reklama 11C

Jezdecký magazín EquiTV 30. června 2016

Poslední červnový díl Jezdeckého magazínu EquiTV je celý věnován vrcholu parkurové sezony – mezinárodním závodům CSI3*-W v Olomouci. Podívejte se na shrnutí všech túr včetně nejvyšší rundy zakončenou soutěží Světového poháru.
30.06.2016 16:30  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

CELÝ JEZDECKÝ MAGAZÍN MŮŽETE SLEDOVAT ZDE

Netrpělivě očekávaná domácí parkurová událost roku 2016 – Světový pohár J&T Banka CSI3*W Olomoucodstartovala ve čtvrtek 23. června a během čtyř dnů nabídla v šesti různých túrách celkem 18 soutěží. Zájem o účast na závodech CSI byl letos ze strany jezdců enormní, a každý den se na olomouckém kolbišti uskutečnilo více než 200 startů, úvodní dny dokonce přes 250. Pokud jste neměli možnost sledovat více než 40 hodin živého vysílání, máme pro vás stručný souhrn toho podstatného.
 
Druhou nejobtížnější soutěžní sérií, kterou si závodníci mohli vybrat, byla Gold Tour. Na start zahajovacího parkuru s překážkami do 140 centimetrů se postavilo bezmála sto dvojic. Z českých jezdců se nejvíc dařilo Jiří Hruškovi a Acoradii MX i2M. Ti dokončili bez chyb a v čase, který stačil na výborné čtvrté místo. Na vítěze Thomase Holze s Anyway ztrácel zhruba 1,5 sekundy
 
Do Olomouce dorazil i několikanásobný účastník olympijských her Bruce Goodin. Novozélanďanovi se v Olomouci dařilo, diváci jej mohli několikrát vidět při dekorování. A nejinak tomu bylo v páteční Gold Tour, kterou vyhrál s klisnou Caltonou. Vrcholem této túry bylo finále připravené na nedělní ráno. Dvojice bojovaly na poctivě postavené stopětačtyřicítce a v silné mezinárodní konkurenci se blýskl český zástupce Josef Kincl. Ten se svým dlouholetým svěřencem Cascarem nechyboval a velmi dobrým časem si zajistil sedmé místo, což pro něj znamenalo i účast na dekorování mezi nejlepšími. Finále Gold Tour ovládl Němec Andreas Brenner, který sedlal holštýnskou klisnu Trebox Acoradu. Parkur zvládl projet bez zaváhání, a vítězný čas měl hodnotu 60,64 sekundy
 
Tři soutěže čítala Silver Tour, která celý olomoucký mítink otevírala i uzavírala. Čtvrteční parkur byl postaven na překážkách do 130 centimetrů a pro začátek závodů si jej vybralo přesně sedmdesát dvojic. Českým závodníkům se v zahajovacím skákání dařilo, a na dekorování šestice nejlepších se dostavili hned čtyři naši jezdci. Nejlépe se z nich prezentoval Marek Klus s klisnou Le Carelou, který ve dvoufázovém skákání překonal obě části parkuru čistě a v druhém nejlepším čase. Vítězkou se stala německá jezdkyně Jörne Sprehe s běloušem Kick Like Bum, když projela cílem druhé fáze bez penalizace v nejrychlejším čase.
 
Další díl Silver Tour otevíral sobotní program. Překážky se oproti první soutěži zvýšily na 135 centimetrů, a parkur se jel na čas. A byla to opět žena, která v porazila zbytek početného startovního pole. Tentokrát to byla Italka Linda Bratomi v sedle klisny Chanel 353, když projela cílem bez trestných bodů a s náskokem sekundy a půl na další soupeře. Finále túry bylo připraveno na nedělní odpoledne. Do rozeskakování postoupilo jedenáct bezchybných dvojic ze základního kola a mezi nimi Zuzana Zelinková s Cartagenou W. Ani v rozhodující jízdě nechybovala a skoro do samého konce se zdálo, že vítězství zůstane doma. Jenže její výkon nakonec překonal polský jezdec Dawid Kubiak na koni Anastacia III, když proletěl cílem v čase o téměř tři sekundy kratším. Zuzana Zelinková tak v konečném pořadí skončila druhá.
 
Pořadatel CSI Olomouc nezapomněl ani na mladé věkové kategorie. Junioři si mohli v rámci své Grand Prix dokonce splnit kvalifikaci na letošní evropský šampionát v Irsku. Rundu však otevřela páteční stotřicítka. Vítězem prvního juniorského klání se stal Stanislaw Piatkowski z Polska, který absolvoval parkur s dvanáctiletým valachem Aaronem. Stejná dvojice si v druhé části juniorské túry, která se jela v sobotu jako dvoufázové skákání na překážkách do 130 centimetrů, dojela pro druhé místo. Českou hymnu zajistila při dekorování Sofie Najmanová, která vyhrála s hannoverským ryzákem Stardanem, když dokončila bezchybně obě fáze, a druhého Piatkowského předjela o třicet setin sekundy. Velký úspěch navíc tato mladičká jezdkyně dovršila třetím místem s koněm Billy Baron Z.
 
Série juniorských soutěží vyvrcholila Grand Prix. Stavitelský tým připravil poctivou stočtyřicítku, se kterou měla většina dvojic potíže. Z českých jezdců si, stejně jako během celých závodů, velmi dobře vedl Václav Nágr s Normanem. Obtížný kurz dokončil s jednou chybou, což stačilo na druhé místo. Vítězem se stal polský jezdec Stanislaw Piatkowski, který byl jediným závodníkem, jenž zdolal s Aaronem Velkou cenu bez zaváhání. 
 
V Olomouci se odehrál také jeden z kvalifikačních závodů takzvaného European Youngster Cupu pro jezdce do 25 let. První parkur určený pro tuto skupinu se jel jako dvoufázovka s překážkami do 140 centimetrů. Z vítězství se radovala německá jezdkyně Maximiliane Ruppert s koněm Landspiel, která zdolala obě fáze čistě a těsně porazila krajana Simona Widmanna. V druhé soutěži této túry se dařilo jezdcům v polských barvách. Přemožitele nenašla Dajana Pawlicka, která v sedle Bartina překonala překážky bez chyb a cílem projela v nejrychlejším čase. Vrcholem European Youngster Cupu byla Grand Prix. Tři dvojice se probojovaly do rozeskakování přes základní parkur s výškou do 145 centimetrů. Vítězem se stal Korejec Manjun Kwon v sedle valacha Coral Springs a zajistil si tak účast v salcburském finále celoročního seriálu pro jezdce do 25 let.
 
Jedna z šesti túr byla určená pro mladé šesti a sedmileté koně. V ní se skvěle prezentovala Barbora Tomanová se sedmiletou hnědkou Scarface. Česká jezdkyně dokázala s klisnou po hřebci Aristo Z zvítězit při zahajovací soutěži Youngster Tour, a tento úspěch navíc o den později zopakovala také v druhé části série. Diváci si tak díky Barboře Tomanové mohli v hledišti olomouckého areálu dvakrát vychutnat tóny české hymny. Finále pro mladé koně Tomanové již třetí vítězství nepřineslo. Nejlepší výkon předvedl Němec Thomas Holz se sedmiletým valachem vestfálského chovu Can Do Light. 
 
Nejvyšší túrou mezinárodních parkurových závodů J&T Banka CSI3*W Olomouc 2016 byla Diamond Tour. Poprvé do ní jezdci vstoupili v pátek soutěží, v níž si padesátka nejlepších zajistila kvalifikaci do nedělní soutěže Světového poháru. Na startovní listině stopětačtyřicítky započítávané také do světového žebříčku Longines Rankings bylo 74 dvojic. Z domácích zástupců předvedl nejlepší výkon Aleš Opatrný, když dokončil s Dimarem bez trestných bodů v čase 68,57. Jenže s parkurem, který byl pro takto silné pole startujících možná postaven až příliš velkoryse, si poradilo bez zaváhání osmadvacet jezdců, a tak dosažený čas české dvojice stačil až na čtrnácté místo. Přemožitele v této soutěži nenašel Gábor Szabó s koněm Timpex Bolcsesz z Maďarska.
 
Druhý díl Diamond Tour pojmenovaný jako Cena města Olomouce proběhl v sobotu odpoledne. Překážky na parkuru dosahovaly výšky 150 centimetrů, a soutěž byla vypsaná jako dvoukolová. Dařilo se české jezdkyni Aleně Gasperl, která v sedle Chacco Belly postoupila do druhé části soutěže přístupné všem bezchybným. V ní opět nechybovala, a dojela nakonec osmá. Jako neporazitelný se znovu ukázal Maďar Gábor Szabó, který tak s klisnou Timpex Bolcsesz zopakoval své vítězství z úvodního klání Diamond Tour.
 
Vrcholem nejen této túry, ale celého olomouckého mítinku byla soutěž Světového poháru, která odstartovala v neděli v pravé poledne. Course designer Olaf Petersen postavil maximálně obtížnou Grand Prix, jejíž překážky dosahovaly až 160 centimetrů. Tomu, že se účastníci museli popasovat se skutečně těžkou prověrkou, nasvědčoval fakt, že až 33. jezdec startovní listiny, kterým byl obhájce loňského prvenství Maximilian Schmidt, dokázal překonat kurz s nulou. Jezdcům stál totiž v cestě vedle překážek také stanovený čas. Italská jezdkyně Linda Bratomi se o tom přesvědčila, když jako úplně první dojela na Scara Mouche do cíle bez shození, ale inkasovala bod za překročení stanoveného času. Nakonec jí s tímto výsledkem připadlo šesté místo.
 
S jedním trestným bodem dokončila také nejúspěšnější z českých dvojic Anna Kellnerová a Classic. Díky lepšímu času dosáhla na výbornou pátou příčku, a znovu potvrdila, že její výkony z posledních měsíců jsou příslibem do dalších důležitých mítinků sezony. 
 
Vedle již zmiňovaného německého jezdce, jenž jako první v pořadí neinkasoval na základním kurzu ani bod, si bez trestných bodů poradili s parkurem ještě tři účastníci, čímž bylo zajištěno rozeskakování. Pravidla určují, že jezdci přichází do rozeskakování ve startovním pořadí základního kola, a tak to byl právě Schmidt v sedle Chaccona, který rozhodující část Grand Prix zahajoval. S nevýhodnou rolí prvního startujícího si poradil výborně, když dojel bez chyb v čase 43,71 sekundy. Po něm přicházel do kolbiště polský jezdec Michal Kazmierczak v sedle valacha Que Pasa. Také on neztratil nervy a poradil si se zkráceným parkurem bez zaváhání. Byl však o devět desetin sekundy pomalejší než Schmidt. Třetí přicházela do kolbiště jediná žena v elitní čtveřici. Němka Jörne Sprehe s klisnou Lunou zvolila jízdu takříkajíc „buď, a nebo“, když trasu parkuru krátila na hranici možností, a vyplatilo se jí to. Za bouřlivého potlesku skvělého publika projela cílem v čase 41,91 sekundy. 
 
Posledním jezdcem, který mohl ovlivnit výsledek, byl Ukrajinec Ferenc Szentirmai s běloušem Chacclandem. Jenže přišla chyba hned na první překážce, a ta znamenala čtvrté místo. Po zaváhání Ukrajince na úvodním skoku bylo tedy jasné, že první místo v Diamond Tour Světovém poháru v Olomouci vybojovala letos Jörne Sprehe. Druhý dojel loňský vítěz Maximilian Schmidt, a pohár za třetí příčku putuje do Polska zásluhou Michala Kazmierczaka. 
 

SMS SOUTĚŽ

 
Do pondělí 4. července 12.00 hodin s námi opět můžete soutěžit prostřednictvím SMS o nákup za 500 Kč v e-shopu Bukefalos. Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku, jejíž řešení je jednoduché, pokud jste pozorně sledovali dnešní magazín.
 
Soutěžní otázka zní:
 
Která česká jezdkyně vyhrála při CSI Olomouci dvě soutěže Youngster Tour pro mladé koně?
A) Michaela Refková
B) Barbora Tomanová
 
Odpovědi posílejte formou SMS ve tvaru: Q mezera ODPOVED (Q A, nebo Q B) na telefonní číslo: 900 11 10. Cena SMS je 10 Kč vč. DPH. Počet SMS z jednoho telefonního čísla není omezen! Přesná pravidla soutěže najdete na www.jezdeckymagazin.cz, nebo na www.equitv.cz. 
 
Cena SMS je 10 Kč vč. DPH. Počet SMS z jednoho telefonního čísla není omezen! SMS lze zasílat pouze z ČR. Technicky zajišťuje ATS Praha, www.atspraha.cz. Infolinka: 296363199, www.platmobilem.cz (stránka Asociace provozovatelů mobilních sítí).
 

POZVÁNKA ZA KOŇMI

 
Od středy 29. června až do neděle 3. července se závodí v Martinicích na Příbramsku. Na programu je více než dvacet parkurových soutěží, které vyvrcholí jedenáctým ročníkem Memoriálu Jana Papouška. 
 
O závody je mezi jezdci tradičně velký zájem, v nedělní stopětačtyřicítce se tak dá očekávat silná konkurence nejlepších českých dvojic. Pokud nebudete mít možnost zajet do Martinic osobně, sledujte online živý přenos na adrese www.equitv.cz, nebo si pusťte příští Jezdecký magazín, v němž vám nabídneme opět souhrn toho nejzajímavějšího. Na shledanou!



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE