reklama 11B

Tomáš Lukášek: 200 vítězství je v Kataru unikát. Každý rok je tu jiný

ikonka

Den, kdy vychází téměř všechno, na co člověk sáhne, zažil minulou sobotu v Dauhá Tomáš Lukášek. Hattrick a kulatý mezník svědčí o tom, že se český žokej měsíc po začátku další katarské sezony nachází v dobré pohodě. Letos má o jednu motivaci navíc.
14.11.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Na začátku své osmé sezony v Dauhá pokořil Tomáš Lukášek mezník, na který dosáhne jen minimum žokejů. Díky sobotnímu hattricku oslavil 200. vítězství na katarské půdě.

"Je to hezký pocit. Vyhrát kdekoli 200 dostihů je slušné, tady se navíc jezdí jen v zimě. Myslím, že podle počtu vítězství jsem určitě v první desítce žokejů, kteří kdy v Kataru byli. Přece jen je to destinace, kde se žokejové hodně točí a nikdo tady není tak dlouho. Aby někdo v Kataru posbíral 200 vítězství, je docela unikát a místní si toho všimli," vrací se Lukášek k minulé sobotě.

Ze sedmi sobotních angažmá měl ve čtyřech dostizích šanci na vítězství a papírové předpoklady téměř naplnil. "Jen s jedním koněm jsem měl problémy v boxech. Sundali mu pozdě kapuci, odskočil jsem poslední a ještě navíc bez jednoho třmenu. Než jsem to všechno vyřešil, jel jsem v šestnáctičlenném poli poslední a v cíli jsem byl nakonec třetí," usmívá se.

 

Čtěte také: Wobull Se Now se rozloučil stylově, Nieslanik a Havelková šampiony

 

Smůlu si však bohatě vynahradil ve dvojici handicapů, které vyhrál se čtyřletými Upton Parkem a Prodigious Blue, a mezi nezvítězivšími dvouletými na příhodně pojmenovaném Mr Saturday.

Český žokej tak potvrdil, že i přes působení v menší stáji se i letos dokáže dostat na dobré koně. "Moje stáj mě podporuje a dostávám rita i od jiných trenérů, kteří mě už znají a vědí, co ode mě můžou čekat. Mám tady už nějaké jméno, a tak není zase tak složité dostat se na nějaké koně," míní Lukášek.

Přestože do Kataru jezdí už osm let, návraty pro něj stále nejsou nic rutinního. "Každý rok je to tady trochu jiné, protože se obměňují stáje i koně a každý má nějaké očekávání. Už samozřejmě vím, do čeho jdu, mám svůj systém a dokážu si všechno během pár dní nastudovat. Nejtěžší je srovnat se v prvních dnech s přechodem z našeho podzimu do čtyřicetistupňových veder. Trvá to vždycky tak týden a pak už to není problém."

Na Vánoce doma, trenér má pochopení

Přiznává, že těžkým momentem je pro něj vždycky i samotný odlet. Na loučení s rodinou si nikdy nezvykl, a proto se letos se svým zaměstnavatelem dohodl na dvou krátkých uvolněních.

"Teď v sobotu se běží jen menší dostihy, tak jsem dostal propustku a v pátek letím na víkend domů. I díky tomu, že letos máme méně koní, jsem udělal s trenérem dohodu. Požádal jsem ho, že chci být doma na narozeniny své dcery a synův závěrečný ples. Trenér má naštěstí pochopení, už spolupracujeme dlouho, takže s tím neměl problém," potvrzuje.

Podobný krátký návrat plánuje i na Vánoce. "20. prosince je Oaks, 21. prosince Derby den a pak letím na tři dny domů, abych po osmi letech prožil Vánoce v Česku. Bude to krátké, ale krásné," těší se.

Na Katar se v posledních měsících upírá mezinárodní pozornost kvůli vstupu emíra šejka Tamima na dostihovou scénu pod hlavičkou stáje Wathnan Racing. Dosud se v majitelských kruzích pohybovali pouze jeho příbuzní - bratr Joaan disponuje Al Shaqab Racing a bratranec Fahad má Qatar Racing.

"Emír vstoupil do dostihů a všechno nasvědčuje tomu, že to bude velké. Chtějí být vidět - na nákupy koní nejsou žádné limity a teď angažovali Jamese Doyla. Myslím si, že se Wathnan Racing brzy stane celosvětovou značkou a bude to mít mnohaletý další vývoj," věští Tomáš Lukášek.

Foto: Qatar Racing and Equestrian Club




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE