reklama 11A

Markéta Kvapilová: Musíme se snažit vždy dohodnout ve prospěch sportu

ikonka

V sobotu 11. března se bude ucházet o znovuzvolení na pozici předsedkyně výboru Východočeské oblasti ČJF Markéta Kvapilová. „Mým cílem je vylepšovat projekty, se kterými se začalo v minulém období,“ uvedla v rozhovoru pro Jezdci.cz.
08.03.2023 10:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D

 
Redakce Jezdci.cz a EquiRadia oslovila všechny předsedy oblastních výborů České jezdecké federace, i nové kandidáty na tuto pozici, se žádostí o krátké rozhovory. Tato série se blíží ke svému závěru, jelikož jsou v tomto týdnu na programu poslední dvě konference – v Praze a ve východních Čechách. 
 
Právě ve Východočeské oblasti jsou dva kandidáti. Rozhovor s Michalem Mundilem zpracováváme na čtvrteční ráno do vysílání EquiRadia. Současná předsedkyně Markéta Kvapilová audio rozhovor odmítla, ale odpovědi na základních pět dotazů nám zaslala písemně. 
 
Jak hodnotíte činnost oblastního výboru ČJF za uplynulé volební období?
Složení oblastního výboru v uplynulém období bylo téměř totožné jako v předchozích letech. Náplň a cíle činnosti tak plynule navazovaly na naši činnost v minulém období. Během uplynulých čtyř let jsme se snažili pokračovat ve vytyčených cílech z dřívějška, tedy zaměřit se ve své činnosti především na vzdělávání dětí a mládeže, organizaci soustředění v rámci OCM a organizování vzdělávacích akcí, především kursy pro nové funkcionáře ČJF. Myslím, že v průběhu celého období i během složité „covidové doby“ jsme své úkoly plnili.  
 
Co považujete za největší úspěchy posledních čtyř let v rámci činnosti oblastního výboru ČJF?
Jak jsem uvedla, činnost oblastního výboru je zaměřena především na vzdělávání dětí a mládeže. Těší nás, že se v minulých podařilo v oblasti opět rozhýbat pony sport a v rámci soutěží pro děti připravovat začínající jezdce na postup do vyšších kategorií. To není pochopitelně úspěch oblastního výboru, je to zásluhou šikovných dětí, nadšených solventních rodičů a dobré práce jednotlivých trenérů. Přispění oblastního výboru je v nastavení podmínek pro organizovaní soustředění, zavedený systém finančních podpor z rozpočtu oblasti pro pořadatele k vypisování pony soutěží. 
Dlouhodobě nejúspěšnější jsou naši jezdci v disciplíně všestrannost, v loňském roce se však dařilo i pony jezdcům na mistrovských kláních ve skocích a v drezuře. Na republikových šampionátech získali naši nejmladší jezdci mnoho medailí. Například v loňském roce v disciplíně všestrannost v kategoriích dětí a juniorů máme čtyři individuální medaile (1x zlatá, 2x stříbrná, 1x bronzová), v kategorii pony taktéž čtyři individuální medaile (2x zlatá, 2x bronzová), bezkonkurenční převahu získali naši jezdci v týmech – vybojovali zlaté a stříbrné medaile. Dařilo se i dětem na pony šampionátu, z drezury putovala do Východočeské oblasti bronzová medaile, ve skocích zlatá a v soutěži týmů východočeské družstvo také zvítězilo.
K dobrým výsledkům a úspěchům jezdců v dětských, popř. juniorských kategoriích jistě přispěl i stále se zlepšující systém organizace OCM v jednotlivých disciplínách pod vedením zkušených trenérů. V průběhu roku 2022 bylo podpořeno v rámci OCM celkem 48 jezdců pod vedením pěti trenérů v disciplínách skoky a všestrannost. Členové OV s pomocí trenérů a i rodičů neustále pracují na zlepšení podmínek v rámci OCM, od začátku roku 2023 pracuje i OCM v disciplíně drezura a v současné době je do OCM zapojeno celkem 55 jezdců pod vedením sedmi trenérů. Na rok 2023 je naplánováno celkem 60 dní jezdeckých soustředění. Podařilo se stabilizovat místa konání OCM, problémem zatím zůstává absence velkého kolbiště s dobrým povrchem pro konání pilotních akcí v oblasti.
Činnost oblastního výboru je zaměřena na vzdělávání, a to nejen jezdců, ale i funkcionářů. V roce 2021 byl zahájen a během následného roku probíhal kurz pro nové rozhodčí v disciplínách skoky, všestrannost a spřežení. Byl velmi početně obsazen, účastnilo se ho celkem 27 zájemců z různých oblastí v rámci ČJF, z Východočeské oblasti bylo 21 účastníků. V letošním roce v březnu bude zahájen kurs pro nové stavitele v disciplínách skoky, všestrannost a spřežení. Vyslyšeli jsme požadavek z oblasti a zároveň v březnu připravujeme opět po několikaleté přestávce seminář pro cvičitele. Seminář bude probíhat v rámci skokového OCM pod vedením trenérů celostátního SCM. Po vyhodnocení této akce plánujeme v podobném způsobu vzdělávání cvičitelů pokračovat.
Myslím si, že členové oblastního výboru aktivně po celou dobu přistupovali ke všem výzvám a podnětům členů oblasti a svojí činností přispěli k rozvoji jezdeckého sportu v oblasti.
 
Čeho se vám nepodařilo dosáhnout v oblastním výboru, i když jste o to usilovali?
Tak, jak jsme v rámci oblasti sbírali úspěchy v pony soutěžích a dětských kategoriích, je dlouhodobý problém uspět především na skokových a drezurních šampionátech ve starších kategoriích. V parkurech i v drezuře jsou od juniorského věku úspěchy na mistrovství pouze individuální. Našim jezdcům se nedaří tak jako ve všestrannosti, kde naopak jsou východočeští jezdci úspěšní ve všech věkových kategoriích, včetně soutěží týmů. 
Bude úkolem pro členy nového oblastního výboru nadále hledat cesty pro zlepšení tréninkových podmínek s využitím zkušeností a poznatků od trenérů v oblastech, kde mají více dobrých výsledků.
Dalším bodem práce oblastního výboru, který je potřeba zlepšit, je tak často skloňovaný způsob komunikace se členy oblasti. V minulých letech jistě přispělo ke zlepšení zřízení oblastního Facebooku, členové nejsou tedy odkázáni pouze na webové stránky oblasti, které by mohly být určitě lépe uspořádány a i spravovány. Do budoucna je velkým úkolem najít rychlý a zajímavý způsob přenosu informací k našim členům. Musím však dodat, že každý, kdo chce získat jakoukoliv informaci, může zavolat, popř dotázat se e-mailovou cestou. Každý podepsaný dotaz je zodpovězen sekretářkou oblasti nebo členem oblastního výboru.
Bolavým místem a myslím, že nejen v naší oblasti, je administrativa ohledně kalendáře závodů, tedy včasné zasílání rozpisů, změny termínů závodů, případně rušení plánovaných závodů. Již několik let se také diskutuje v rámci ČJF ohledně placení zápisného do soutěží.
V neposlední řadě se také zmíním o velkém problému poslední doby, tedy způsobu komunikace mezi členy Rady a Výkonného výboru, řešení sporných bodů v novém sazebníku a nejasnostech v prolínání změn do legislativy ČJF. 
 
Koho byste ráda viděla v oblastním výboru pro další volební období a proč?
Tak jako v předchozích letech členové našeho současného oblastního výboru vyzvali zástupce jednotlivých klubů k navržení vhodných kandidátů do nově voleného výboru. Myslím si, že je to správný způsob výběru kandidátů. V novém OV bych se ráda potkávala se zkušenými lidmi, kteří chtějí pro oblast a jezdecký sport pracovat a zároveň dokážou být součástí týmu. Současná situace v ČJF bude klást na zástupce v řídících orgánech velké nároky nejen po stránce komunikace, IT a propagace našeho sportu, ale i legislativní. Proto si myslím, že je potřeba mít v týmu nejen vzdělané sportovce, ale i legislativně zdatné odborníky. Myslím, že navržení kandidáti jimi jsou. V případě úspěšné kandidatury na post předsedkyně Východočeské oblasti ČJF přikládám seznam mnou navrhovaných kandidátů na členy oblastního výboru.
 
Poznámka redakce: V připojeném seznamu jsou uvedeni: Rudolf Doležal, Jaroslav Hupka, Tomáš Kocián, Lukáš Létal, Karel Nývlt, Petr Vančura a Vladimír Zvěřina.
 
Jaké jsou vaše hlavní cíle pro příští volební období, pokud budete zvolena předsedou oblasti ČJF?
Pokud budu zvolena, tak cílem mé práce v oblastním výboru bude navázat a vylepšovat projekty, se kterými se začalo v minulém období. Do oblastního výboru budou zvoleni noví zástupci, úkolem předsedy bude koordinovat práci nových členů výboru a umožnit jim jejich seberealizaci. 
Česká jezdecká federace je spolek lidí, které baví jezdecký sport a věnují se mu, většinou dlouhá léta. Výkonný výbor, Rada, odborné komise a potažmo oblastní výbory určují podmínky a pravidla, podle kterých se jezdecký sport v České republice bude rozvíjet. Velkým úkolem bude udržet a prosazovat nejen na jednáních oblastních výborů, ale i jako zástupce naší oblasti v Radě ČJF, spolkový duch a spolkový systém jednání, tedy snahu komunikovat, diskutovat, někdy dělat i kompromisy, prostě snažit se vždy dohodnout ve prospěch jezdeckého sportu bez zbytečných emocí. To vidím, že by mělo být nyní cílem nás všech a pokud budu zvolena zástupkyní východočeské oblasti, tak o to i nadále budu usilovat.
 
Foto: poskytla Markéta Kvapilová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE