reklama 11A

Royal Right se rozloučil s českým turfem vítězstvím, Natam úspěšný v Pise

ikonka

Druhý francouzský triumf v rozmezí pouhých čtyř dní slaví v Cagnes-sur-mer trenérka Ingrid Janáčková Koplíková. Royal Right utekl soupeřům v prodejní classe 4 lehce o 3 délky a po doběhu byl prodán. Jediným českým vítězem v Pise byl osmiletý Natam.
01.02.2024 17:41  |  Autor: Martin Cáp  |  Foto: France Galop  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Dvě česká vítězství se zrodila ve čtvrtek na zahraničních drahách. Zatímco v Cagnes-sur-mer se letos podruhé radovala trenérka Ingrid Janáčková Koplíková prostřednictvím šestiletého Royal Righta, na překážkovém mítinku v Pise se prosadil osmiletý Natam z lotu Josefa Váni staršího.

Úspěch na Azurovém pobřeží měl pro Janáčkovou Koplíkovou a majitelku Janu Dufkovou hořkosladkou příchuť. Těžko jezditelný tempař Royal Right totiž krátce poté, co pod Alexisem Pouchinem dominoval svým typickým stylem v prodejní classe 4 Prix de la Marjolaine (2000 m, 16 000 eur), změnil za 20 889 eur majitele.

"Byl u mě dlouho a udělal nám hodně radosti. Není to jednoduchý kůň, nejvíce práce si s ním dala Lenka Rájová," řekla po doběhu Ingrid Janáčková Koplíková, jež hnědáka dovedla celkem k pěti francouzským vítězstvím.

 

Čtěte také: Mandarin se vrátil ve velkém stylu, zbylým Čechům se v Cagnes nedařilo

 

Růžovo-bílé barvy manželů Dufkových udávaly směr dostihu prakticky od prvních metrů. Po startu přešel podél bariéry do čela třetí z loňského Českého derby Ganibet a v prvním oblouku se k němu přidal zvenčí jdoucí Royal Right, který záhy převzal špici.

Pouchin s hřebcem v minulosti už dvakrát vyhrál a ve čtvrtek zopakoval úspěšnou taktiku. Udal svižné tempo a optimálně rozvrhl hnědákovy síly. V cílové rovině tak mohl zůstat téměř bez hnutí i ve chvílích, kdy už soupeři za ním naplno vyjížděli své koně. Royal Right pod rukama odešel od soupeřů a v cíli měl k dobru tři délky. Naopak poprvé od loňského St. Legeru běžící Ganibet se v závěru propadl na deváté místo.

Pro Janáčkovou Koplíkovou to bylo v rozmezí čtyř dnů již druhé vítězství v Cagnes-sur-mer. "Cváláme nějakých čtrnáct dní. Doma to nešlo, tak se musíme nejdříve rozběhat, ale věřím, že to teprve přijde," poznamenala trenérka.

Zbylí čeští zástupci ve čtvrtečním programu skončili mimo dotované příčky. Pětiletá Limoncella v majetku a tréninku Zdena Koplíka finišovala šestá v classe 4 Prix des Campanules (1500 m, 13 000 eur), Fine Anyway ze stáje Jany Dufkové přidala osmé místo v prodejním dostihu tříletých klisen Prix des Bleuets (2000 m, 16 000 eur). Oba odjezdila Perrine Cheyer.

Pisa: Souboj Váňových pro Natama

Jeden český úspěch byl k vidění i v italské Pise. Osmiletý Natam ze stáje Scuderia Tania-Váňa si pod Janem Kratochvílem doběhl úderným finišem pro triumf ve steeplechase Premio Armando Carangio (3500 m) a prosadil se tak potřetí z posledních čtyř startů.

V posledních metrech zdolal dlouho vedoucího Ches Demonmirail, který bojoval až do poslední chvíle a nevzdal se ani po krátkém kontaktu obou koní asi sto metrů před cílem. Přestože Natamova akce byla opticky mnohem důraznější, zvítězil o pouhý nos. Quinze de la Rose následoval na čtvrtém místě.

Jan Kratochvíl vzápětí završil double, když dovedl k úspěchu v proutěných překážkách nezvítězivších na 3500 metrů domácího Light French a zdolal o necelé čtyři délky George of Beaumonta s Terezou Polesnou. Stejně dlouhé proutěnky Premio Oleandro se staly kořistí dalšího domácího koně Berkshire Phoenix v sedle s Ondřejem Velkem, za nímž se seřadili Surabaya a Crebillon.
 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE