reklama 11B

Nové hříbě koně Převalského v Zoo Praha. Desátý transport byl odložen

ikonka

Na sto třicet mláďat více než čtyř desítek druhů již přišlo na svět v Zoo Praha ode dne jejího uzavření 13. března 2020 a další stále přibývají. Mezi dlouho očekávané přírůstky patří hřebeček koně Převalského narozený v úterý 21. dubna nad ránem.
21.04.2020 13:20  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D

 
Hřebeček koně Převalského, který se v úterý 21. dubna narodil v Zoo Praha, je již sedmým hříbětem klisny Hara. Dva z jejích předchozích potomků – klisny Querida a Tarik – byly v letech 2015 a 2019 transportovány do Mongolska v rámci velkého reintrodukčního projektu Zoo Praha „Návrat divokých koní“. 
 
Otcem novorozeného mláděte je hřebec Len, jenž je jako pravnuk posledního divokého koně odchyceného ve volné přírodě geneticky nesmírně cenný a v Zoo Praha zplodil již 14 hříbat. Tento jeho nejmladší potomek je druhým letošním hříbětem koně Převalského. 
 
Jako první přišla na svět 10. dubna samička v chovné a aklimatizační stanici v Dolním Dobřejově. Pro jejího otce, nově příchozího hřebce Cama, jde o první hříbě. Matka Warsa odchovala již šest potomků, z nichž dvě klisny – Sarangua a Tara – dnes žijí v mongolském Tachin talu.
 
„Počet koní Převalského přepravených z Prahy do Mongolska se bohužel letos již nerozšíří,“ konstatuje ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Jubilejní desátý transport, který měl proběhnout na začátku června, jsme kvůli nynější situaci bohužel museli zrušit.“
 
Kterékoli z mláďat narozených do karantény mohou lidé podpořit adopcí nebo sponzoringem. Dosud se takto podařilo získat celkem 1 392 871 Kč od 692 dárců. Adoptivním rodičem se může stát každý, kdo přispěje ročním příspěvkem, který je u jednotlivých druhů odlišný a je odvozen od ročních nákladů na krmivo a další péči o dané zvíře. Sponzorem pak ten, kdo zaplatí částku minimálně 100 Kč na kterékoli zvíře. Více informací je k dispozici na stránkách Zoo Praha, konkrétně v sekci Jak pomoci. 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE