reklama 11C

Sekaninová: Hvězdou CDI bude Ayache. Jezdci dorazí z Maroka i Malajsie

ikonka

Blíží se drezurní závody CDI Brno. Jediná akce svého druhu v České republice má dlouholetou tradici. Grand Prix kür je bodovaná do Světového poháru. Hlásí se jezdci z celé Evropy i z exotických zemí. Přečtěte si rozhovor s Lenkou Sekaninovou.
06.06.2019 14:12  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D
Jedinými mezinárodními drezurními závody konanými v České republice je CDI v Brně - Panské líše. Brány areálu se letos pro účastníky otevřou ve středu 19. června. Ve čtvrtek jsou na programu veterinární přejímky a losování. První soutěžní dvojice vjede do obdélníku o den později. Během příprav na tuto významnou akci jsme vyzpovídali Lenku Sekaninovou, která je léta jedním z hnacích motorů organizačního výboru.
 
 
Na úvod nám řekněte, kolikátý ročník CDI v Brně se letos koná?
 
Letos uspořádáme již 21. ročník.
 
 
Jaké rundy se v Brně pojedou? Slouží závody jako kvalifikace pro šampionáty FEI? 
 
Soutěžit se bude v seniorské kategorii v rundě Světového poháru. Ta je složená z úloh Grand Prix a Grand Prix Free Style, Velká runda, v níž se jede Grand Prix a Grand Prix Special. Dále Malá runda složená z Prix St. Georges, IM I, IM free style. Pro mládežnické kategorie jsme letos vypsali rundy pro děti, pony, juniory a mladé jezdce
 
Oba závody Grand Prix jsou kvalifikační pro mistrovství Evropy seniorů 2019 a zároveň jsou olympijskou kvalifikací. Všechny mládežnické kategorie jsou také kvalifikací pro letošní mistrovství Evropy. Jezdci zde získávají rovněž body do FEI světového žebříčku, z úlohy Grand Prix Free style pak body do Světového poháru 2019/2020.
 
 
Jak náročné jsou přípravy, jak přesně probíhají?
 
Po skončení CDI-W ihned začíná příprava na závod následující. Sestavit sbor rozhodčích je náročná práce. Máme jich celkem deset ze šesti zemí. Snem každého pořadatele je mít co nejvíce rozhodčích s pěti hvězdami. Takoví rozhodčí mohou rozhodovat na olympiádě a na světě jich není mnoho. 
 
My jsme byli letos domluvení s pěti z nich, ale bohužel francouzský rozhodčí se musel z pracovních důvodů omluvit. Přesto jsme jedni z mála pořadatelů, kterým se podařilo oslovit a získat tolik „pětihvězdičkových“ rozhodčích. Senioři si právě u nich mohou plnit kvalifikace na ME a OH. Každý rozhodčí k sobě musí mít svého asistenta, který zapisuje známky a poznámky do protokolů. Úředním jazyk na CDI je angličtina. Dále musíme mít děti na sbírání výsledků a otevírání obdélníku.
 
Dalším důležitým bodem jsou finance. Zde nám velikou měrou pomáhá město Brno, které zařadilo naše CDI-W mezi významné akce pořádané na území města Brna a Jihomoravský kraj. Dále máme hodně dílčích partnerů, za což jsme velice rádi a moc všem děkujeme.
 
Náš areál disponuje šedesáti vlastními boxy pro závody, což nám nestačí a musíme objednat další boxy – mobilní. Boxy musí splňovat určité standardy pro mezinárodní soutěže. Boxy jsme nuceni objednávat z Německa a Polska, což vyžaduje také hodně úsilí a smlouvání o ceně.
 
 
Jaký je zájem účastníků ze zahraničí? Kdo bude letos největší hvězdou?
 
V tuto chvíli máme přihlášenu necelou stovku koní asi z patnácti zemí. Mezi ty exotičtější patří např. Maroko, Malajsie nebo Jihoafrická Republika… Mezi těmi TOP je určitě Francouz Alexandre Ayache, jeho manželka Estonka Grete Ayache, Rakušanka Ulrike Prunthaller. Mladý Španěl Juan Matute Guimon bude také určitě zasahovat do bojů o nejvyšší příčky.
 
 
Můžete jmenovat české jezdce, na které se mohou fanoušci těšit?
 
V seniorských soutěžích Grand Prix se představí úřadující mistryně republiky Libuše Mencke, Tereza Hábová, Hana Vašáryová, Michal Košťál, Pavla Rubíčková, Alena Ticová. V Malé rundě pojede Eva Jančaříková, Michal Knoflíček, Adéla Neumannová, Fabrizio Sigismondi a Hana Vašáryová.
 
V kategorii mladých jezdců se můžeme těšit na Anetu Havlíčkovou, v juniorech na Julii Sekaninovou, v dětech na Marii Lumbachovou. Významně obsazena bude kategorie pony, kde uvidíme Annu Procházkovou, Zuzanu Hradilovou, Terezu Matouškovou, Marii Lumbachovou, Nikolu Feherovou a Victorii Schopper.
 
 
Připravujete oproti minulým ročníkům nějaké novinky?
 
Momentálně jednáme o velkoplošné obrazovce na startky a výsledky, opět budeme vysílat všechny tři dny on-line na internetu. Letos jsme to bohužel časově nezvládli, ale na příští rok chystáme zbrusu nové povrchy. Díky JIS budou všichni moci sledovat výsledky on-line.
 
 
Co, kromě sportu, čeká na diváky, kteří se na Panskou líchu vypraví?
 
Pro děti budou připraveny dílničky pro šikovné ruce, malování na obličej, vožení na ponících.
 
 

Sportovní program CDI v Brně Panské líše je následující:

 

Pátek 21. června
 
Pony Team, Children Preliminary B, Junior Team, Young Riders Team, Prix St. George, Grand Prix
 
Sobota 22. června
 
Pony Individual, Children Team, Junior Individual, Young Riders Individual, IM-1, Grand Prix special a Grand Prix v rámci CDI-W
 
Neděle 23. června
 
Pony Freestyle, Children Individual, Junior Freestyle, Young Riders Freestyle, IM-1 Freestyle, Grand Prix Freestyle bodovaná do Světového poháru




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE