reklama 11A

Touch Of Genius se zabydluje v Moszně. Byl to srdcař, vzpomíná Dufek

ikonka

Vítěz dvou derby Touch Of Genius má v Polsku hlášeno prvních pět březích klisen. V hřebčíně Moszna dostane dobrou příležitost, říká majitel Josef Dufek a pro Jezdci.cz přidává pár vzpomínek na jednoho ze svých velkých oblíbenců.
24.04.2019 13:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Když se loni v katalogu jarní breeze-up dražby v Irsku objevila tříčtvrteční sestra derby-vítěze Touch Of Geniuse, majitel Josef Dufek neváhal ani na okamžik.
 
24 000 eur za drobnou ryzku Touch Of Australia, která minulý pátek debutovala čtvrtým místem v Lysé nad Labem, nejspíš nevejde do dějin nejlepších dostihových investicí, ale šéfovi fotbalové Mladé Boleslavi o nic takového ani nešlo.
 
"Kdyby nebyla tak drobná, nejspíš by u nás neskončila. Teď postupně roste, zlepšuje se a Pepa Váňa věří, že se uplatní na delších tratích. Pokud nakonec velké srdce svého bratra nezdědí, stále to může být zajímavá klisna do chovu," řekl Dufek po pátečních dostizích, na které přišla jeho koně povzbudit i klubová hvězda Marek Matějovský.
 
Dcera dvojnásobného derby-vítěze Australia však zdaleka není jediným důvodem, proč si Josef Dufek v těchto dnech pravidelně vzpomene na svého vlastního vítěze dvou derby. Touch Of Genius letos startuje kariéru plemeníka v polském hřebčíně Moszna, kde připouští za 1000 euro. Zatím má hlášeno patnáct klisen, pět už je zjištěno březích.
 
"Moc nám záleží na tom, aby se prosadil i v této nové roli. Od Moszny dostane dobrou příležitost a už se začínají hlásit i další polští chovatelé. Ze začátku potřeboval čas, aby se trochu spravil a zjistil, co se po něm chce. Mezitím už s ním vládne spokojenost, s plodností nebude mít problém," usmívá se Dufek.
 
Prvním impulsem byl Sundara
 
Na začátku dostihových aktivit muže, který je většinovým majitelem, předsedou představenstva i prezidentem FK Mladá Boleslav, stála náhoda. S Josefem Váňou ho seznámil bývalý ligový rozhodčí Pavlín Jirků.
 
Poté, co se inspirován seriálem Zdivočelá země rozhodl koupit manželce koně, vydal se právě za Váňou. Na konci příběhu nebylo jen pořízení jezdeckých koní, ale i založení dostihové stáje Statek Blata Český Ráj, pojmenované po rodinném statku v obci Zámostí-Blata na úpatí Prachovských skal.
 

Čtěte také: O víkendu jel čtyři klasické naděje. Jsem nadšený, říká žokej Šafář

 
Prvním koněm v nových barvách byl valach Cross Ice, jehož matka je pravou sestrou gr.1 vítěze a plemeníka Okawanga. Hnědák nicméně na překážkové scéně proslul jako nevypočitatelné zvíře, další zamýšlená naděje Five Star General nešťastně zahynula dříve, než stačila vyběhnout.
 
V roce 2014 manželé Dufkovi koupili za 50 000 guinejí pátého z irského listed a syna klasické vítězky Sundaru. Ten se sice na dráze neuplatnil úplně podle představ, ale nasměroval Dufka k jeho budoucím hvězdám.
 
"Někdy v říjnu 2014 vyšel podzimní katalog a objevil se tam Sundarův pravý bratr Tamarind Cove. Prostřednictvím agenta Paula Kinanea se ho podařilo stáhnout z dražby a podmínkou prodeje bylo, že si v Coolmoru koupíme ještě další nabízené koně. Tak vznikl celý balíček irských dvouletých, ve kterém byl také Touch Of Genius," vzpomíná Dufek.
 
Odepsaného hřebce zachránil Váňa ml.
 
Syn Galilea a třetí z grupy 1 Festoso měl veškeré předpoklady stát se hvězdou. Přísným sítem Coolmoru však neprošel. Nejprve byl odeslán do Francie k šampionovi trenérů André Fabremu, u něhož se nedostal na dráhu, a posléze se uvažovalo o jeho vyřazení z tréninku.
 
Zájem z České republiky přišel pro Touch Of Geniuse právě včas. Dufkovi a svému otci ho doporučil Josef Váňa mladší, který byl jedním z prvních, kdo začali ve kvality podceňovaného hřebce s hvězdným původem věřit.
 
Už tehdy se Váňa mladší v úzkém kruhu lidí svěřil, že v nové akvizici vidí malou verzi hřebce Sea The Stars. "O Vánocích 2014 mi Pepa hlásil, že Touch Of Genius musí vyhrát derby. Rozplýval se, že to je nejlepší kůň všech dob," vyprávěl před časem Kinane, bratr legendárního irského žokeje.
 
Svým nadšením postupně nakazil okolí. Ve chvíli, kdy se žokej Jaromír Šafář musel rozhodnout, zda ve vrcholu sezony pojede Touch Of Geniuse nebo klasicky umístěného Tamarind Covea, Váňa mladší ho prakticky přinutil, aby setrval na pozdějším derby-vítězi.
 
"Tenkrát mi řekl, že z koně jako Touch Of Genius se nesesedá. V samotném derby jsem si pak přehrával Pepčova slova, jak by na tom koni jel on. Všechno nechat na něm, udělat mu příjemný dostih, aby netahal a o víc se nestarat," řekl po derby Šafář.
 
Zbytek je historie. Touch Of Genius vyhrál jak České, tak Slovenské derby a na podzim 2015 přidal další cenné vítězství v EJC Long při Evropském poháru žokejů.
 
Nesplněný sen o blacktype
 
Ve čtyřech letech Dufkovi hřebce přihlásili do Ceny vítězného oblouku, ale to už kontrolu nad hnědákovou kariérou převzaly vleklé zdravotní problémy.
 
"Měl za sebou řadu těžkých dostihů, už ke konci klasické sezony ho trápily problémy se zády. Jako čtyřletý navíc laboroval se šlachou, což výrazně ovlivnilo další sezony," vzpomíná Dufek.
 

Čtěte více: "Ananas" dokázal, že umí i vyhrávat. Kratochvíl marně hledal soupeře

 
Dvakrát byl Touch Of Genius blízko statusu blacktype, v Gran Premio di Milano (Gr.2) a Coppa D’Oro finišoval čtvrtý. Zúčastnil se také francouzského listed Prix la Moskowa.
 
"Byl to obrovský srdcař. Stále jsem přesvědčený, že nebýt zdravotních komplikací, úspěch v blacktype by ho neminul. Postupně zrál a dospíval. Vzpomínám si, jak po úspěchu v Memoriálu Vlastimila Smolíka přijel do Milána, kde se konalo italské Oaks s šestnácti kobylami. A on, kterého klisny nikdy nezajímaly, tam chodil po stropě," vybavuje si Dufek.
 
Poslední vítězství zaznamenal Touch Of Genius v loňské Ceně společnosti Lokotrans v Karlových Varech. Kariéru uzavřel s bilancí 7 vítězství z 19 startů a třemi miliony korun na vyběhaných cenách. 
 
Jít dál vlastní cestou
 
Rodina Dufkových stále opatruje derby-věnec z roku 2015, jinak se ale od dob největších úspěchů Touch Of Geniuse ledacos změnilo.
 
Statek Blata Český Ráj sice v dalších letech importoval ještě několik irských dvouletků, z nichž vzešli vítěz Slovenského derby Timekeeper nebo klasicky umístěný Aeneas, ale nakonec od "supermarketových balíčků" z Coolmoru upustil.
 
"Získali jsme díky tomu zkušenosti a ti koně nám udělali hodně radosti. Od začátku jsem nicméně věděl, že tak dokonale, jako ten první ročník Touch Of Geniuse, už to znovu vyjít nemůže," vysvětluje Dufek.
 
"Spolu s manželkou Janou jsme před pěti lety skočili do dostihového sportu rovnýma nohama. Chvíli jsme se rozkoukávali a pak jsme pochopili, že se chceme vydat vlastní cestou. Od importů hotových koní jsme se chtěli posunout dál. Začali jsme postupně kupovat ročky, doma jsme rozšířili stáje i kolotoč. Jdeme postupnými krůčky, časem možná zkusíme i chov," dodává.
 
A nová kariéra Touch Of Geniuse hraje v těchto úvahách výraznou roli.
 
 




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE