reklama 11A

Galavečer českého turfu 2017 objektivem EquiTV

XXII. Galavečer českého turfu se odehrál 4. února v Národním domě na Vinohradech. Oceněny při něm byly nejúspěšnější jezdecké i koňské osobnosti dostihového sportu v sezoně 2016. Kdo si odnesl trofej, se můžete podívat v souhrnné reportáži EquiTV…
09.02.2017 11:00  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

CELOU VIDEOREPORTÁŽ NAJDETE POD TÍMTO ODKAZEM

V sobotu 4. února se v pražském Národním domě na Vinohradech uskutečnil XXII. ročník Galavečera českého turfu, jehož oficiální část je tradičně spojena s udílením cen Jockey Clubu pro nejlepší koně a jezdce uplynulé sezony.

Slavnostním programem provázeli diváky Barbora Černošková a Marek Svačina, kteří na podiu přivítali řadu zajímavých hostů, jejichž úkolem bylo předat ocenění v bezmála třiceti kategoriích. V úvodu byli vyhlášeni dvou a tříletí koně, jejichž výsledky za rok 2016 odborná porota ocenila nejvýše. V mladší kategorii se z titulů radovali majitelé hřebce Zocka a klisny Saši, mezi staršími byli nejlepší hřebec Gontchar a vítězka loňského Oaks Sedmikraska.

Do České republiky si při příležitosti galavečera našel cestu jeden z nejúspěšnějších českých žokejů v historii, kterým je Filip Minařík působící dlouhodobě v Německu. Sám převzal kytici s gratulací za zisk titulu šampiona Německa, a hned poté se ujal role předávajícího. Dvě trofeje z jeho rukou převzala Ivana Pejšková. Ta je trenérkou klisny Dally Hit, která nenašla přemožitele v kategoriích nejlepší starší kůň a nejlepší mílař. Nejúspěšnějším sprinterem byl v očích poroty osmiletý hřebec Mikesh, zatímco na vytrvaleckých tratích zářil loni hnědák jménem Trip to Rhodos.

Třem koním se podařilo bodovat v anketě ve více kategoriích, jedním z nich byl Anaking, jehož majitel Jiří Charvát si došel pro ceny za nejlepšího proutěnkáře a steeplera. Vítěz loňské Velké pardubické Charme Look získal s obrovskou převahou titul nejlepšího koně v cross country, když dostal 97,4 % všech hlasů. 

Pro cenu a vítězný šek z rukou zástupce společnosti Dibaq Jana Nováka si přišel trenér stáje Rabbit Trhový Štěpánov Petr Juránek, jež uspěla ve Fitmin Cupu. Zapomenout nesmíme také na cenu za celoživotní přínos, kterou za Vladislava Hvízdala převzal jeho syn.

V žákovské kategorii se v uplynulé sezoně nejvíce blýskl Adam Florian v rovinových dostizích a na překážkách pak Pavel Složil mladší. Mezi amatéry se na rovinách dařilo Jindřichovi Fabrisovi a na překážkách Michalovi Mikšovskému.

Pro nejvyšší jezdecké ocenění v rámci překážkových dostihů si přišel Jan Kratochvíl, který získal titul šampiona roku 2016. Mnoho let sbírá tituly překážkového trenéra roku pravidelně Josef Váňa starší, a nejinak tomu bylo i za sezonu 2016. V rovinových dostizích se titulem Šampion jezdec na rovinách 2016 pyšní Jan Rája, a nejvydařenější sezonu v roli rovinového trenéra má za sebou Helena Vocásková.

Chovatelem roku 2016 se stal Stanislav Chudáček. Koně narození v jeho chovu vydělali na výhrách v uplynulém roce průměrně na jednoho bezmála 650 tisíc korun. 
Oficiální ceremoniál postupně vygradoval udílením hlavních cen. Podruhé za večer zaznělo jméno Charme Looka, který vedle vítězství v kategorii cross-country získal i cenu za nejlepšího koně českého chovu. 

Poté už všichni napjatě čekali, která koňská hvězda bude vyhlášená v nejprestižnější kategorii, tedy kdo se stane dostihovým Koněm roku 2016. Porota rozhodovala mezi třemi jmény, a vybrala klisnu Dally Hit, která s převahou porazila druhého Trip to Rhodose a třetího Charme Looka. Šestiletá hnědka Dally Hit tak s třemi trofejemi Jockey Clubu ČR uzavřela sezonu plnou úspěchů. 

Tečku za oficiální částí programu pak udělalo opravdu velmi netradiční taneční vystoupení, které si se svými kolegy připravila Barbora Janatková. Ostatně, do jaké míry šlo o taneční kreace, na to se podívejte v krátké ukázce.

Nezkrácený video záznam z průběhu Galavečera českého turfu najdete na našich stránkách www.equitv.cz.




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE