reklama 11D

Na slovíčko s mistrem ČR Robertem Pokorným

V rámci nové pravidelné rubriky „Na slovíčko s mistrem ČR…“ přinášíme tentokrát rozhovor se zlatým medailistou v disciplíně všestrannost. V kategorii senioři se stejně jako v roce 2014 i letos radoval z vítězství Robert Pokorný...
27.10.2015 12:00  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Robert Pokorný nenašel přemožitele na mistrovství České republiky ve všestrannosti, které se letos konalozáří na Borové. Tam jezdec dokázal obhájit loňské prvenství a opět dovedl do cíle svého koně Rodeo Au Heup.

 

Jak důležitým bodem ve vašem kalendáři bylo pro rok 2015 mistrovství České republiky?

první části sezony jsme se potýkali se zraněním, kvůli kterému Rodeo začal později. Neměli jsme moc závodů za sebou a ani výkony jsme moc mistrovské nepodávali. Takže rozhodnutí ohledně účasti jsme nechávalina poslední chvíli.

 

Jak náročné pro vás bylo obhájit titul?

Vlastní závod a obhajoba nám vyšla dobře. Povedená drezura znamenala vedení. V krosu jsme jeli bez problému na překážkách, ale pomaleji, a tedy to znamenalo propad na druhé místo. Nejlepší výkon jsme podali myslímparkuruNula nám totiž zajistilanáskokem titul. Výsledky ostatních jsem neměl čas během opracování v hale sledovat.  Dozvěděl jsem je až po soutěži.  Parkury jsem vidělze záznamu.

 

porovnánírokem 2014 – které vítězství je cennější?

Cením si všech tří titulů, které se mi povedlo získat. Každý úspěch je vždy hlavně poděkovaní majiteli koní, ale i naším ošetřovatelkám, trenérovi, veterináři a kováři. Velký podíl na všech mých úspěších samozřejmě pomoc mojí partnerky Šárky. :)

 

Jak hodně si ceníte vítězství v mistrovském závodě vzhledemdalším úspěchům během této sezony?

Mistrovství republiky patří mezi důležité závody a je vždy příjemné na něm uspět. Je to jeden závod za sezonu, který se buď povedenebo nepovede.

 

Jak hodně si toho ceníterámci celé kariéry?

Před pár lety, když jsme odcházeliBrna, jsme se Šárkou řešili, jestli u koní vůbec budeme moci zůstat. Určitě nás tenkrát ani nenapadlo, že budu někdy (natož tak brzohodnotit a porovnávat nějaké úspěchy mojí „kariery“. Jsem tedy rád, že máme naše „sedavé“ zaměstnání. Co se týká sportovních úspěchů, jak jsem řekl, mistrovství České republiky je důležitý jednotlivý závod, ale velký význam pro mě mají i dvě ocenění Jezdec roku nebo vítězstvíPavo žebříčku.

 

Jaké máte plány do následující sezony 2016?

Tato sezona nám připomněla, že je třeba plánovat postupně. Potkalo nás pár zranění a bylo po plánech.  To, jakých závodu se příští rok zúčastníme, bude tedy zaležet na aktuální výkonnosti. Ve stáji nyní máme jak talentované mladé koně, kteří teprve sbírají zkušenosti, tak i takové, kteřímají zkušenostimezinárodních závodů. Cílem je zůstat zdravý, posunout výkonnost všech koní a reprezentovat co nejlépe i mezi „velkýma klukama a holkama“. :)

 

Je umístění mistrovství České republiky pro vás důležitou volbou při tom, zda se ho budete účastnit?

Všichni samozřejmě zvažují účast na závodech včetně mistrovství i podle toho, kde se konají. Jezdci i majitelé koní, co mohou kde očekávat. Je to více věcí, které beroupotaz:

a) povrchy, kvalita trati i ustájení a věci přímo souvisejícíkoňmi a závoděním

b) kvalita zázemí, občerstvení, sociálního zařízení, sprch atd.  Ale i vstřícnost a ochota řešit případné problémy….

To, jaké jsou závody, zaleží vždy na všech účastnících od závodníků přes funkcionářepo pořadatele. Každý svou roli, bez které se kvalitní pěkné závody nemohou konat.

 

Jaké jsou podle Vás největší výhody a naopak nevýhody závodištěBorové, kde se konalo mistorvství v roce 2015?

Hendikepem závodištěBorové je menší velikost kolbiště pro parkur. Velkým pozitivem naopak terén pro cross country a právě přátelská pozitivní atmosféra.

 

Děkujeme za rozhovor!
 
Nová rubrika „Na slovíčko s mistrem ČR…“ vychází s týdenním intervalem každé úterý. Na další rozhovor se tak můžete těšit za týden, kdy představíme vítěze další z olympijských disciplín



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE