reklama 11D

Velký Lukáškův návrat. Rozběhaná Ballerina zaskočila v Mostě favoritky

ikonka

Přípravu na Azurovém pobřeží a sérii zimních startů ve Francii dokonale zužitkovala Ballerina ze stáje Statek Blata Český Ráj, která v sobotu pod Tomášem Lukáškem ovládla Memoriál Rudolfa Deyla v Mostě. Favorizovaná Salt Mix doběhla čtvrtá.
15.04.2023 22:22  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Překvapení se vším všudy nabídl sobotní Memoriál Rudolfa Deyla v Mostě. Předzkoušku klasické Jarní ceny klisen nevyhrála loni neporažená Salt Mix ani další favoritka Feschanda, nýbrž podceňovaná Ballerina s žokejem Tomášem Lukáškem, který se tak stylově vrátil do českého turfu po další katarské sezoně a odstartoval spolupráci s trenérkou Ingrid Janáčkovou Koplíkovou.

Hnědka stáje Statek Blata Český Ráj absolvovala zimní přípravu ve francouzském Cagnes-sur-mer. V letošním roce startovala již po šesté a celkově po dvanácté, když jejím největším úspěchem bylo únorové vítězství na písku v Marseille.

"Abych řekl pravdu, sám jsem z dnešního vítězství trochu zaražený. Ne, že bych Ballerině nevěřil, ale co jsem měl možnost zhlédnout prodejní dostihy, které ve Francii běhala, tak jsem byl přesvědčený, že asi tři klisny budou za normálních okolností před námi. Myslím, že velkou roli dnes hrála právě rozběhanost a ta zimní příprava v optimálních podmínkách, po níž si navíc stihla trochu odpočinout," hodnotil Lukášek.

 

Čtěte také: Jdeme krok za krokem. Wolff je talent, pochvaluje si Rája

 

Ballerina si v sobotu výborně poradila s měkkou dráhou i soupeřkami. Lukášek ji usadil na optimální pozici v zadní části pole a ve finiši hravě minuli dlouho vedoucí Ballantines. Ballerina zvítězila jistě o 3 1/4 délky před domácí odchovankyní Bethany a Ballantines. Favorizovaná Salt Mix sice měla na začátku cílové roviny dobrou výchozí pozici, ale pod Václavem Janáčkem nedokázala zareagovat na zrychlení nejlepších a doběhla čtvrtá se ztrátou necelých pěti délek na Ballerinu. Tabuli uzavřela vlastní odchovankyně rodiny Nieslanikových Eagle Babe, zatímco nečekaně matná Feschanda se musela spokojit s šestou příčkou.

"Průběh dostihu jsem více méně nechala na Tomášovi, jen jsem mu řekla, co od klisny může čekat. Nemyslím si, že je Ballerina až tak třídová, kvalita tříletých klisen zatím nevypadá moc vysoká. Profitovala z přípravy ve Francii, ale zároveň je to typ koně, jemuž musí všechno sednout. Její dosavadní výsledky byly dost proměnlivé. Jednou zaběhne dobře, jindy se moc nesnaží. Musí být v optimální pohodě a v klidu, pak to umí v dostihu prodat. Proto má asi největší zásluhu na jejím vítězství Lenka Rájová, která se jí denně ve stáji věnuje," poznamenala Ingrid Janáčková Koplíková.

Duel trenérek pro Culihracha

Dvojkový Memoriál Jaroslava Podolana na 2200 metrů vyvrcholil strhujícím soubojem šestiletého valacha Culihracha se slovenskou bělkou Shamal Emmi. V cíli byl o půl délky dříve hnědák stáje Pure Nutrition v sedle se svou trenérkou Martinou Havelkovou.

"Culihrach má rád měkko. Dnes mu to vyloženě sedlo, mám velkou radost. Teď počkáme na jeho handicapovou známku a zamyslíme se, co dál. On naštěstí může běhat i delší dostihy," přemítala Havelková.

Spokojená však byla i trenérka druhé v cíli Zuzana Kubovičová, která dceru vítězky Oaks Shamal Sally z chovu maďarského hřebčína Bábolna přihlásila dodatečně, stejně jako jistou vítězku zahajovacího dostihu mostecké sezony Pasarei.

"Plán na cestu do Mostu vznikl spontánně a vše se podařilo, jak jsme si představovali. Tenhle dostih byl pro Shamal Emmi to pravé, v Bratislavě by musela běžet o moc těžší Velkou aprílovou cenu. Své matce je podobná nejen barvou, ale i ohnivou povahou. Přitom mám ve stáji i její mladší polosestru po Silver Frost a to je úplně jiný kůň, na kterého si může sednout i amatér," usmívala se Kubovičová.

Vítězný debut navzdory bodyčeku

Nezvyklou předehru měla Cena Hipodromu Most na 2200 metrů pro tříleté koně. Nervózní Beauty Approach v paddocku několikrát shodila svého žokeje Aslana Kardanova. Při jednom z těchto incidentů se padající Kardanov, Rus působící v posledních sezonách v Polsku, dostal na zemi do kontaktu s před ním jdoucí Coletkou.

Debutující ryzka trénovaná Václavem Lukou mladším pro stáj Tannaberg na Šumavě však situaci psychicky ustála. V sedle s Lucií Fialovou, která navážila 51,5 kg, se uvedla působivým triumfem o 2 1/2 délky právě před Beauty Approach, favoritem Flemaronem a polosestrou Koně roku Gaspariniho Garmonou. Pro barvy prezidenta Jockey Clubu ČR Josefa Bečváře to bylo první vítězství po necelých dvou letech.

"Coletka je přihlášená do Oaks, ale ještě před měsícem se o ní nedalo mnoho říct. Neměl jsem ani pocit, že by měla v nejbližší době vyběhnout. Jenže za posledních čtrnáct dní udělala v práci obrovský skok, tak jsem změnil názor. Během tří rychlých prací se začala ukazovat úplně jinak a dnes jako debutantka vyhrála pod rukama. Přitom vůbec neměla dobrý průběh dostihu, naštěstí to seběhla s lehkostí. Bude pokračovat v českých dostizích a zkusíme jí narýsovat pozvolnou cestu tříletých klisen," nastínil Luka.

Rája stále na vítězné vlně

V rámcovém programu pokračovala série stáje Arenzo, trenéra Jana Ráji a žokeje Leona Wolffa, kteří navázali na dvě vítězství z Hoppegartenu lehkým triumfem pětiletého Flexible Approach v čtyřkovém handicapu na 1800 metrů. V předchozích sedmnácti startech nezvítězivší valach se prosadil o šest délek před Dream Of Love a Kyriakali.

Zajímavým dostihem byla trojková Cena Dostihového klubu na 1800 metrů, v níž se sešli někdejší vítěz Velké jarní ceny Sagar, třetí z italského ekvivalentu Wopart, slovenský derby-vítěz Rabbit Red Jazz či mnohokrát na nejvyšší scéně umístěná Achird. V cíli měl navrch v barvách stáje Cajdašrot běhající Sagar, který o krk zdolal Achird a udělal velkou radost své jezdkyni Evě Buriánkové, jejíž rodina osmiletého veterána vlastní. Sagar zvítězil poprvé od svého klasického triumfu před pěti lety.

"Je to neuvěřitelný pocit, před startem jsem si říkala, že když to výsledkově nedopadne, můžu si za to jako jezdkyně sama. Sagara musí dostih hlavně bavit. Dnes byly dobré podmínky a má rád i tuto půdu," radovala se Buriánková, která slavila třetí vítězství kariéry půl hodiny poté, co se bolestivě uhodila při kolizi ve startovacích boxech.

Závěrečný pětkový handicap na 1400 metrů přinesl doběh raz-dva v podání vysoko zatížených svěřenců Michala Kalčíka. Pětiletý Launch Zone pod Lukášem Charvátem porazil o půl délky tréninkového kolegu Has d’ Emru, třetí doběhla Persea.

Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz

 

 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE