reklama 11C

Jiří Nesvačil a další vozatajové v Altenfeldenu

Na mezinárodní závody spřežení se do rakouského Altenfeldenu vydalo mnoho českých dvojic. Nejvíce jich soutěžilo ve dnech 21. – 23. června v dvojspřeží, na nejlepší umístění však dosáhl Jiří Nesvačil starší. Chybělo mu ke třetí příčce málo...
24.06.2013 21:00  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Nejlepší místo získal Jiří Nesvačil senior ve čtyřspřeží. Foto Nesvačil driving team

V soutěži čtyřspřeží měla Česká republika jediného zástupce, stejně jako v jedničkách. Jiří Nesvačil starší udělal do drezury zásadní změnu v postavení koní a prohodil přední a zadní pár. Tento tah se vyplatil a výsledkem byla letošní nejlepší drezura za 60,11 bodu a průběžné páté místo. Vypadá to, že toto složení koní by mohlo být tím optimálním, a když se na něm ještě zapracuje, mohlo by se Jiřímu Nesvačilovi v drezurách blýskat na lepší časy.
 
Sobotní maraton v kopcovitém okolí Altenfeldenu dokonale prověřil fyzickou zdatnost koní. Spřežení Jiřího Nesvačila se vrátilo do původního složení, pouze Lady vystřídala vzadu klisna Utiza. Na první překážce byl sice výkon trochu rozpačitý a jedno kolečko navíc u písmene D přidalo pár sekund k času, potom už se ale spřežení pouze zlepšovalo. Poslední tři z celkových osmi překážek pak byly opravdu vynikající a výsledkem bylo krásné třetí místo v maratonní soutěži. Důvodem ke spokojenosti je pak nejen umístění, ale hlavně krásný zážitek pro celý tým.
 
Do nedělního parkuru nastupoval tým Jiřího Nesvačila prakticky ze třetího průběžného místa, neboť průběžně třetí závodník, německý reprezentant Weinmayr, po maratonu ze soutěže odstoupil. Na záda Nesvačilovi dýchal domácí zástupce Pepi Leibetseder, který ztrácel necelé tři body. Výkon Pepiho, který projel parkur bez shození balonku, pouze s asi dvoubodovou penalizací za nedodržení času, byl pro Jiřího Nesvačila velkou výzvou. Odpověď na ni byla pouze částečná, neboť jízda také proběhla bez penalizací za balonky, avšak časová penalizace byla o malinko větší než u soupeřepřibližně 5 trestných bodů. To v praxi znamenalo, že rakouský soupeř byl v součtu za všechny disciplíny o chloupek lepší a přibližně o 0,8 trestného bodu získal pro organizující zemi medailovou příčku. Vítězem se pak stal Holanďan Mark Weusthof, následovaný svým krajanem Hermanem ter Hanselem.
 
Tým Jiřího Nesvačila byl s výsledným čtvrtým místem spokojený, neboť se potvrdila vzestupná tendence výkonů celého spřežení. To se koneckonců prověří přibližně za tři týdny, kdy se Jiří Nesvačil vrátí na závody do České republiky a utká se v Nebanicích s velice silnou a početnou skupinou zahraničních závodníků
 
Vedle těchto dvou kategorií byla ještě Čechy hojně zastoupena soutěž dvojspřeží. Všem ujel německý reprezentant Michael Freund a s velkým náskokem zvítězil. Nejlepším Čechem byl na pátém místě Josef Hrouda. Jemu se nejvíce podařil maraton, naopak nejslabší disciplínou byla úvodní drezura. V ní jezdec zaznamenal až 20. nejlepší výsledek. 
 
V první desítce se prosadil ještě Jiří Nesvačil junior. Ten se svými koňmi naopak zajel nejlépe drezuru, avšak ve zbylých dvou částech již na nejlepší ztrácel. Jen o příčku pod ním skončil opět Josef Hrouda. 
 
V jednospřeží se jediný český reprezentant Jiří Kříž umístil dvacátý v konkurenci 30 dvojic. 
 
Kompletní výsledky naleznete ZDE. Na snímky z akce se můžete podívat díky "Nesvačil Drivig Teamu" ZDE nebo TADY,



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE