Orkán utáhl v Kolesech 2,5 tuny. Mistrovství ČR vyhrál Janoš s Brysem

ikonka

Mimořádné výkony chladnokrevných koní byly v sobotu k vidění v Kolesech u Kladrub nad Labem. Při národním šampionátu se trojice koní dostala v těžkém tahu až na váhu 2500 kilogramů. Dva z nich saně rozpohybovali, ale do cíle se s nimi nedostali.
01.10.2022 23:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB


 
Mistrovství České republiky v kompletní soutěži chladnokrevných koní mělo v sobotu 1. října na programu kompletní soutěž jednospřeží, které se účastnilo celkem patnáct koní a jejich kočích. 
 
První zkouškou byla formanská jízda, kterou vyhrál Jaroslav Marvan s Henou. V ovladatelnosti s kládou mu nevyšel závěr, kdy inkasoval nejprve pět trestných bodů na osmé překážce a pak ještě dalších dvacet na devítce, kde se mu nepovedlo kládu navalit, ani vyvážit. V této části mistrovství tak byl až dvanáctý. V těžkém tahu obsadil páté místo, když skončil na váze 2200 kilogramů. Na pátém řádku figuroval i v celkovém pořadí. 
 
S kládou si nejlépe ze všech poradil Michal Bančík s Nessie. Jako jediný dokončil velmi těžkou zkoušku bez penalizace na překážkách a cílem projel v čase. Čistou jízdu měl za sebou již z vozatajského parkuru, v němž měl třetí nejlepší čas. V těžkém tahu neprošel přes zátěž 2100 kilogramů, což pro něj znamenalo dílčí osmé místo. V celkových součtech to však stačilo na stříbrnou medaili.
 
Tu bronzovou získal Michal Pavelka s Orkánem. Tato dvojice sice nezačala úplně nejlépe, neboť ve formanské jízdě dojela až desátá. Deset trestných sekund získala na páté překážce a dalších deset přidala ještě na dvanáctce. Ovladatelnost s kládou již Pavelka zvládl velmi dobře a chyboval pouze na pětce a osmičce. V dílčím hodnocení se umístil třetí. 
 
Nejsilnější kategorie Orkána však přišla až v závěru. Tento bezmála tunu vážící kůň si se saněmi doslova pohrával i ve chvíli, kdy na nich táhl dvojnásobek své hmotnosti. Stejně jako další dva soupeři však nedotáhl do cíle 2,5 tuny. Posunul je o 1,3 metru, což bylo ze všech nejdál, a tak tuto část šampionátu vyhrál. 
 
Druhý byl v těžkém tahu Tomáš Ambrož s Bakem. Ten maximální váhu posunul o třicet centimetrů. Již v ovladatelnosti s kládou si vedl velmi dobře a také v tomto případě figuroval ve výsledcích těsně za vítězem kvůli jedné chybě na sedmé překážce. Nebýt dvanáctého místa z vozatajského parkuru, možná by získal některou z mistrovských medailí. Takto se musel smířit s nevděčnou čtvrtou pozicí.
 
Celkovým vítězem se stal David Janoš s Brysem Stádleckým. Ve formanské jízdě i v ovladatelnosti s kládou přitom byl až čtvrtý. Menší penalizaci zaznamenal vždy v poslední čtvrtině zkoušky. V těžkém tahu se také dostal až na váhu 2500 kilogramů, ale tu již Brys rozpohybovat nedokázal, a tak oficiálně skončil na 2400 kilech.
 
Mistrovství České republiky v Kolesech pokračuje i v neděli, kdy se o tituly utkají dvojspřeží. Přímý přenos je možné sledovat prostřednictvím internetové televize EquiTV.cz.
 
Foto: Josef Malinovský