reklama 11B

Pohár národů v Bratislavě vyhráli Irové. Skvělé třetí místo pro domácí

ikonka

Strhující atmosféra panovala v pátek večer při Longines EEF Poháru národů na Národním fotbalovém stadionu v Bratislavě. Domácí tým vybojoval třetí místo, což je druhý nejlepší výsledek v historii samostatného Slovenska. Z vítězství se radovali Irové.
10.06.2023 01:41  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
FOTOGALERIE
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12D

 
Prvním velkým vrcholem Danube Equestrian Festivalu byl páteční Longines EEF Nations Cup, do něhož nastoupilo celkem deset týmů. 
 
Skvěle se dařilo Slovákům, kteří předvedli na parkuru vysokém 145 centimetrů několik bezchybných jízd. Ani jednou nechybovala Dominika Gaálová na jedenáctiletém valachovi Senjor Catello, byť ji v prvním kolem mrzel jeden trestný bod za překročení času. „První jízda mi sice tolik nevyšla, ale kůň skákal fantasticky. Ten bod mě samozřejmě mrzí, ovšem i tak jsem moc spokojená. Na stadionu panovala fantastická atmosféra a diváci byli naprosto úžasní,“ spokojeně konstatovala jediná žena ve slovenském družstvu. 
 
Nejmladší člen celku David Horváth s desetiletým hřebcem U2 Westleven Z napoprvé jednou chyboval, ale při druhé jízdě projel cílem s pouhými dvěma trestnými body za čas. „Stále tomu nemohu uvěřit. Je to teprve můj druhý Pohár národů, takže týmová soutěž je pro mě stále něco nového. Je to neskutečné, jaký výsledek se nám dnes podařilo předvést,“ uvedl Horváth při tiskové konferenci. „Tohoto koně jezdím teprve rok, začali jsme na 130 centimetrech a nečekal jsem, že to s ním bude až tak dobré,“ dodal při svém hodnocení. 
 

 
Bronislav Chudyba byl původně jako náhradník do týmu, ale po zranění Tomáše Kuchára byl nakonec s devítiletou klisnou Chloe povolán. Ukázalo se, že byl velkou posilou týmu, byť mu první část soutěže vůbec nevyšla podle představ, a právě jeho výsledek se škrtal jako nejhorší. „Bohužel jsem nezvolil správné udidlo a naše první jízda byla hektická, což mě stálo dvě chyby. Pro druhé kolo jsem změnil udidlo, na které jsme zvyklí. Bylo to správné rozhodnutí, jelikož kobyla byla motivovaná, oba jsme byli klidní a předvedli jsme bezchybný výsledek, za který se určitě nemusím stydět. Jsem rád, že jsme tím pomohli týmu k zisku třetí příčky,“ s úlevou řekl Bronislav Chudyba. 
 
Na 100 % splnil roli finišmana Radovan Šillo na dvanáctiletém valachovi Quadrosson ASK. Dvakrát dokončil s nulou na bodovém kontě, a měl tudíž na domácím úspěchu největší podíl. „Mám velkou radost. Podpora publika byla ohromná, a proto se mi tak jednoduše jezdilo. Kůň je fantastický, díky němu jsem vůbec neměl pocit nějakého tlaku, vše mi hladce přicházelo a dával mi pocit jistoty,“ pochvaloval si Radovan Šillo.
 
Chválou nešetřili ani členové vítězného týmu z Irska. Dvě čisté jízdy zaznamenali Harry Allen s devítiletým valachem Calculatus a Jason Foley se stejně starým valachem jménem Oscar v/h Hulstenhof. V obou kolech se škrtal výsledek Commandanta Geoffa Currana v sedle jedenáctiletého valacha Tempo Manora, když dokončil se čtyřmi a pěti body. Čtyři body v prvním kole měl i Thomas Ryan ve dvojici s dvanáctiletým hřebcem Di Cantero van ter Hulst Z. Napodruhé již zaznamenal nulu, a tak ve výsledkové listině mají Irové pouhé čtyři trestné body. Stejně jako Slováci měli pětibodovou penalizaci jezdci z Rakouska. V jejich prospěch tak hrál lepší součet časů. Nejlepší dvojici tvořil Stefan Eder se čtrnáctiletým valachem Condaro, jenž nezaznamenal žádnou penalizaci. 
 
Čtvrté místo patřilo reprezentantům Švýcarska, pátí skončili Nizozemci a za nimi se seřadili Němci, Dánové, Češi, Maďaři a Egypťané. 
 
Foto: Josef Malinovský a Jan Vlček, Equifo.cz
 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }