reklama 11C

Poslední ovace pro Equinoxe. Světová jednička se rozloučila s fanoušky

ikonka

Nejvýše hodnocený kůň světa Equinox o víkendu absolvoval v Nakajamě rozlučku, jaké umí jen Japonci. Sériový vítěz grupy 1 bude připouštět na slavné Shadai Stallion Station za dvacet milionů jenů a hned v první sezoně za ním dorazí hvězdná Almond Eye.
19.12.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Minulá sobota na závodišti Nakajama v kostce ukázala, čím se vyznačuje dostihové Japonsko a na jakých základech stojí jeho neotřesitelná pozice v současném světovém turfu. Tisíce diváků zůstaly po skončení mítinku na svých místech, aby připravily ovace vestoje loučícímu se hřebci Equinoxovi.

Nejlépe hodnocený kůň světa, který letos ovládl Dubai Sheema Classic, Tenno Sho a Japan Cup, byl v rámci slavnostní ceremonie předveden za zvuků Fantoma opery a nadšení fanoušků nebralo konce.

Důvodem však nebyl jen samotný fakt, že mohli ještě naposledy spatřit Equinoxe na závodišti. Katsumi Yoshida, jeden z šéfů Shadai Stallion Station, využil slavnostního okamžiku k zásadnímu prohlášení.

 

Čtěte také: Sternkranz druhý v Cagnes-sur-mer, opět předvedl svůj velký závěr

 

S připouštěcím poplatkem 20 milionů jenů nejdražší debutant v historii japonského chovu dostane ve své první sezoně hvězdnou Almond Eye, jež stejně jako Equinox v minulosti hájila barvy syndikátní stáje Silk Racing a jejím stálým žokejem byl rovněž Christophe Lemaire.

"Zní to naprosto skvěle. Hříbata Almond Eye a Equinoxe by se mohla stát rovněž nejlepšími na světě. Samozřejmě, že bych je chtěl jezdit," zasnil se Lemaire. "Equinox byl fyzicky a mentálně úžasný. Zlepšoval se s každým dalším dostihem. Díky práci všech zúčastněných se vyvinul ve výborného koně a je světovou jedničkou. Na jeho výkony nikdy nezapomenu."

Almond Eye před třemi lety absolvovala podobnou rozlučkovou ceremonii v Nakajamě jako Equinox, kvůli opatřením proti covidu-19 se jí však mohlo zúčastnit jen 2500 diváků. Držitele vstupenek muselo pro velký zájem určit losování. Klisna dosud přivedla na svět hřebce po Epiphaneiovi a Maurice, letos byla zjištěna březí po Equinoxově otci Kitasan Blackovi.

Equinox absolvoval v tréninku Tetsuyi Kimury tři sezony, během nichž vyhrál osm ze svých deseti startů. Ve dvou a čtyřech letech zůstal neporažen, jako tříletý utrpěl dvě těsné prohry v klasických Satsuki Sho a Tokyo Yushun (derby). Poté ovládl šest dostihů grupy 1 za sebou a jeho série vyvrcholila v Japan Cupu. Velkým okamžikem byl i říjnový triumf v Tenno Sho (2000 m) v rekordním čase 1:55,2 před zraky císaře Naruhita a císařovny Masako, po němž vznikl ikonický snímek úklony hřebcova týmu před monarchou.

Po své derniéře obdržel od japonského handicapera rating 133, tedy čtyři libry nad svou předchozí známkou v mezinárodní klasifikaci a pět liber nad evropskými lídry Ace Impactem a Mostahdafem. Konečné známky Longines World’s Best Racehorses budou zveřejněny v lednu.

Zdroje: Racing Post, JRA, World Horse Racing

Foto: Japan Racing Association




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE