reklama 11D

Za měsíc startuje Kritérium mladých koní 2024. Zásady obsahují řadu novinek

ikonka

Od neděle za měsíc odstartuje další ročník chovatelského seriálu Kritérium mladých koní v parkurovém skákání. Pořadatelé si přichystali řadu novinek pro skoky i další disciplíny, které jsou popsány v oficiálních zásadách těchto soutěží.
10.04.2024 06:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Foto: Martina Kůstková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A
 
Letošní Kritérium mladých koní ve skocích odstartuje v úterý 14. května v Písku. Následovat budou dvě červnová kola v Ptýrově (4. 6.) a v Litomyšli (18. 6.), na které naváže 4. července mítink v Poděbradech na travnatém kolbišti, což je první z řady novinek. 
 
Další inovací je skutečnost, že první polovina seriálu bude uzavřena 9. července v Opavě, kde se zároveň o den později otevře polovina druhá na zvýšené obtížnosti. Poslední tři kvalifikace proběhnou 23. července v Hradištku, 6. srpna ve Zduchovicích a 13. srpna v Písku. Písecký areál bude tradičně také dějištěm finále, a to od 29. srpna do 1. září. Hodnotícími komisaři budou Roman Drahota, Vladimír Hruška, Jan Chýle a Luboš Kozák. 
 
Drezurní účastníci si mohou zapsat do kalendáře dvě kvalifikační kola. To první proběhne 4. července ve Zduchovicích, druhé pak 26. července v Písku. Finále je naplánované na 21. a 22. září opět do Zduchovic. Soutěže všestrannosti probíhají v rámci otevřených závodů, finále se bude konat v polovině září při CCI v Borové.
 
Deset dní před prvním startem v kvalifikační soutěži KMK je nutné u všech disciplín a všech ročníků přihlásit koně prostřednictvím kompletně vyplněné přihlášky, kterou zájemci najdou jako jednu z příloh citovaných zásad pro soutěže Kritérium mladých koní v roce 2024. U koní, kteří plní kvalifikace do finále v disciplíně všestrannost, musí majitel vyplnit přihlášku do 31. července. U valachů je nedílnou součástí přihlášky fotokopie potvrzení o původu koně. Na základě přihlášky do KMK bude majiteli přihlášeného koni vystavena faktura na zápisné do KMK ve výši 1.000 korun, kterou bude povinen uhradit před prvním startem koně v seriálu. 
 
Dvacet nejúspěšnějších koní v každé kategorii podle výsledků jednotlivých kvalifikačních soutěží KMK je oprávněno startovat ve dvoukolovém finále. „Startovat mohou rovněž koně, kteří se umístili shodně na 20. místě každé kategorie. Dále mohou startovat vítězové každé z kvalifikací, i v případě, že nemají dostatečný počet bodů v žebříčku, ale musí mít splněnou povinnost dokončení jedné z kvalifikací v druhé polovině sezony,“ píše se v zásadách seriálu. 
 
Do finále KMK se může v Jezdeckém informačním systému ČJF hlásit dvacet postupujících koní a také pět náhradníků (dalších v pořadí tabulky) v každé vypsané kategorii. Pořadatel následně potvrdí přihlášky prvním dvaceti koním s nejvyšším počtem bodů v kvalifikacích. Novinkou ovšem je, že u pěti a šestiletých skokových koní je možné startující ve finále KMK doplnit do celkového možného počtu dvaceti koní, pokud nebude dost zájemců z kvalifikovaných koní, koňmi, kteří absolvovali bez penalizace finále soutěže pro danou věkovou kategorii na CSI. „Koně se do finále přihlašují na základě přihlášky. V případě většího zájmu účastníků, než je počet volných míst, rozhoduje o výběru koní RPK ČT,“ upřesnili autoři zásad KMK.
 
V případě KMK v drezuře a ve všestrannosti platí, že nejpozději čtrnáct dní před konáním finále zveřejní vyhlašovatel seriálu, kterým je Asociace svazů chovatelů koní České republiky, seznam kvalifikovaných koní do finále. 
 
Také v letošním roce bude možné Kritérium mladých koní pravidelně sledovat prostřednictvím on-line přenosů EquiTV.cz. Tato internetová televize odvysílá v rámci tradiční spolupráce s ASCHK ČR živě všechny parkurové kvalifikace a finálové závody ve skocích, v drezuře i všestrannosti. 
 
Zdroj: Jezdecký informační systém ČJF



Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE