reklama 11D

Chladnokrevné mistrovství ČR 2014 hostila Olšina

Během krásného slunečného víkendu 11. a 12. října proběhlo mistrovství České republiky 2014 v kombinovaných soutěžích pro chladnokrevné koně. Příslušníci těchto silných pracovních plemen se sjeli do jihočeské Olšiny u Horní Plané...
14.10.2014 14:51  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12C

 
 
Mistrovství České republiky probíhá jako soutěž složená ze tří samostatně hodnocených částí. Z vozatajského parkuru, soutěže ovladatelnosti v kládě a soutěže v těžkém tahu. Závodí se v kategoriích jednospřeží a dvojspřeží.
 
Soutěže jednospřeží přinesly napříč disciplínami poměrně nevyrovnané výkony. Bronzovou medaili si nakonec odvezl Karel Školka, který s klisnou Pavla zajel čistý parkur a zaznamenal páté místo. Ovladatelnost v kládě mu přinesla dílčí třetí příčku, ke které jeho klisna přidala šestý nejlepší výsledek v těžkém tahu. Jan Janovský s Inspektorem v parkuru předvedlosmou nejlepší jízdu. Ovladatelnost v kládě jim ale vyšla výborně. K druhému místu v této disciplíně se přičítala třetí příčka ze soutěže v těžkém tahu a Jan Janovský po součtu všech tří částí získal titul vicemistra České republiky. Dílčí druhé místo si připsal na své konto čistou a svižnou jízdou ve vozatajském parkuru Jiří Knapovský se Samantou-K. Při ovladatelnosti v kládě dokonce nenašel konkurenta a tak i přesto, že mu poslední část, kterou byl těžký tah, přineslapátý nejlepší výsledek, součet všech tří umístění stačil na zlatou medaili. Za zmínku ještě stojí výkon koně Juráška pod vedením Dušana Turčana, který v těžkém tahu jednospřeží pokořil náklad 2100 kg a tuto disciplínu tak bezkonkurenčně ovládl
 
Nejlepší páry se začaly profilovat už v úvodní soutěži. Jeden z nich kočíroval Marian Fízek, který zapřahal koně Lordo a Buntek. Vozatajský parkur projel bez trestných bodů a dosažený čas mu stačil na druhé místo. V druhé soutěži ovladatelnosti v kládě si sice nepočínal tak dobře a utržil 40 trestných bodů, což znamenalo až sedmý nejlepší výsledek. V těžkém tahu ovšem zvládli jeho koně utáhnout třetí nejtěžší náklad a celkový součet výsledků stačil na bronzovou příčku. Nejrychlejší výkon v parkuru předvedl slovenský zástupce Patrik Játy s koňmi Litvor a Maček. V jízdě sice chybovali a inkasovali 10 trestných bodů, ale i po přičtení k výslednému času si udrželi první místo. Také druhá zkouška ovladatelnosti v kládě patřila Patrikovi Játymu. Opět 10 trestných bodů vyvážených bezkonkurenčním časem mu stačilo na další dílčí vítězství. – Nicméně, celkový výsledek ovlivnila soutěž v těžkém tahu, kdy byl pár Patrika Játyho ohodnocen až jako sedmý v pořadí. Získal tudíž nakonec mistrovské stříbro. Jan Janovský a jeho koně Wojak a Inspektor podávali velice vyrovnané výkony v průběhu všech částí mistrovství. Pomalejší, nicméně čistý parkur stačil na třetí místo. K němu přidali druhý nejlepší výkon v ovladatelnosti v kládě a v těžkém tahu jeho koně utáhli úctyhodných 2900 kg. Těžší náklad ze všech soutěžících párů utáhli pouze koně Dušana Turčana, a to přes 3 tuny! Nicméně ostatní dílčí výsledky medaili Dušanovi Turčanovi nepřinesly. Mistrem ČR v kombinované soutěži dvojspřeží chladnokrevných koní se tak stal Jan Janovský.  
 
Kompletní video záznam z průběhu obou soutěžních dní připravuje internetová televize EquiTV.cz (www.equitv.cz), na jejímž webu bude publikována v nejbližších dnech také souhrnná reportáž s obrazovým sestřihem. Stejná video reportáž bude odvysílána ve čtvrtek 16. října večer v Jezdeckém magazínu EquiTV na kanálech Sport 5 a Regionální televize, resp. na portálech EquiTV.cz, Equichannel.cz, Jezdci.cz, resp. na YouTube kanálech EquiTV a ČJF.



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE