O zvýšení poplatků ČJF se jednalo pod časovým tlakem, zní z oblastí

ikonka

Předsedové Středočeské oblasti ČJF a oblasti Praha zveřejnili na oficiální webu České jezdecké federace vyjádření ke zvýšení poplatků, které bylo avizováno krátce před vánočními svátky. Konstatovali, že Rada o tomto jednala pod časovým tlakem.
27.12.2022 13:23  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB

 
„I přesto, že Výkonný výbor ČJF avizoval zvýšení poplatků, první návrh dostali zástupci oblastí k nahlédnutí na schůzce ve středu 14. prosince. Již na této schůzce proběhla opravdu živá diskuze nad tímto návrhem, bez konečného výsledku,“ uvedli ve svém stanovisku Eva Pařenicová a Václav Drbal, kteří jsou předsedové zmíněných dvou oblastních výborů.
 
Jak dále upozorňují, zástupci oblastí měli pouhých pět dnů na předložení a konzultaci návrhu se svými kolegy z oblastních výborů. „Na oficiálním zasedání Rady v úterý 20. prosince byl předložen mírně upravený návrh na zvýšení poplatků, opět proběhla žhavá a podnětná diskuze. Ze strany radních padl návrh hlasovat o jednotlivých poplatcích odděleně – ten nebyl za strany prezidenta přijat s odůvodněním, že toto hlasování nebylo zařazeno do programu Rady. Rada hlasovala o předloženém návrhu s výsledkem 7 pro 6 proti – vzhledem k tomu, že ke schválení tohoto návrhu bylo třeba 2/3 většiny návrh nebyl přijat. Po tomto hlasování byla atmosféra na zasedání mírně vyhrocená a nepříjemná, vzhledem k tomu, že většina radních pochopila, že takto ukončit zasedání Rady není správné, znovu padl návrh hlasování po konkrétních položkách,“ vysvětlují postup při prosincovém jednání Rady ČJF.
 

Psali jsme: ČJF zvýší příspěvky a poplatky. Radek Rouč vysvětluje proč a o kolik

 
„Bohužel Rada jednala o tak důležitém rozhodnutí pod časovým tlakem a jsme přesvědčeni, že mohlo být daleko lépe komunikováno. Na Radě ale panovala jednotná shoda na nutnosti zvýšení poplatků, pouze výše zvýšení, zvláště v některých položkách byla nepřijatelná. Chápeme, že zdražení je vždy nepříjemné a nepopulární, ale k tomuto kroku Rada přistoupila jednohlasně z důvodů zabezpečit pro své členy akce typu mistrovství České republiky, oblastní mistrovství, podporu provozu JISu a podpora ‚malých‘ pořadatelů. Doufáme, že naši členové pochopí tuto situaci a následující rok ukáže, zda jsme udělali správný krok,“ dodali v prohlášení Pařenicová s Drbalem.
 
Před Vánocemi redakce Jezdci.cz taktéž vznesla dotaz na ČJF ohledně článku 3 nového sazebníku, který se týká licencí jezdců a funkcionářů. V odstavci 3.1 je totiž poměrně nešťastná formulace, z níž by se dalo odvozovat, že licence pro jezdce či funkcionáře stojí 500 Kč za rok s výjimkou těch, kteří „v daném roce dovršili nebo dovrší 19 let věku“. To by znamenalo, že 800 Kč budou v příštím roce dle sazebníku platit pouze členové narození v roce 2004, všichni ostatní budou platit 500 Kč. Generální sekretář ČJF Petr Kuklík odpověděl, že zmíněný odstavec bude přeformulován, aby neumožňoval nesprávný výklad. Vyšší poplatek za licenci tak skutečně budou platit všichni, kteří v daném roce dovrší či kdykoliv v minulosti již dovršili věku 19 let.
 
„Máme v plánu publikovat mezi svátky ‚vysvětlovník‘, abychom změny v Sazebníku komentovali a vysvětlovali jejich logiku a konsekvence,“ dodal Petr Kuklík.
 
Ilustrační foto: Kateřina Návojová