reklama 11A

V Bratislavě se chceme přiblížit formátu GC Prague Playoffs, říká Pál

ikonka

Do Bratislavy se po roce vrací vrcholový parkurový sport. Druhý ročník Danube Equestrian Festivalu však nově proběhne na Národním fotbalovém stadionu. „Chceme se tím přiblížit formátu Prague Playoffs,“ uvedl jeden z organizátorů Robert Pál.
25.05.2023 17:15  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
DOPORUČUJEME
| FANCLUB
reklama 12C

 
V roce 2022 se Danube Equestrian Festival konal na Tyršově nábřeží s unikátním výhledem na Bratislavský hrad. Letos pro něj pořadatelé vybrali nové ikonické místo, kterým je Národní fotbalový station. Uskuteční se od 8. do 11. června.
 
Stejně jako vloni bude součástí programu atraktivní Pohár národů zařazený do série Longines EEF Series pod hlavičkou Evropské jezdecké federace. Ten se pojede v pátek pod umělým osvětlením. Diváci budou mít vstup na stadion s kapacitou 22.500 osob po všechny čtyři soutěžní dny zdarma. 
 
„Vrátit závody CSIO na bratislavské nábřeží by letos bylo více komplikované, jelikož město trochu upravilo park a logisticky by to bylo velmi náročné. Komplikovalo by to přesun písku a na to nemáme tolik času. Navíc bychom neměli ani celou plochu jako v loňském roce. Rozhodli jsme se proto hledat něco jiného a naskytl se Národní fotbalový stadion. Termín závodů jsme posunuli o měsíc později, protože v květnu ještě přece jenom občas bývá trochu chladněji. Červen je pro tento typ akce určitě vhodnější,“ uvedl jeden z hlavních organizátorů akce Robert Pál v rozhovoru pro EquiRadio.
 

Psali jsme: V Bratislavě budou koně skákat parkury na Národním fotbalovém stadionu

 
Na fotbalovém stadionu by se tato parkurová akce mohla konat i v dalších letech. „Máme předjednané, že bychom tam závody mohli pořádat tři roky, což je také velký posun. Pro nás organizátory je určitě jednodušší vytvořit jezdeckou plochu na fotbalovém stadionu, který je krásně rovný, než v parku. Chceme se tímto také přiblížit pražskému formátu Global Champions Prague Playoffs, což je akce, která má veliký ohlas mezi širokou veřejností. Stadion je nový a moderní, a proto jsme šli touto cestou pořádání závodů na ikonickém místě. Prvořadé je pro nás zpopularizovat jezdecký sport jako takový a dostat se do povědomí nejen na Slovensku, ale i v Evropě,“ prozradil Pál ze společnosti Riders & Dreams.
 
Ačkoliv veřejnost bude mít vstup na stadion zdarma, zájemci si musí stáhnout vstupenky na síti Ticketportal. „Je to kvůli tomu, abychom věděli, kolik lidí se chystá na stadion dorazit,“ vysvětlil. Atraktivní podívaná bude pro všechny fanoušky jezdectví nejen o víkendu, ale i ve všední dny, kdy se bude soutěžit až do večerních hodin. „Asi největším tahákem bude páteční Pohár národů, který se pojede od 19:00 hodin pod světly reflektorů. V tomto směru bude zajímavý program i ve čtvrtek, jelikož se také bude skákat i za umělého osvětlení. První den jsme naplánovali od 20:30 hodin zkušební tříhvězdičkovou soutěž s překážkami vysokými 140 centimetrů. Stadion má silná světla, a tak si jezdci budou moci vyzkoušet, jaké to je v tomto prostředí absolvovat překážky, včetně vodního příkopu, jenž bude součástí kurzu,“ představuje plány Robert Pál. Během víkendu je naplánován opět celodenní sportovní program od dopoledních hodin až do podvečera. Nedělní Grand Prix s překážkami do 155 centimetrů se pojede od 14:00 hodin.
 

Čtěte také: Premiéra CSIO Bratislava je úspěchem pro slovenské jezdce i pořadatele

 
Příprava soutěžní plochy nebude vůbec snadná. „Fotbalový trávník se musí přikrýt speciálními rohožemi, které jsme si ponechali z minulého roku. Na ně firma Karsten Koch přiveze už zamíchaný písek s geotextiliemi, který jsme již také používalo vloni. Prostory pro opracoviště jsou velmi dobré a myslím, že jezdci si to budou velmi pochvalovat,“ věří ředitel závodů.
 
Při CSIO v Bratislavě se představí předběžně jedenáct týmů. „Ještě se snažíme dostat do Bratislavy dvanáctý tým, protože i další země projevily zájem o účast. Jsme rádi, že dorazí zástupci Kanady a Egypta, divokou kartu FEI udělila jezdcům z Irska, kteří nejsou v naší skupině. Kromě zemí z naší skupiny máme potvrzenou účast ještě týmu Dánska. Celkový počet koní je limitován ustájením, takže můžeme přijmout zhruba 220 koní,“ dodal Robert Pál ve vysílání EquiRadia.
 
Foto: poskytl Robert Pál
 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE