reklama 11D

Úvod Kritéria mladých koní 2023: V Písku nejvíc zabodoval Eldorado

ikonka

V Písku byl zahájen další ročník chovatelského seriálu Kritérium mladých koní v parkurovém skákání. Úvodního kola se zúčastnilo 98 koní ve věku čtyř až šesti let. Nejvyšší hodnocení získal pětiletý hřebec Eldorado s Antonií Sabathilovou.
16.05.2023 19:39  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12C

 
Velký zájem tradičně provázel první kolo Kritéria mladých koní, které se konalo v úterý 16. května v areálu Zemského hřebčince Písek. Účastníky hodnotil komisař Jan Chýle.
 
V kategorii čtyřletých klisen skončila s rovnými 24 body třetí Certina po otci Cento Lano Arcus z matky Pialotta, s níž startovala Jana Ferenc Perníčková. Stejně jako druhá umístěná Grizabela je příslušnicí plemene český teplokrevník. Grazaabelu po Go-On T.S. z matky Rosabela sedlala Petra Boháčová a získala s ní o čtyři desetiny bodu více. Vítězkou se stala oldenburská klisna Aifee po Chacoon Blue z matky Atessa B.L.H., jejíž chovatelem a majitelem je Czech Equestrian Team. V Písku ji prezentovala Jana Stebelská.
 
Mezi čtyřletými hřebci a valachy se do nejlepší trojice probojoval hřebec Barbarossa LB s Josefem Lánským. Syn Balou du Ruet z matky Cynthia I obdržel 24,200 bodů, zatímco ve dvou dalších Jan Chýle udělil souhrnnou známku 24,900. Horší hodnocení za obratnost zařadilo na druhou příčku holštýnského hřebce Li-Quite po Livello z matky Utopia XIV sedlaného Jakubem Štěrbou. Vítězem této kategorie se stal slovenský teplokrevník Clivero po otci Clive z matky Nereleska, jehož prezentovala Petra Boháčová. Chovatelem a majitelem koně je Jezdecká škola Valdštejnská obora.
 
Stejné hodnocení, jako měli nejlepší čtyřletí hřebci, obdržela pětiletá westfálská klisna Lady Blue, jež skončila třetí. Je po otci Chacoon Blue z matky Victoria a startovala s Janou Stebelskou. Dvě desetiny nad hranicí 25 bodů se dostala C-my Little Girl s Ondřejem Nágrem, která je dcerou Classica a matky Carpe Diem af Pan. Nejvyšší známka 25,500 bodů zajistila první místo holštýnské hnědce jménem Batika 4 v sedle s Miloslavem Příhodou. Otcem klisny je Bamako de Muze, matkou Con-Tici, chovatelkou Kateřina Nečasová a majitelem Alena Raeva.
 
Velmi pěkně se předvedl pětiletý hanoverský hřebec Caresto P. po otci Caressini z matky Struwwelliese. Pod vedením Matěje Kotalíka si dojel pro 25,400 bodů a skončil třetí. Ještě o dvě desetiny více měl Creative Efox van het Netehof SD s Alešem Opatrným. Jde o belgického koně po otci Conthargos z matky Oeshi van het Netehof. Na rovných 26 bodů pak dosáhl vítěz Eldorado 45 po Eldorado van de Zeshoek z matky Lady Clivia s Antonií Sabathilovou. Tento hanoverský hřebec se narodil v Německu, chovateli jsou Berthold a Hartwig Kern a je v majitelku Teamu Nijhof z Nizozemska. 
 
V nejstarší kategorii Kritéria mladých koní se předvedla dobře holštýnská klisna Universe Touch po United Touch S z matky Uhrendorf. S Matoušem Kořínkem si dojela pro rovných 25 bodů. Jen o desetinu lepší hodnocení zařadilo na druhý řádek výsledkové listiny Nellu de la Baie po otci Glenfiddich VDL z matky Kannelle de la Baie s Ondřejem Nágrem v sedle. V této skupině koní pak byla nejvyšší známka 25,400, kterou obdržela Lara Star s Kateřinou Benediktovou. Jde o zástupkyni plemene český teplokrevník, jejíž otcem je Cola a matkou Lasy Star. Chovatelem i majitelem klisny je Jan Vahala z Hustopeč u Brna. 
 
S výsledkem 24,600 skončil v soutěži šestiletých hanoverský třetí valach Skrillex po otci Messenger z matky Ethylari s Antonií Sabathilovou. Druhá pozice patří českému teplokrevníkovi Cantos FHP sedlanému Zdeňkem Hrnčířem. Otcem hřebce je Casino Grande, matkou Corlena. Posledním vítězem dnes se stal hanoverský bělouš Harry P 3 s Matějem Kotalíkem. Tento hřebec je po otci Hickstead White z matky Maryline a chovatelem i majitelem je Pavel Zahoř z Horšovského Týnu. 
 
Další kolo Kritéria mladých koní se koná 13. června v Ptýrově u Mnichova Hradiště a jen o týden později se seriál přesune do Opavy.
 
Foto: Josef Malinovský a Martina Kůstková
 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE