reklama 11A

O Koni roku 2023 se rozhodne mezi trojicí First Of All, Ponntos a Suroit

ikonka

Hlavní náplní blížícího se Galavečera českého turfu bude ocenění nejúspěšnějších aktérů uplynulé sezony a předání výročních Cen za dlouhodobý nebo mimořádný přínos dostihovému sportu. Jockey Club ČR informoval o jménech favoritů na Koně roku 2023.
16.01.2024 12:07  |  Autor: Josef Malinovský  |  Foto: poskytl Jockey Club ČR  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C
 
Během dostihového galavečera, který se uskuteční v sobotu 27. ledna od 18:00 hodin v pražském Hotelu Olšanka, budou vyhlášeny nejen výsledky jednotlivých šampionátů, ale také vítězové anket o nejlepší koně sezony 2023. Hlasování probíhalo celkem ve 13 kategoriích a už nyní zveřejnil Jockey Club ČR přehled koní, jejichž jména se na anketních lístcích objevila nejčastěji.
 
Volba nejlepších koní sezony 2023 probíhala do 3. prosince, a zatímco výsledky jednotlivých šampionátů jsou od konce sezony známé, u „anketních“ kategorií to neplatí. „Už nyní vám nicméně odhalíme nominované koně v každé ze třinácti kategorií. V každé nominaci, které naleznete níže, je v abecedním pořadí uvedena trojice koní s nejvyšším počtem hlasů. V některých kategoriích se o druhé, respektive třetí místo podělilo více koní, a proto jsou nominace širší. Dokonce osmičku koní tak najdeme v kategorii Nejlepší vytrvalec,“ zmínili zástupci Jockey Clubu ČR v tiskové zprávě.
 
V nejprestižnější kategorii Kůň roku už pátý rok o vítězi rozhodovaly kromě hlasů v anketě také výsledky na dráze, za něž koně získávali body. Hlasovat bylo možné pouze pro koně, kteří si vyběhali aspoň dva body, přičemž takových koní bylo 56. Zatímco v roce 2022 si žádný kůň nevyběhal více než šest bodů, loni se přes tuto hranici dostala hned čtveřice koní, a to především díky úspěchům na zahraničních drahách. Právě tři z těchto koní se i po započítání výsledků ankety umístili na medailových příčkách.
 
Italským steeplechase loni jednoznačně vládl First Of All. Svěřenec Pavla Tůmy totiž nejenže všechny čtyři starty proměnil ve vítězství, ale dokonce v nich ani nebyl přinucen k boji. Koneckonců vždy měl v cíli převahu minimálně sedm délek a součet jeho vítězných náskoků činí dokonce 46 délek. V červnu uspěl ve vrcholu první poloviny italské překážkové sezony, tedy v Grande Steeple-Chase d'Europa, a koncem září ovládl také největší italskou steeplechase Gran Premio Merano.
 
Jediným rovinovým koněm mezi nejlepší trojicí je Ponntos. Parádní distancí svěřence Miroslava Nieslanika je rovný kilometr, na kterém se v prosinci postaral o historicky první české vítězství mimo Evropu, a to rovnou v black-type dostihu. Zvítězil totiž v Listed na dubajské dráze Meydan. Kromě toho mu jen těsně uniklo grupové vítězství v pařížském Longchamp a koncem srpna se po dvou letech představil českému publiku. V mostecké Svatováclavské ceně přitom zvítězil s jednoznačnou převahou.
 
O historický zápis se loni postaral rovněž Suroit. Vylepšil totiž nejlepší český výsledek v Grand Steeple-Chase de Paris, které je nejprestižnějším překážkovým dostihem kontinentální Evropy. V pařížském Auteuil svěřenec Josefa Váni mladšího vybojoval pátou příčku. Grupové vítězství si ve Francii připsal už zkraje ledna, kdy ovládl vrchol mítinku v Cagnes-sur-Mer. Dodejme, že titul Kůň roku získal překážkový kůň naposled v roce 2014, kdy uspěla trojnásobná vítězka Velké pardubické Orphee Des Blins.
 
Součástí galavečera bude od 20:00 hodin také oficiální autogramiáda knihy „Dostihy o modrou stuhu“ pana Martina Cápa, případní zájemci si mohou knihu na místě zakoupit. 
 
Zdroj: tisková zpráva Jockey Clubu ČR



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE