Půlroční hříbátko jako vánoční dárek. Anna Balcarová vzpomíná na Riki

ikonka

Jako vánoční dárek dostala tříletá Anna Balcarová teprve půlroční pony klisnu Siana Sweet Lady Cedrik. I přes počáteční oboustrannou nezkušenost se z nich následně staly životní parťačky a společné sbíraly úspěchy i na významných závodech.
24.02.2023 11:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


Nadějná jezdkyně všestrannosti Anna Balcarová, která v minulé sezoně sbírala mnoho úspěchů, mezi než patří například čtvrté místo při republikovém mistrovství ve všestrannosti v kategorii mladších juniorů a mistrovský titul s družstvem na pony, zavzpomínala na svou první a životní pony klisnu. Tou je ponička jménem Siana Sweet Lady Cedrik, které přezdívají Riki. „Rikinu jsem dostala, když mi byly tři roky a Rikině bylo teprve půl roku,“ doplňuje jezdkyně v úvodu rozhovoru.
 
Poprvé se tato budoucí dvojice setkala přímo v hřebčíně, kde se klisna narodila. „Viděla jsem jí v Havlovicích v hřebčíně Siana, právě jako půlroční hříbátko. Naše začátky byly docela těžké, jelikož jsme byly obě mladé a nezkušené,“ líčí Anna.
 
Klisna Siana Sweet Lady Cedrik, s níž má Anna Balcarová zapsaných devětadvacet oficiálních startů, byla pořízena jako vánoční dárek od rodičů. Jak Anna sama prozradila, tak se v průběhu společných začátků v jejím sedle naučila hlavně se nezdávat, a to jí dodnes pomáhá v práci s dalšími koňmi. Zároveň byla Riki hodně svéhlavá a pokaždé to nebylo úplně jednoduché, což ovšem jezdkyni také přineslo další potřebné zkušenosti. 
 

Čtěte také: Koukala jsem se z kočárku, jak mamka jezdí, vzpomíná Anna Balcarová

 

„Ráda utíkala z výběhu a jako správný poník snědla vše, co jí přišlo do cesty,“ zmínila jezdkyně a dodala, že když byla ještě mladší, tak se s ní při každém tréninku snažila utéct do okolních akátů a mnohdy se jí to podařilo. Společné soužití s pony klisnou přineslo i pár bolestivých vzpomínek.
 
Anna Balcarová přidala také společné úspěchy a zkušenosti: „Cením si všech dobře zajetých závodů, ať už ve všestrannosti nebo parkuru. Jsem pyšná na dva čistě překonané parkury na úrovni SP**, při nichž se nám v obou případech dokonce podařilo zvítězit. Zvládly jsme také absolvovat soutěž stupně Z ve všestrannosti v Polském Facimiechu, odkud jsme si odvezly třetí místo. Poté přicházelo ještě mnoho předních umístění ve všestrannosti.“
 
Rikina byla úplně prvním členem týmu Anny Balcarové, a proto se také rozhodla, že si ji i nadále ponechá ve svém majetku i po přechodu na jiné poníky a velké koně. „Momentálně je Riki zpět v hřebčíně Siana, kde plní roli maminky. Plánujeme její brzký návrat zpět domů. Řekla bych, že na ni vzpomínám každý den. Opravdu mnoho jsme toho spolu zažily,“ uzavírá Anna Balcarová vyprávění o nezapomenutelné klisně Siana Sweet Lady Cedrik. 
 
Foto: Eliška Kadlecová / poskytla Anna Balcarová