reklama 11D

Na výstavě v Pardubicích nebudou chybět něžní obři

Program výstavy KONĚ V AKCI by nebyl úplný, kdyby v něm nebyly soutěže a přehlídky chladnokrevných koní. „Něžní obři“ tak nechybí ani letos. Například soutěž v orbě se uskuteční už po patnácté. Více čtěte v tiskové zprávě...
28.08.2017 16:08  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D

Foto: Dostihový spolek

Sobota 2. září 
 
Program chladnokrevných koní otevřou v sobotu dopoledne chovatelské přehlídky. Předvedeny budou také klisny s hříbaty a klisny do národního šampionátu tříletých, a to plemen norik, slezský norik a českomoravský belgik. 
 
V pravé poledne se pak rozjedou soutěže v orbě. O Cenu bratranců Veverkových budou zápolit oráči ve dvou soutěžích – v orbě klasickým pluhem a orbě otočným pluhem. Připravena pro ně je oranice u Poplerova skoku. 
 
Neméně atraktivní je soutěž v tahu, tedy v přemístění zátěže na konec předepsané dráhy. Soutěž obvykle bývá vícekolová. Na dvaceti metrech a v časovém limitu musí koně smykem přetáhnout předepsanou váhu, která se každým kolem zvyšuje. Chladnokrevní siláci se představí po 16:00 hod. před tribunami dostihového závodiště. 
 
Na kolbištích se uskuteční IV. mezinárodní přehlídka původních britských plemen. Diváci budou moci obdivovat krásu koní nejznámějšího mohutného plemene Shire Horse, skotského, asi 200 let starého plemen tažných koní z uhelných dolů Clydesdale nebo vznešeného těžkého jezdeckého koně, užívaného i anglickou královnou při slavnostních přehlídkách, Drum Horse. K vidění ale bude také plemeno Irish Cob, o jehož vznik se postarali především kočovní cikáni, nebo Welsh Cob. 
 
V sobotu (a potom také v neděli) se hlavním programu v cílové rovině se představí plemeno norik ve westernové show.
 
Neděle 3. září
 
Z nedělního programu vybíráme další tři disciplíny a ukázky. Nejprve se v dráze u lesíka předvedou koně při soutěži ovladatelnosti, která simuluje práci při přibližování dřeva v lese. O vítězi rozhoduje nejen rychlost, ale i přesnost při provedení jednotlivých „cviků“. 
 
Úplnou tečku za třídenní výstavou udělá poněkud neobvyklý dostih chladnokrevných koní. 
 
Hlavním spolupořadatelem výstavy KONĚ V AKCI je Svaz chovatelů norika, slezského norika a českomoravského belgického koně v České republice.
 
Zdroj: tisková zpráva Dostihového spolku 



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE