reklama 11B

Murzabajev debutuje v Dubai World Cupu. Je to hodně dobrý pocit, hodnotí

ikonka

V sobotu se poprvé v historii stane, že se někdejší šampion českých žokejů postaví na start Dubai World Cupu. Bauyržan Murzabajev věří, že v sedle japonského Dura Erede nemusí být v dvanácti miliony dolarů dotovaném spektáklu jen do počtu.
26.03.2024 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Foto: Manabu Miura  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Je to další milník ve velké kariéře Bauyržana Murzabajeva. Kazašského žokeje, který před dvanácti lety nastartoval svou cestu na mezinárodní scénu v českém turfu, čeká v sobotu první účast v dvanácti miliony dolarů dotovaném Dubai World Cupu.

Povede v něm jednoho ze čtyř japonských zástupců Dura Erede, s nímž předloni ovládl grupu 1 Hopeful Stakes v Nakajamě a může se opřít o dokonalou vzájemnou souhru. Pro Murzabajeva to bude jediné sobotní angažmá v Meydanu.

"Je skvělé moct se Dubai World Cupu už jen zúčastnit. Dura Erede není špatný kůň, koncem prosince byl třetí v Tokyo Daishoten asi délku a půl za Ushba Tesoro. Pokud dokáže tuhle formu zopakovat, mohl by v sobotu být někde vpředu," řekl Murzabajev serveru Jezdci.cz.

 

Čtěte také: Ponntos to v Dubaji miluje. Ví, že je hvězda, ujišťuje Eva Nieslaniková

 

Někdejší trojnásobný český a čtyřnásobný německý šampion, který se po skončení japonského angažmá vrací do stáje německého trenéra Petera Schiergena, jezdí v posledních týdnech ve velké formě. V průběžném pořadí šampionátu mu patří čtrnáctá příčka a je tak druhým nejlepším cizincem za vedoucím Christophem Lemairem.

Ačkoli Murzabajev po krátké dovolené doma v Kazachstánu naskakoval do rozjeté japonské sezony až v únoru, stihl letos nasbírat už 17 vítězství včetně grupy 2 a na dotacích vyjezdil téměř 265 milionů jenů (v přepočtu asi 41 milionů korun).

"S letošním japonským působením jsem moc spokojený, opravdu se mi daří. Po Dubaji zůstávám ještě dva týdny v Japonsku a měl bych jet tamní Velkou jarní cenu. Je to hodně dobrý pocit," hodnotí Murzabajev.

Kazašská senzace i Ponntosovo loučení s Dubají

Na startovní listině letošního Dubai World Cupu figuruje dvanáct startujících včetně loňského vítěze Ushba Tesoro. Kazachstán bude mít v dostihu dvojí zastoupení, kromě Murzabajeva nastoupí i čtyřletý Kabirkhan ze stáje Tleka Mukanbetkaliyeva.

Syn hřebce California Chrome loni exceloval v Rusku a Kazachstánu v péči Murzabajevova někdejšího šéfa Arslangireje Šavujeva. Aktuálně ho trénuje Doug Watson a ryzák ve dvou letošních dubajských startech nepoznal přemožitele. Po lehkém handicapovém vítězství koncem ledna dominoval i v grupě 1 Al Maktoum Challenge.

V rámcovém programu bude mít svou naději i český turf. V Al Quoz Sprintu (Gr.1, 1200 m, 1.5 milionu dolarů) završí výbornou dubajskou zimu šampion sprinterů Ponntos, do jehož sedla se opět vrací Antonio Fresu. Hřebec majitelky MUDr. Evy Nieslanikové bude mít jedenáct soupeřů včetně svých přemožitelek z předchozích startů Star Of Mystery a Frost At Dawn.




Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE