reklama 11B

"Všechno je hotové, teď už záleží na průběhu". Hlasy před Českým Derby

ikonka

Jardin Michelet, Breakmoment, Charpentier nebo někdo jiný? I letošní České derby obsahuje tradiční dávku zajímavých příběhů. Kromě vyrovnané skupiny favoritů čekají na svou šanci i mnozí další. Mluvili jsme před startem s majiteli a trenéry.
23.06.2023 20:40  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Když se 23. dubna utkali tehdejší čtyřkový vítěz Jardin Michelet s debutujícím Breakmomentem v chuchelské Ceně Unicredit Bank na 1800 metrů, zvítězil o dva kilogramy více zatížený a o jeden start zkušenější Jardin Michelet.

O dva měsíce později jsou oba hřebci jedničkovými vítězi a hlavními favority Českého derby. Podle kurzů společnosti Tipsport z pátečního večera zůstává sázkovou první šancí Jardin Michelet (4,75:1), který po triumfu ve Velké jarní ceně může udržet naději na zisk trojkoruny. Mnoho příznivců má ale také Breakmoment (5:1), jehož prostřednictvím se vrací na nejvyšší scénu tradiční žluto-černé barvy stáje CK Martin Tour.

Dvojice favoritů zároveň reprezentuje dominantní tréninková střediska letošního derby. Zdeněk Seménka má kromě dosud neporaženého Jardin Micheleta na startovní listině ještě Stormy Awakeninga a dohlášeného Mr Dreamera, zatímco Breakmoment je spolu s Abhou, L’ Enfant Terriblem a Ganibetem jedním ze čtveřice svěřenců Ingrid Janáčkové Koplíkové.

 

Čtěte také: Co umí flegmatik? You Just Rock je zatím hádankou i pro svého trenéra

 

"Že budu mít tři koně v derby, jsem na začátku sezony určitě nečekal. I když Jardin Micheletovi jsem věřil od začátku. Už když jsme ho přivezli a dali do kolotoče, říkal jsem majiteli panu Klenovskému: ,Toho koně vám dostanu do derby’. Neříkal jsem, že bude mezi favority nebo že bude tak dobrý, ale líbil se mi," poznamenal ve středečním podcastu na EquiRadiu Zdeněk Seménka, který měl poprvé a dosud naposled koně v derby před sedmnácti lety.

Že Jardin Michelet dosud neabsolvoval delší dostih než na 1800 metrů, nevidí na Kroměřížsku působící trenér jako velký problém. "Osobně si myslím, že si s derby-distancí poradí. Podle práce neměl s delšími tratěmi problém. Určitě je výhoda, že ho pojede jezdec, který ho dobře zná. Adam Florian je natěšený a věří mu. Teď bude záležet na tom, jak bude vypadat průběh dostihu. Trochu se děsím, aby nebyly nějaké karamboly. Když jsem viděl Velkou červnovou cenu, jak si tam šlapali po nohou, byl jsem z toho trochu vyděšený," přiznal.

Kromě Jardin Micheleta bude mít Seménka v derby ještě dva další třídové koně. "O Stormy Awakeningovi jsem si ještě loni na podzim myslel, že to bude čtyřkový kůň. Byl takový pozdní a příjemně mě překvapil, jak se dokázal zlepšit. A Mr Dreamer je u nás velmi krátce. Jsem hlavně zvědavý, jak si poradí s vytrvaleckou distancí. Loni absolvoval 2000 metrů a nešel špatně, v práci se také jeví dobře," konstatuje Seménka.

Lukášek: Poprvé jsem se na derby naplno zaměřil

Rušno bylo v posledních dnech i ve stáji Ingrid Janáčkové Koplíkové. "Děláme maximum a jdeme do toho na 200 procent, tak snad nám to koně vrátí. Všichni jsou myslím v dobré formě. Věřím, že kartami by měli zamíchat hlavně Breakmoment, Abha a L’ Enfant Terrible. Ganibet je spíš kůň pro překvapení, ale jeho forma také stoupá a má dobrého žokeje," hodnotí trenérka.

Její kvarteto absolvovalo závěrečnou rychlou práci před zraky svých majitelů minulou neděli na chuchelském oválu. Stájový jezdec Tomáš Lukášek si poté vybral Breakmomenta, i když samotný "galup" v jeho rozhodování nakonec nehrál tak velkou roli.

"Podle práce se úplně rozhodovat nešlo, všichni koně šli podle mého názoru velice dobře. Spíš jsem to nechal na svém prvním dojmu a ten byl u Breakmomenta úplně jiný, než u ostatních," řekl Lukášek na EquiRadiu.

"Je to vlastně moje první derby, kterému se cíleně věnuji. Když mě v únoru Ingrid oslovila na spolupráci, dal jsem si jako podmínku, že chci mít kvalitního koně do derby a ona mě ujistila, že to určitě mít budu. Mám dobrý pocit a řekl bych, že sedím na tom správném koni. Dobré šance ale budou mít i ostatní tréninkoví kolegové," dodal s tím, že nemá obavy ani ze startovního čísla jedna.

Janáčková Koplíková věří, že nezkušený Breakmoment se oproti květnovému vítězství dál zlepšil. "Před jeho debutem jsem se rozmýšlela, zda ho nechat běžet, ale tlačil nás čas kvůli derby. Na dráze pak ukázal, že je to dostihový kůň. Má srdce a baví ho běhat i trénovat. Do všeho jde na sto procent. Rozhodli jsme se vynechat Velkou červnovou cenu a všechno jsme doladili doma. Doufám, že dráha nebude úplně rychlá, se svou konstitucí potřebuje pružnější podklad," přemítá trenérka.

Budou se radovat Dufkovi s Kuchtou?

Mezi diváky závěrečné práce byl i Josef Dufek, jehož stáj Statek Blata Český Ráj je zastoupená stříbrnou z Velké jarní ceny Abhou a francouzským vítězem Ganibetem. Koně v rodinném majetku přijdou kromě manželů Dufkových podpořit jejich dcery, vnučka a také zeť - fotbalista pražské Sparty Jan Kuchta.

"Myslím si, že Abha je opravdu dobrá klisna. Její koupě nebyl momentální nápad, na tu příležitost jsme čekali déle. Škoda, že neměla před Velkou jarní cenou více času na aklimatizaci v Česku. I tak podala vynikající výkon. Od té doby jsme ji nechali odpočinout a cíleně se chystala na derby," vysvětluje Dufek.

Ingrid Janáčková Koplíková na Abhu angažovala starého známého, ve Španělsku jezdícího Portugalce Ricarda Sousu Ferreiru. "Na základě jejího projevu a klidu si myslím, že by delší distanci mohla zvládnout. I Ricardo jí bude jako žokej typově sedět. Hodně spoléhám na její třídu. Ganibet měl tréninkový výpadek, ale i on šel trochu nahoru. Nově mu dám stínidla a bude záležet, jak se mu to povede po startu. David Liška ho nesmí nechat spát a musí trochu zatlačit na tempo," prozradila Janáčková Koplíková.

Její čtvrté želízko L’ Enfant Terrible je po kadenci startů ve svém předchozím francouzském působišti nejvíce vytíženým kandidátem letošního derby. I proto se představil v Česku jenom v Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera, kde doběhl druhý za Breakmomentem.

"K němu se musí přistupovat trochu jinak a museli jsme s ním zvolnit, protože ve Francii absolvoval hodně dostihů. Běhal i v Cagnes-sur-mer, což vůbec není jednoduché a ti koně si pak potřebují odpočinout. Chtěli jsme jen, aby si vyzkoušel zdejší podmínky a pak už jsme ho nechali v klidu. Minule nesl o 1,5 kila víc a běžel bez stínidel, protože jsme chtěli vyzkoušet, jak se bude v dostihu chovat. Teď mu je zase vrátím a věřím, že může bojovat o přední příčky," zamýšlí se nad reprezentantem majitelky Petry Čapkové.

Valašská "desítka" je blízko

Dlouhých dvanáct let uplynulo od chvíle, kdy se v derby prosadil vítěz Velké červnové ceny. Ambici navázat na výborného Roches Crosse má letos hnědák Charpentier ze stáje Joly. Svěřenec Radka Holčáka by v případě úspěchu byl desátým vítězem Českého derby trénovaným ve valašských Velkých Karlovicích.

"Je to koník, který jde stále nahoru. Je šikovný, vytrvalý, pohodový, má to srovnané v hlavě, takže má všechno, co má derbysta mít. Teď je ještě potřeba mít štěstí na průběh dostihu," poznamenal Holčák v podcastu na EquiRadiu.

Dubnový hnědák se dlouho jevil jako pozdní kůň a Holčák si zdaleka nebyl jist, zda České derby vůbec stihne.

"Zkraje byl trochu složitější. Hodně koukal, zajímalo ho všechno okolo. Ale to jsou takové dětské bolístky, postupně vyzrával a stále se ještě vyvíjí," míní Holčák, který vítěze posledního trialu opět svěří žokeji Jaroslavu Línkovi.

Lokotrans i letos s ambicemi

Podobně jako Charpentierův majitel Jiří Odcházel, i Karel Jalový a jeho růžovo-bílé barvy stáje Lokotrans stále na vítězství v Českém derby čekají. "Už jsme vyhráli slovenské, švýcarské i rakouské, jen v tom domácím se nám to zatím nepodařilo. Za sedmnáct let jsme už nasbírali různá umístění a každý rok doufám, že už to musí přijít," směje se Jalový, který bude vrchol sezony tentokrát sledovat na dálku.

Trenér Luboš Urbánek nasedlá vyrovnanou dvojici, čtvrtého z květnového trialu Maranella Rossa a zlepšujícího se Magic Merlina, naposled třetího ve Velké červnové ceně.

"Merlina jsme kupovali jako ročka, Maranella jsme získali loni na podzim ve Francii více méně náhodou. Jsou to rozdílné typy koní. Maranello už má něco odběhaného ve Francii, Merlin se stále učí. Martin si vybral Maranella už po Frankenbergera, takže jsme hledali jezdce jen pro Merlina a na Turf Gala jsme se dohodli s Jirkou Palíkem. Samozřejmě si přejeme vyhrát, ale když budou oba do pátého místa, budu spokojený, protože soupeři jsou kvalitní," shrnuje Jalový.

Foto: Pavla Pechmanová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE