reklama 11C

Kategorizace skokových jezdců opět na programu dne

Výkonný výbor ČJF předkládá k veřejnému připomínkování dokument s návrhem kategorizace skokových jezdců, který by rád zařadil do pravidel od počátku jezdecké sezony 2016. Dokument vychází z loňského návrhu skokové komise...
13.10.2015 08:55  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Ilustrační foto archiv Jezdci.cz
 
Je upraven na základě řady připomínek (jezdců, funkcionářů i pořadatelů), které zástupci VV ČJF během letošního roku posbírali.
 
Uzávěrka připomínek bude 20. 11. 2015, aby se stihl dokument upravit a na prosincovém jednání VV mohl být předložen na program jednání již ve finální podobě ke schválení
 

Podrobné informace a celé znění kategorizace ZDE

 

Dokumenty ke kategorizaci:
 
 
 
Odůvodnění návrhu:
 
Výkonný výbor předkládá k veřejnému připomínkování dokument s návrhem kategorizace skokových jezdců, který bychom rádi zařadili do pravidel od počátku jezdecké sezóny 2016. Dokument vychází z loňského návrhu skokové komise a je upraven na základě řady připomínek (jezdců, funkcionářů i pořadatelů), které jsme během letošního roku posbírali. Návrh v předkládané podobě již prošel připomínkováním Legislativní komise ČJF a poslední úpravy byly zapracovány na základě připomínek z posledního VV ČJF, který svým usnesením dokument v této podobě posouvá k připomínkování na oblasti. O kategorizaci se s různou intenzitou hovoří již od roku 2011, během celé letošní sezóny s mnohem vyšší intenzitou, než kdykoli před tím, návrh během roku prošel úpravami a tak jsme přesvědčeni, že společnost je na tuto změnu plně nachystána.
 
Předkládaná kategorizace není samostatně stojícím prvkem v systému ČJF, ale je jedním z nosných pilířů dlouhodobé strategie ČJF a zapadá do chystané koncepce systému vzdělávání. Nedílnou součástí této strategie jsou stylové soutěže, které jezdcům dávají  pevný základ v jezdeckém umění a na kterém lze dále stavět jejich jezdeckou kariéru. Domníváme se, že pro jezdce v prvním roce po složení ZZVJ a nejmladší dětskou kategorii by mělo být vrcholem sezóny finále Stylšampionátu v rámci MČR, nikoli soutěže na čas. Obecně se domníváme, že ježdění na čas by mělo být podporováno (a to ze strany ČJF, oblastí, pořadatelů i trenérů) až pro zkušenější jezdce. Se vstupem kategorizace tedy dojde i ke změně konceptu MČR, kde právě Stylšampionát bude jeho nedílnou součástí.
 
Předkládaná kategorizace skokových jezdců v sobě nese čtyři základní prvky:
 
Motivační – je prokázáno, že většina lidí dosahuje mnohem vyšších výkonů a je ochotno investovat mnohem více energie do činností, u kterých vidí nějakou metu na konci snažení. Na počátku je to absolvování ZZVJ. Pak nám již další mety chybí a všichni se upínají až k účasti na MČR (pro jezdce, kteří složili ZZVJ v pokročilém věku je tato meta většinou  naprosto nedosažitelná) takže určitou motivací může být např. plnění výkonnostních odznaků (spousta jezdců o této možnosti vůbec neví). Zavedení kategorií přináší do systému skupinu jasně definovaných cílů
 
Edukačnívšichni si uvědomujeme, že především u mládeže by mělo být základem dobrého ježdění právě ježdění Stylové, které jezdce nutí k zafixování správných základních návyků, na kterých lze později stavět další jezdecký um. V současné chvíli nemají jezdci povinnost jezdit na styl a mnoho z nich (bohužel i mnoho rodičů) to považuje za zbytečnost, neboť v tom chybí ten správný adrenalin oproti soutěžení na čas. U starších jezdců, kterých se stylové ježdění netýká bude zajištěna povinnost vyjezdit se v nižších soutěžích a to i v případě, že mají schopného koně, který jejich jezdeckou syrovost toleruje, nicméně se díky nezkušenosti mohou ve vyšší obtížnosti dostávat do nebezpečných situací.
 
Bezpečnostní často vídáme na kolbištích jezdce v soutěžích, na které jezdecky ještě nemá, neboť si neprošel dostatečným množstvím parkurů nižšího stupně. Nejčastěji jsou to bohužel děti ambiciózních rodičů, kteří prostě jdou do soutěže, do které je rodič přihlásí a nedovedou sami odhadnout své schopnosti. Často nám pak ke kolbištím jezdí sanitky. Kategorizace ochránit začínající jezdce před takovými neuváženými rozhodnutími a vlastní přehnanou ambicí.
 
Fair-Play – v neposlední řadě kategorizace řeší to, že se v soutěži se slušnou finanční dotací potkají profíci běžně soutěžící ve stupních ST, T s jezdci po ZZVJ. Kategorizace umožní profíkům startovat v nejnižší kategorii na mladých koních nebo např. v případě, že potřebují koně opravit či se s ním vrátit níže. Kategorizace ale umožní, aby mezi sebou soutěžili jezdci na stejné jezdecké úrovni.
 
Uzávěrka připomínek bude 20.11.2015, aby se stihl dokument upravit a na prosincovém jednání VV mohl být předložen na program jednání již ve finální podobě ke schválení.
 
Připomínky prosím posílejte prostřednictvím svých oblastí, které je na VV a legislativní komisi předají v konsolidované podobě
 
Zdroj: www.cjf.cz



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE