reklama 11B

Grand Prix CSI Olomouc s Čechy na stupních vítězů

ikonka

Účastníci seniorské tříhvězdové kategorie mezinárodních parkurových závodů J&T BANKA CSI3*W Olomouc mohli tradičně vybírat ze tří úrovní soutěží. Čeští jezdci sbírali úspěchy na všech úrovních. V Grand Prix CSI Olomouc získali druhé a třetí místo…
29.06.2018 14:49  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B
 
Spokojenost vládla v českém týmu po úvodním parkuru Silver Tour. Na kurzu o výšce do 130 centimetrů totiž skončil třetí Ladislav Vachutka s desetiletým valachem Elliotem. Druhé místo bral Aleš Opatrný, který pro tuto túru zvolil belgického hnědáka Idaria Van Het Netehof. Pro nejvyšší příčku si dojel Kamil Papoušek v sedle Lokiho a spolu s triumfem v soutěži mladých koní tak zaznamenal dvě olomoucká vítězství. Také v sobotní druhém díle Silver Tour vynikly české barvy. A to díky výbornému výkonu Ladislava Vachutky, který ve stopětatřicítce zvítězil s klisnou Vanillou Rose. Ve finále stříbrné rundy se z prvního místa na překážkách do 135 centimetrů radoval Litevec Andrius Petrovas, který s klisnou Clarity porazil v rozeskakování dalších deset soupeřů.
 
O úroveň vyšší Gold Tour otevřela ve čtvrtek stočtyřictítka na čas. Nejlépe si s ní poradil reprezentant Itálie Roberto Turchetto v sedle koně Barona. Další část túry byla na programu o den později a skákalo se ve dvou fázích na překážkách o 5 centimetrů vyšších. Bez zaváhání si s kurzem poradil nejlepší z Čechů v soutěži Jiří Hruška. Ten si s Acoradií zapsal třetí místo. Přemožitele nenašel Polák Michal Kazmierczak, který s klisnou Heliou Van De Heihoek projel cílem bez trestných bodů v nejlepším dosaženém čase. Finále Gold Tour se skákalo na překážkách do 150 centimetrů a jediným domácím zástupcem, který se dostal do TOP10 byl s jednou chybou Rudolf Doležal s Larou Croft. O nejvyšší příčky se bojovalo v rozeskakování. Třetí nakonec dojel po čistém výkonu Rakušan Roland Englbrecht na koni Mevisto´s Corwini. Výrazně rychlejší a rovněž bezchybný byl německý jezdec Andreas Brenner, jenž s klisnou Quintairou bral druhou příčku. Záda všem ukázal litevský reprezentant Andrius Petrovas na Caracasovi. Ten prošel rozhodujícím kurzem bez zaváhání a v čase o dvě sekundy lepším než Němec Brenner.
 
Nejvyšší obtížnost ze všech připravených kategorií olomouckého mítinku nabídla Diamond Tour. První soutěž této túry vyrostla na kolbišti Equine Sport Centra v pátek. Sloužila jako kvalifikace do nedělní Grand Prix a její překážky dosahovaly výšky 150 centimetrů. Skvělou formu, kterou si do Olomouce vozí ostatně každoročně, v ní prokázala Němka Jörne Sprehe. Ta v sedle hanoverského valacha Solera absolvovala bezchybný parkur a od druhého jezdce v pořadí jí dělil i značný časový odstup. Jediným Čechem, který v páteční stopadesátce nezaváhal, byl Jan Štětina. Ten si s Verdim S připsal desáté místo. Druhou soutěží Diamond Tour a zároveň druhou kvalifikací do Grand Prix byla sobotní Cena města Olomouce, jejíž překážky opět dosahovaly výšky do 150 centimetrů. Vítězně z ní vyšel polský reprezentant Michal Kazmierczak v tandemu s hřebcem Que Pasa, který v bezchybném rozeskakování ujel soupeřům o více než dvě sekundy. 
Absolutním vrcholem byla poslední soutěž Diamond Tour – Grand Prix Olomouce započítávaná do bodování Světového poháru. Německý stavitel Peter Schumacher připravil pro osmatřicet startujících skutečně těžkou prověrku na překážkách do 160 centimetrů. Obhájce loňského prvenství Aleš Opatrný sedlal letos mladého teprve osmiletého Chabloua. Ačkoliv dovezl jednu lehkou chybu a dojel jedenáctý, s výkonem byl vzhledem k věku koně rozhodně spokojený. Pouze čtyři dvojice dokázaly překonat kurz základního kola bez trestných bodů. K velké radosti diváků, kteří ochozy kolbiště zaplnili do posledního místa, mezi nimi byli i dva Češi. Ondřej Zvára s ryzákem Quimerem M vstupoval do kolbiště k rozeskakování jako první. Přes nevýhodu zahajujícího jezdce předvedl rychlou a čistou jízdu. Čas, který svým soupeřům stanovil, měl hodnotu 46,08 sekundy. Jako druhá v pořadí absolvovala rozhodující část soutěže Němka Jörne Sprehe s koněm Stakki´s Jumper. A potvrdila svou třídu. Cílem projela bez zaváhání v čase 44,22 sekundy a ujala se tak vedení. Další z účastníků rozeskakování italský jezdec Francesco Turturiello tak byl pod tlakem a věděl, že musí jet hop nebo trop. Riziko se mu však nevyplatilo, s valachem Quinoa Des Pres jednou chyboval. Posledním želízkem v ohni byl český jezdec Marek Klus s hnědákem Carisonem. Ten po pomalejším nástupu výrazně zrychlil v druhé části jízdy a cílem projel bez chyb v čase 45,57 sekundy. Zařadil se tak na druhé místo za vítězku Jörne Sprehe. Diváci aplaudovali při dekorování také Ondřejovi Zvárovi, jenž obsadil výbornou třetí příčku.



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE