reklama 11A

První hříbě divokých koní z Milovic je klisnička

První hříbě divokých koní, které se včera ráno narodilo v Milovicích, je klisnička. Dnes to potvrdili odborníci, kteří celé dopoledne matku i její čerstvý přírůstek sledovali. Podrobnosti sdělila Martina Komárková z VÚŽV a Univerzity Karlovy...
23.10.2015 18:56  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12A

 
„Mladá matka, klisna Sgurr, celým jazykolamným jménem Sgurr Na Ban A’Mhoire, se o své hříbě příkladně stará. Po porodu nevykazuje žádné známky zhoršení zdravotního stavu. dostatek mléka, o čemž vypovídá jednak vynikající pohyblivost hříběte, tak příkladná četnost sání, která je zhruba pětkrátšestkrát za hodinu,“ říká Martina Komárková z Výzkumného ústavu živočišné výroby a Univerzity Karlovy
 
I chování klisny odpovídá učebnicovým příkladům. Po porodu se klisna držela dále od členů stáda. „Díky tomu si nově narozené hříbě takzvaně vtiskne svou matku a i ona se naučí ho rozpoznávat, vytvoří si tak exkluzivní pouto, které bude trvat přinejmenším několik let,“ doplňuje Martina Komárková.
 
Dnes ráno byla matka i hříbě obklopená ostatními koňmi. „Matka udržuje hrozbami zvědavé klisny v dostatečné vzdálenosti, a pokud některá naruší její osobní prostor, okamžitě hříbě zakryje vlastním tělem a odvádí ho z jejich dosahu. Hřebec Firestarter pár pozoruje zpovzdálí, naštěstí nevykazuje známky agresivního chování a ani Sgurr nejeví nervozitu či strach, pokud se přiblíží,“ podotýká Martina Komárková. 
 
Hřebec se ke stádu připojil teprve v letošním dubnu, březost u koní trvá jedenáct měsíců, nemůže být tedy otcem hříběte. Sgurr totiž musela zabřeznout již na konci listopadu. Kolegové ze Skotska, odkud Sgurr do Milovic přijela, již zjišťují identitu samce. 
 
Divocí koně přijeli do Milovic letos 28. ledna. Pocházejí z anglického Exmooru, kde žijí od nepaměti ve volné přírodě. První písemná zmínka o nich pochází již z roku 1086 a patří k nejstarším záznamům o volně žijících koních v Evropě. Genetické výzkumy z posledních let ukázaly, že právě koně z Exmooru odpovídají svým vzhledem a zbarvením původním divokým koním Evropy. Nedávno bylo navíc u exmoorských koní identifikováno několik unikátních genetických znaků, které jako jediní sdílejí s vyhynulými divokými koni z Evropy. 
 
Na projektu spolupracují experti z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Biologického centra Akademie věd České republiky, Univerzity Karlovy, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, České zemědělské univerzity a dalších institucí. 
Na péči o divoké koně může přispět také veřejnost zasláním dárcovské zprávy ve tvaru DMS KRAJINA na číslo 87 777. Cena dárcovské zprávy je 30 korun, na péči o koně jde 28,50 korun. Dárcovské SMS zastřešuje Fórum dárců. Projekt záchrany ohrožených motýlů a dalších vzácných druhů v Milovicích s pomocí pastvy divokých koní podpořil Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Středočeský kraj, Město Milovice, společnost Net4Gas, rodina Orlických, JK Jewels, milovická Mateřská škola Kostička i veřejnost.  



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE