reklama 11C

"Za 10 minut jedeš Black Canyona". Byly to velké nervy, říká Florian

ikonka

Hřebec Black Canyon dovezl Adama Floriana k prvnímu jedničkovému vítězství kariéry poté, co zranění vyřadilo ze hry stájovou jedničku Petra Foreta. Uvnitř článku najdete videorozhovory s Adamem Florianem a Jaromírem Šafářem.
08.04.2019 11:05  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12A
Adam Florian projel cílem a v tu chvíli z něj všechno spadlo. Vztyčil se ve třmenech a vymrštil ruku s bičíkem do vzduchu. V sedle Black Canyona získal své první jedničkové vítězství, a to zrovna v dostihu, do kterého nastupoval narychlo jako náhradník.
 
Horkého favorita Velké dubnové ceny měl původně jet jeho žokejský souputník Petr Foret. Ten se ale o půl hodiny dříve nešťastně zranil, a tak byly pocity vítězné stáje Pegas po doběhu poněkud smíšené.
 
"Tohle vítězství patří Petru Foretovi. To on každý den Black Canyona jezdí a zná ho do nejmenšího detailu," pozdravil Adam Florian na dálku svého kolegu, kterého v té době vezla ze závodiště rychlá záchranná služba.
 

Video: Tady najdete záznamy všech dostihů z Chuchle na jednom místě

 
"Přiznám se, že mi je Petra líto. S Blackem jsou taková dvojka, zažili toho spolu strašně moc a mají mezi sebou skoro až milenecký vztah," dodal trenér Čestmír Olehla, který v neděli zaznamenal úspěšný start v novém angažmá.
 
Jezdecká rošáda na poslední chvíli
 
Foret přitom zahájil chuchelskou neděli úspěšně, v sedle tříleté Dariny se stal prvním vítězem sezony 2019. Jenže pak přišel Gomba handicap s ryzákem Ultimate Fightem.
 
V okamžiku startu se žokejovi vyvlékla noha z levého třmenu a už od prvních metrů bylo jasné, že se schyluje k velkému problému. Někdejší vítěz EJC Leram Million je známý jako těžko ovladatelný kůň, který zápolí se svými jezdci. Foretovi se podařilo dostih absolvovat, ale za cílem spadl a zlomil si klíční kost.
 
Po Gomba handicapu vládla ve vážnici ponurá nálada.
 
"V Praze jsou startovní boxy na distanci 1200 metrů postaveny v takovém dolíku. Jezdci od čísla pět dál mají většinou třmeny pod těmi železnými stupačkami. V podobných situacích je pak vždycky otázka štěstí, jak se vyjede z boxů a občas někdo ten třmen ztratí. Petr měl dnes smůlu, snad se tím pořadatel bude zabývat," řekl vítěz tradičního sprintu Jaromír Šafář.
 
 
V tu chvíli zbývalo do druhého vrcholu neděle necelých dvacet minut. A Black Canyon se ocitl bez jezdce. "Zrovna jsem ho sedlal ve stáji a Gomba handicap jsem neviděl. Když jsem zahlédl prázdného koně číslo osm, pochopil jsem, že Petr spadl," poznamenal Olehla.
 
Nezbylo mu, než improvizovat. A rozhodl se pro třetího muže loňské statistiky Adama Floriana, který pro Pegas jezdí už od loňské sezony.
 
"Dozvěděl jsem se to na poslední chvíli. Padla na mě obrovská nervozita. Jet v takové situaci top favorita je hodně velká zodpovědnost. Stále jsem si opakoval, že to hlavně nesmím zkazit," popisoval později Florian.
 
Šel si svoje tempo a udělal rekord
 
Po startu se Black Canyon dostal na špici, ale vedení záhy převzal Tropical Bond a někdejší vítěz rakouského derby v poklidu cválal na druhé pozici. "Nechal jsem ho v klidu, šel si svoje tempo a celý dostih relaxoval," vysvětloval Florian.
 
U mezníku 400 metrů se dostal na úroveň vedoucího Tropical Bonda a přišel s rozhodující akcelerací. Na distanci favorit už favorit odskočil o pár délek, ovšem Florian stále neměl vyhráno. Black Canyon po svém otci Mandurovi zdědil nejen barvu a prostorný cvalový skok, ale i tendenci dívat se v závěru dostihů kolem sebe.
 
Florian zůstal ostražitý a pohlídal si necelé dvě délky náskoku před útočící dvojicí Cape Freedom a Mormill. Přestože měl znatelnou převahu, vyběhl nový rekord chuchelské dráhy na 1800 metrů v hodnotě 1:48,89 minuty.
 
"První jedničkové vítězství pro mě znamená strašně moc. Mám obrovskou radost, i když tak úplně si to ještě neuvědomuji," hledal slova vítězný náhradník.
 
Když odcházel z vážnice na dekoraci vítězů, vběhla mu do cesty holčička a požádala ho o podpis. Zatímco mladý jezdec dával autogram, malá fanynka ho objala a pošeptala mu: "Mám tě ráda!" I tak chutná popularita vítězů jedničkových dostihů...
 
 
 




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE