reklama 11A

Nikdy není pozdě začít závodit. Příběh Valerie Bonfiglio inspiruje

ikonka

Mysleli jste si, že s účastí na jezdeckých závodech je nutné začít v dětství? Že náskok těch, kteří začali brzo, nemůžete dohnat? I když v některých disciplínách to možné není, Valerie Bonfiglio je důkazem, že nikdy není pozdě jít za svým snem.
06.11.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Mezinárodní jezdecká federace FEI od letošního roku zařadila do výročních cen FEI Awards novou kategorii. Jmenuje se FEI Inspire a je určená pro osobnosti, které svým příběhem a přístupem inspirují ostatní. 
 
Jednou z nominovaných v ročníku 2023 je italská jezdkyně Valeria Bonfiglio. Její sportovní výsledky nejsou tak okouzlující, jako výsledky největších jezdeckých hvězd. Nemá medaile z šampionátů, její jméno nebývá v titulcích tiskových zpráv z velkých závodů.
 
Přesto je její příběh zajímavý a inspirativní. Valeria F. Albertina Bonfiglio oslavila začátkem letošního října sedmapadesáté narozeniny. Když dojela do cíle své první oficiální mezinárodní soutěže, bylo jí o dva roky méně. V pokročilém věku naskočila do kolotoče, do kterého většina jezdců na mezinárodní úrovni vstupuje mnohem dřív.
Valeria měla koně ráda od mala. V šesti letech začala chodit do pony klubu a jako hobby jí tato náklonnost zůstala dalších skoro padesát let. Dokonce si v průběhu těch let pořídila svého koně pro rekreaci, ale nezávodila. 
 
Italka udělala kariéru v módním průmyslu. Pracovala převážně v New Yorku, kvůli obchodu s luxusní módou cestovala po celém světě. Na ježdění tak nebylo moc času. Když se přehoupla přes padesátku, rozhodla se, že si splní sen. Ukončila práci ve Spojených státech amerických a vrátila se do Itálie. Velkou roli v tomto životním veletoči hraje její manžel Pedro, který svou ženu podporuje a který sám má ke koním blízko.
 
„Pokračujeme v odkazu mojí matky Mariangeles Bravo. Je v nás ta vášeň, kterou na nás přenesla. Vždy se snažila o dokonalost při výběru a přípravě těch nejlepších koní,“ říká Pedro. Mariangeles Bravo byla totiž uznávanou chovatelkou arabských koní a manželé Bonfigliovi převzali její stáje v italském Liendu. „Zůstali jsme na stejném místě, kde má matka začala před padesáti lety budovat jezdecké centrum, jezdeckou školu a letní tábor,“ dodává Pedro. 
 
S Valeriou přejmenovali stáje a chov po zakladatelce – La Brava. Z jejich produkce jdou koně nejčastěji do sportu, konkrétně do vytrvalosti. Navázali spolupráci s jezdci vytrvalosti, nejen těmi italskými.
 

Psali jsme: Legenda vytrvalosti: Nobby překonal 160 kilometrů v jakémkoliv terénu

 
A co víc, jezdit a závodit začala i Valeria. V národní úrovni se objevila poprvé v roce 2021. Postupně zapsala několik solidních výsledků, a nakonec se vydala i na CEI, tedy mezinárodní závody pod hlavičkou Mezinárodní jezdecké federace FEI.
 
První CEI absolvovala na podzim 2021 ve španělské Llaneře a trasu dlouhou sto kilometrů dokončila na patnáctém místě. Sedlala ryzku jménem Sarah Diba. Všechny další mezinárodní výsledky zapsala pak už s jinou klisnou, bělkou Bochou.
 
Postupně s ní nastoupila na start šesti soutěží. V Madridu dojela na jaře 2022 druhá v soutěži na sto kilometrů, o dva měsíce později v Segovii už jela stodvacítku a opět skončila na druhém místě. Stejného umístění dosáhla pak na podzim v Carmoně. A v Carmoně se letos v dubnu vydala poprvé v kariéře na nejdelší trať – 160 kilometrů. V konkurenci čtyřiadvaceti dvojic obsadila sedmé místo.
 
Za rychlým výkonnostním vzestupem jsou jistě možnosti, které Valerii poskytuje podpora manžela a zázemí stájí s vlastním chovem kvalitních arabských koní. Určitě by ale nebyla tam, kde je, kdyby po celý život neživila svou lásku ke koním a k jezdectví a nedržela se svého snu. 
 
Mezinárodní jezdecká federace FEI ji zařadila do kategorie Inspire v rámci výročních cen právě z tohoto důvodu. „Valeria ukazuje, že nikdy není pozdě a že když děláte to, co milujete a jste odhodlaní, můžete dosáhnout čehokoliv. Svým příběhem a přístupem inspiruje mnoho lidí. Také si vždy najde čas, aby se o své zkušenosti podělila s mladými jezdci,“ stojí v jejím medailonku na webu FEI. Ocenění budou jejich letošním držitelům předána v Mexiku při listopadovém generálním zasedání.
 
Zdroj: FEI, La Brava Stables
 
Foto: FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }