Osmisté vítězství bylo krásné. Hlavní ale zůstává zdraví, říká Bartoš

ikonka

Josef Bartoš nedělním 800. překážkovým vítězstvím kariéry podtrhl svou pozici nejúspěšnějšího českého žokeje v této disciplíně. Ještě více má ale radost z toho, že je naplno zpět v sedle a vrátil se po těžkém zranění do kondice, na jakou je zvyklý.
25.10.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB

Byl to víkend, na který hned tak nezapomene. V sobotu Josef Bartoš vyhrál s pětiletým Meeradlerem v Pardubicích, o den později přidal smršť čtyř vítězství s koňmi Scuderie Aichner SRL v Meranu. A mezi kvartetem italských úspěchů byl také ten osmistý na překážkách, i když kolem jubilejního triumfu v prvních chvílích panoval lehký zmatek.

Poté, co v krosu na 3900 metrů završil nedělní hattrick se zkušeným harcovníkem Ole Caballerem, pípla mu na mobilu esemeska od syna Josefa juniora, že právě pokořil osmistovku.

"Pak mi ale říkal Petr Malík, že osmisté vítězství bylo až to s Dream In Blu, o jedno vítězství se s Petrem nějak míjíme. Sám si statistiku nevedu, přehled mám díky Petrovi a pak jsem to dal na starost synovi Pepčovi, aby mi to hlídal. Díky nim dvěma jsem v obraze," usmíval se spokojený šampion.

 

Čtěte také: Vert Liberte si udržel čistý štít, Cenu prezidenta vyhrál o šest délek

 

Že by mohl na závěrečném mítinku v Meranu uspět hned čtyřikrát, sám nečekal. "Věřil jsem si ale minimálně na dvě vítězství. Peace Garden ve steeplechase na 3800 metrů soupeře převyšoval svou třídou a líbil se mi také šikovný tříletek Dream In Blue v závěrečných proutěných překážkách," nastínil Bartoš.

Nad očekávání pro něj byl triumf start-cíl s devítiletým Olem Caballerem a lehké vítězství o 7 délek na Overly Sweetovi v proutěných překážkách na 3000 metrů. Zklamal ho Piton des Neiges, který obsadil vzdálené páté místo v proutěnkářském handicapu.

"Už od začátku dostihového dne jsem se cítil dobře. To je ten vnitřní pocit, když má člověk dobrý den a tuší, že to bude dobré. Na takové vlně jsem se vezl v neděli," dodal.

Hlavně se zase nezranit

Samotný Josef Bartoš v minulosti několikrát mluvil o tom, že by jednou rád dosáhl na bájnou metu tisíc vítězství.

"Pořád nevím, jestli je reálné, abych zvládl ještě dalších 200 vítězství, když mou kariéru neustále provází zranění. Udržet se ještě několik let není jednoduché,” připouští a zmiňuje jeden bližší cíl. “Mám ještě 92 rovinových vítězství, takže na tisícovku složenou z rovin i překážek mi schází jen 108 vítězství. Možná se zatím budu držet téhle mety."

Prioritou však nadále zůstává zdraví - v letošním roce se nejprve zotavoval z loňské zlomeniny pánve a v červnu vypadl na dalšího čtvrt roku kvůli zlomenému obratli.

"Teď mám hlavně radost, že jsem naplno zpět v sedle. Už mám potřebnou formu i fyzičku a konečně se cítím v pohodě. Nejdůležitější pro mě je, abych se hned zase nezranil a vydržel zdravý. Na to se soustředím především," uzavírá Josef Bartoš.

Foto: poskytl Josef Bartoš