z oblastí Moldávie, Sedmihradska, Haliče, Valašska nebo Ukrajiny, ale také čerkérského a tureckého původu. V roce 1844 v tomto hřebčínu měli v šesti stádech šest set klisen. Většina byla připouštěna hřebcem Shagya X, který byl označen i hřebcem století. Šestnáct jeho synů bylo zařazeno mezi hlavní plemeníky ve státních hřebčínech.
 

Jenže úspěšně rozvíjející se chov přerušila první světová válka…

Po ruské invazi do Haliče musel být hřebčín Radovec evakuován a pěším pochodem a po železnici přesunut do Sedmihradska. Hřebčín byl po válce zrušen, ale radovecká krev zůstala základem rozvoje chovu speciálního arabského plemene. Na šlechtění plemene mají vliv také další rakousko-uherské hřebčíny, a to v Bábolně a v Mezöhegyesi. V tomto hřebčínu chovali nejvíce koní arabského původu a později koně s anglickou krví. Arabské stádo tu bylo zlikvidováno v roce 1876, kdy velkou část arabských klisen získal hřebčín v Bábolně. Z toho bylo více než třicet klisen po hřebci Shagya X. V roce 1816 tu rozhodli o tom, že všechny klisny budou připouštěny výhradně arabskými hřebci.
 
 
Nabízí se otázka – název plemene tedy vychází ze jména hřebce Shagya?
 
Název Shagya arab vznikal postupně, pod vlivem rozšíření kmene po celé Evropě, kdy dosáhl největšího zastoupení v původech arabských koní. Shagya arab byl za speciální arabské plemeno vyhlášen v roce 1978 při příležitosti konání světové konference pro chov arabských plnokrevníků v Hamburku.          
                 
   
Jaká je historie tohoto plemene v České republice, resp. v Československu?
 
Kolébkou chovu byl v dřívějším Československu hřebčín v Topolčiankách, kde od roku 1921 chovali nejpočetnější stádo arabských koní. Právě odtud pochází i chovní koně pro chov v České republice. U nás bylo plemeno chováno donedávna na podkladě 13 rodin, z toho dvanáct má původ v rakousko-uherském chovu, jedna rodina je z Polska. V současné době, vzhledem k dovozům chovných klisen ze zahraničí – převážně Německa, Rakouska a Maďarska, evidujeme v České republice již 26 rodin. Svaz chovatelů shagya arab byl v České republice založen v roce 1993, o rok později jsme se stali členem mezinárodního svazu ISG. Ten v současné době sdružuje devatenáct členských zemí.
 
 
Co nás čeká při pardubické výstavě?
 
Přehlídka začne posuzováním mladých koní, po polední přestávce budou předvedení chovní hřebci a klisny. Celkem je přihlášeno 38 koní. Posuzovat budou rozhodčí ISG, konkrétně předseda rakouského chovatelského svazu Franz Hoppenberger a dva rozhodčí ze Slovenska Ing. Juraj Kovalčík a Ing. Peter Gőrőzdi. Začínáme v 10 hodin dopoledne.
 
Zdroj: Dostihový spolek, a.s.



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE