reklama 11D

Operace X: Dokument, který zahýbal dánským drezurním týmem pro Paříž

ikonka

Dánská televize TV2 odvysílala dokument, který zachytil nepřípustné tréninkové metody ve stájích jednoho z nejúspěšnějších drezurních jezdců Andrease Helgstranda. Třetí nejlepší Dán na světovém žebříčku byl okamžitě suspendován.
05.12.2023 11:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Dánská jezdecká federace DRF řeší pár měsíců před olympiádou v Paříži zásadní změnu v nominaci do drezurních soutěží. Zemi, která patří v této disciplíně k nejsilnějším na světě, nebude reprezentovat jeden z nejúspěšnějších jezdců Andreas Helgstrand, jemuž byla pozastavena činnost na celou sezonu 2024. „Jezdec jistě o olympiádu přijde, to je zcela mimo diskuzi,“ uvedl Generální sekretář federace Dánska Jakob Ravnsbo.
 
Dánská televize TV2 odvysílala koncem listopadu dvoudílný dokument „Operation X: The Secrets of the Horse Billionaire“. Dokument byl natáčen v areálu Helgstrand Dressage, jenž patří Andreasovi Helgstrandovi a je součástí Helgstrand Group. 
 
Reportérka Rebekka Klubien, která v areálu v obci Vodskov nedaleko Aalborgu natáčela skrytou kamerou, když se do stájí dostala jako ošetřovatelka, zachytila nepřijatelné metody tréninku koní. Ve stájích narazila i na koně s viditelnými stopami po biči či ostruhách a s krví či nezahojenými boláky v hubě. 
 
Dokument okamžitě spustil lavinu reakcí v jezdecké společnosti. Dánská jezdecká federace DRF se ihned od jednání na záběrech distancovala. Necelý týden po odvysílání prvního dílu dokumentu svolala zasedání vedení svazu a pozastavila činnost jezdci Andreasovi Helgstrandovi, navíc jeho a tři další osoby z jeho týmu vyloučila ze svých řad Dánská asociace instruktorů jezdectví. 
 
V záběrech TV2 jsou jezdci, kteří se účastní uvedených výcvikových metod, rozmazaní a DRF je důrazně žádá, aby se přihlásili disciplinární komisi. Pokud tak neučiní, zahájí DRF vyšetřování s cílem je identifikovat a nahlásit disciplinární komisi.
 
„Výkonný výbor DRF se distancuje od výcvikových metod a zacházení s koňmi, které ukázal televizní dokument. Je jasné, že na základě toho Andreas Helgstrand nemůže reprezentovat Dánsko jako jezdec národního týmu. Jako člen národního družstva jste mimo jiné povinni dodržovat kodex chování a směrnice etického zacházení s koňmi a být tak vzorem,“ uvedla DRF v prohlášení.
 
Andreas Helgstrand je jedním z nejúspěšnějších dánských drezurních jezdců. V žebříčku Mezinárodní jezdecké federace FEI je k 1. prosinci na jedenácté příčce, což je třetí nejlepší pozice v rámci reprezentace Dánska. V týmu pro olympijské hry 2024, a nejen pro ně, bude nahrazen. 
 
Výkonný výbor se rozhodl také odstoupit od veškeré spolupráce se společností Helgstrand Event, která patří rovněž pod Helgstrand Group. Toto rozhodnutí se dotkne závodů, jež měla organizovat v nadcházející sezoně, a to včetně národních šampionátů. Navíc DRF oslovila Mezinárodní jezdeckou federaci FEI s tím, aby zvážila odebrání jednoho z mítinků EEF Nations Cupu v parkurovém skákání, jenž se má konat v květnu v Uggerhalne. 
 
Mezinárodní jezdecká federace se k věci rovněž vyjádřila. „FEI si je vědoma znepokojivých záběrů v dokumentu dánské televize TV2 „Operation X: The Secrets of the Horse Billionaire“, které se týkají Andrease Helgstranda. FEI bere všechna obvinění z týrání koní velmi vážně, blaho koní musí být vždy prvořadé. Dobré životní podmínky koní jsou jádrem našich hodnot a předpisů. Jakékoli jednání nebo opomenutí, které způsobuje nebo může způsobit bolest nebo zbytečné nepohodlí koni, představuje porušení našich pravidel,“ stojí mimo jiné v reakci Mezinárodní jezdecké federace.
 
Dále dodává, že vzhledem k tomu, že situace se stále vyvíjí, nemůže prozatím poskytnou konkrétnější závěry. FEI aktivně spolupracuje s DRK a veškerá rozhodnutí bude veřejně komunikovat. 
 
K dokumentu se vyjádřila i stáj Helgstrand Dressage: „To, co vidíme v záběrech v dokumentu v nás nechalo velký dojem, rozhodně to není v pořádku. Je to špatný způsob zacházení s koňmi, které v Helgstrand Dressage nechceme vidět…. Bereme obsah velmi vážně. Nahrávky jsou z ledna 2023 a důkladně jsme přezkoumali naše pracovní procesy před nahrávkami i po nich a zavedli širokou škálu opatření pro dobré životní podmínky koní, řízení obchodu a podmínky našich zaměstnanců.“
 
Stáj se také vyjádřila proti TV2 a jejich metodám natáčení skrytou kamerou. Ještě před odvysíláním dokumentu se věc pokusila napadnout soudně, ale neuspěla. V prohlášení nicméně uznává, že pořízený obsah musí být brán velmi vážně.
 
Zdroj: Eurodressage, Chrono of the Horse, FEI, DRK, Helgstrand Dressage
 
Ilustrační foto: Leanjo de Koster / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE