reklama 11B

Zkušenost proti dravosti: V Rijádu se šampionům postaví náctiletí jezdci

ikonka

Blíží se finále Světového poháru, které se odehraje v Rijádu společně pro parkurové skákání a drezuru. Na startovních listinách se proti šampionům objeví několik mladých jezdců, některým není ani dvacet let. Mezi nováčky figuruje i jedno české jméno.
15.04.2024 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Foto: Shannon Brinkman  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 
Jeden z vrcholů sezony, finále Světového poháru, startuje už ve středu 17. dubna. Mítink se bude konat v saudskoarabském Rijádu a svede do jednoho dějiště parkurovou a drezurní špičku. 
 
V parkurovém skákání se na Blízký východ chystá velmi silné startovní pole plné zkušených jezdců, kteří budou odolávat mladým ambiciózním skokanům. Hned několik účastníků je totiž ve věku do 25 let. Patří mezi ně i reprezentantka České republiky Sára Vingrálková. Při pohledu na sestavu kvalifikovanou zejména ze západoevropské ligy, lze jen těžko odhadnout, kdo uspěje.
 
V drezuře jsou letos šance na titul rovněž nejednoznačné, protože obhájkyně prvenství a světová jednička v jedné osobě Jessica von Bredow-Werndl se na finále nechystá. Pojďme se podívat na nejzajímavější jména i podrobný časový plán závodů.
 

Skoky

Vítězství ve finále World Cupu v dubnu 2023 v Omaze slavil Švéd Henrik von Eckermann a ani letos nebude chybět. Má automatickou kvalifikaci a do Rijádu veze hvězdného Kinga Edwarda. Švédsko bude mít ve hře vedle úřadujícího mistra světa Von Eckermanna ještě jeho kolegu ze zlatého týmu z olympiády v Tokiu Pedera Fredricsona. Ze Švýcarska dorazí silná dvojice Martin Fuchs a Steve Guerdat, což je loňský mistr Evropy.
 
Ben Maher z Velké Británie je zlatým olympijským medailistou z roku 2021 a také bude v Saudské Arábii závodit, spolu s ním budou ostrovní velmoc zastupovat ještě Scott Brash a Jessica Mendoza, jež se kvalifikovala prostřednictvím severoamerické ligy. Mezi jezdci z USA je největší hvězdou jednoznačně Kent Farrington. 
Když se vrátíme do Evropy, k velkým jménům patří Jullien Epaillard z Francie, Němci Christian Ahlmann a Marcus Ehning, Belgičan Pieter Devos či Rakušan Max Kühner.
 
Mezinárodní jezdecká federace FEI dala v tiskovém servisu před letošním finálovým kláním velký prostor nastupující generaci. Do Rijádu se totiž dostalo hned několik jezdců ve věku do 25 let. Někteří jsou dokonce ještě v oficiální kategorii mladých jezdců, tedy do 21 let.
 
Ačkoliv se dle pravidel v jezdectví řadí sportovci do věkových kategorií dle ročníku narození bez ohledu na přesné datum, FEI v tiskové zprávě věnuje pozornost jejich věku konkrétně v době konání mítinku.  
 
„Nejstarší“ z mladých talentů je saudskoarabský zástupce Khaled Almobty, je mu pětadvacet let. Třem jezdcům je dvaadvacet, a to Egypťanovi Abdelrahmanovi Shoushovi, Američance Sophii Siegel a francouzské jezdkyni Jeanne Sadran.
 
K nejmladším patří jednadvacetiletá Češka Sára Vingrálková. Dvaadvacáté narozeniny oslaví v létě 2024. Dva jezdci budou v době konání finále ještě náctiletí. Američanka Skylar Wireman bude mít dvacáté narozeniny až v listopadu letošního roku, o pár měsíců dříve bude dvacet let dalšímu účastníkovi, jímž je Egypťan Zain Shady Samir. 
 
Všechny jezdce, ať už starší zkušené, nebo mladé ambiciózní, čeká náročný program. Finále se bude skládat tradičně ze třech soutěží, ta třetí je navíc dvoukolová. Všechny budou postavené na překážkách do 160 centimetrů, takže koně, kteří se se svými jezdci dostanou skrz síto až do poslední části, budou mít v nohách čtyři parkury nejvyšší úrovně ve čtyřech dnech. 
 
 

Časový plán - skoky

 
Středa 17. dubna 2024
1. finálová soutěž (hodnoceno dle tabulky C – 160 cm)
Otevřeno pro všechny přihlášené dvojice
 
Čtvrtek 18. dubna 2024
2. finálová soutěž (hodnoceno dle tabulky A – 160 cm)
Otevřeno pro všechny dvojice, které dokončily první soutěž
 
Sobota 20. dubna 2024
3. finálová soutěž - dvoukolová (hodnoceno dle tabulky A – 160 cm)
I. kolo přístupné 30 nejlepším jezdcům po dvou soutěžích
II. kolo přístupné 20 nejlepším jezdcům z prvního kola
 

 

Drezura 

Mítink vynechá Němka Jessica von Bredow-Werndl, takže asi největší favoritkou drezurních soutěží bude britská reprezentantka Charlotte Fry, která má titul mistryně světa 2022. Do Rijádu veze Everdalea. Vedle ní se pak vyjímá ještě Isabell Werth, německá legenda, která má doma medaile ze všech šampionátů a je olympijskou rekordmankou. Pro finále World Cupu si vybrala Emilia 107.
 
Ze silné ligy západní Evropy jsou na soupisce třeba také Švéd Patrik Kittle, Dánka Nanna Skodborg Merrald či francouzská jezdkyně Morgan Barbancon. Celkem nastoupí do úvodní úlohy sedmnáct dvojic.
 
 
 
 

Časový plán - drezura

 
Středa 17. dubna 2024
1. finálová soutěž (Grand Prix)
Otevřeno pro všechny přihlášené dvojice
 
Pátek 19. dubna 2024
2. finálová soutěž (Grand Prix Freestyle)
Otevřeno pro všechny dvojice, které dokončily první soutěž v limitu 65 procent
 
 



Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE